„Poarta Hanului Turcesc” în atenția elevilor CNAE Tecuci

„Comori de patrimoniu gălăţene” promovate de elevii C.N.A.E. Tecuci în cadrul Concursului Naţional Euroscoala

CNAE Tecuci (1) Biroul de Informare al Parlamentului European în România (BIPE), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), lansează cea de a X-a ediție a concursului național pentru licee, Euroscola 2017- 2018. La începutul anului 2017, reprezentanții Parlamentului European și ai Consiliului Uniunii Europene au ajuns la un acord provizoriu cu privire la decizia de proclamare a anului 2018 drept „Anul european al patrimoniului cultural”.

Scopul acestei inițiative este de a aduce mai puternic în centrul atenției istoria și valorile europene și de a întări sentimentul existenței unei identități europene.

CNAE Tecuci (4) Principalele obiective ale inițiativei sunt: promovarea diversității culturale, a dialogului intercultural și a coeziunii sociale; sublinierea contribuției economice a patrimoniului în sectoarele creative și culturale, precum și la dezvoltarea locală și regională; reliefarea rolului patrimoniului cultural în relațiile externe ale Uniunii, inclusiv sub aspectul prevenirii conflictelor, al reconcilierii post-conflict și al refacerii elementelor distruse ale patrimoniului cultural.

CNAE Tecuci (6) În acest context, în perioada 12 septembrie – 4 octombrie 2017, elevii claselor a XI-a C Economic din cadrul Colegiului Naţional de Agricultură şi Economie Tecuci, coordonaţi de prof. Stanciu Nicoleta şi prof. Andronache Mihaela au iniţiat si derulat proiectul de promovare, a unui monument de patrimoniu ruinat de negura timpului si de oameni cu buna ştiinţa, intitulat „Comori de patrimoniu gălăţene – Poarta Hanului Turcesc”.

CNAE Tecuci (3) „Poarta Turcească” este o relicvă istorică de inspiraţie levantină și reprezintă un simbol al influenței otomane, ce s-a făcut simțită și în domeniul construcțiilor civile, în care erau incluse și hanurile. Construcția este un martor mut al vieții tumultoase a gălățenilor de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, începutul secolului al XIX-lea, cu o arhitectură specific acelei perioade. Pe strada Egalității la numărul 16, în oraşul Galaţi, între două blocuri de locuințe, se află ceea ce a mai rămas din hanul demolat în anul 1984, de către autoritățile comuniste. Este vorba despre o poartă monumentală, construită din cărămidă, o poartă de acces în curtea unui vechi han.

CNAE Tecuci (2) „Poarta Turcească” se află pe lista monumentelor istorice gălăţene ce apare discret, părăginită, cotropită de vegetaţie, cu tencuiala căzută. O intrare sub formă de arcadă cu arhivoltă, din cărămidă, din păcate acoperită cu o masă cenuşie, care se desfigurează sub ploi.

CNAE Tecuci (5) Echipa de proiect formată din elevi a realizat o campanie de promovare a obiectivului ales în rândul elevilor de gimnaziu și de liceu și a populaţiei din oraşul Tecuci. Scopul campaniei a fost de informare și conştientizare a publicului larg, cu imagini și informații, despre importanta istorică și culturală a monumentului istoric „Poarta Hanului Turcesc”.

 

CNAE Tecuci

 

Galerie foto: