Combaterea discriminării în fotbal o prioritate pentru societatea civilă și lumea fotbalului

fotbal Tecuci (1)Asociația Semper Musica în parteneriat cu Federația Română de Fotbal (FRF) și Rețeaua Internațională Fareau organizat evenimentul de lansare „Săptămânile Acțiunilor-Oamenii fotbalului” la Casa Fotbalului, vineri, 06 octombrie 2017.  Evenimentul de lansare a avut două componente -o conferință de presă, urmată de meciuri de fotbal demonstrative organizate la Arena Națională și o caravană – Fotbal împotriva discriminării.

La evenimentul de lansare au participat reprezentanți ai Asociației Semper Musica, Fare, FRF, Ministerului Tineretului și Sportului, Consiliului pentru Combaterea Discriminării, Primăriei Municipiului București, Inspectoratului Școlar București precum și un psiholog sportiv și Nana Falemi, jucător de fotbal.

Jucătorii implicați în meciurile de fotbal demonstrative care au marcat pentru non-discriminare au fost cei pentru care fotbalul este un vehicul al  schimbării, o ocazie de a aduce împreună oameni cu diferite povești, urmând ca acestea, odată povestite, să distrugă mituri, stereotipuri și orice forme de discriminare. Jucătorii au fost copii de etnie romă, din comunități dezavantajate și din centre socialepentru care fotbalul este un mod de exprimare, de socializare și o platformă pentru schimbare socială.

fotbal Tecuci (3)Proiectul organizat de Asociația Semper Musica în România sub umbrela Rețelei Fare își propune să organizeze și o caravană, prin utilizarea unei remorci de tip prezentare, în 3 județe (Buzău, Galați, Vrancea) și București, ocazie cu care cetățenii comunităților vor avea acces la workshop-uri pe teme ce țin de discriminare, livrate chiar de reprezentanții celor mai discriminate grupuri din România, o expoziție internațională de fotografie legată de modul în care fotbalul unește oamenii și meciuri de fotbal împotriva discriminării din fotbal și nu numai.

Săptămânile Acțiunilor-Oamenii fotbalului” este o mișcare internațională care se desfășoară în aceeași perioadă în numeroase țări de la nivel european. Anul acesta, mișcarea internațională va avea loc în perioada 05-19 octombrie 2017.

fotbal Tecuci (2)Acțiunea a beneficiat de sprijinul Primăriei Municipiului București, Primăria Sectorului 3 București, Carrefour România, BIC și Nardo Trading.

Pentru informații suplimentare: Mihaela Sandu, Tel: 0723.433.816

E-mail: [email protected]

 

DECLARAȚII:

„Educația este un pilon important în combaterea comportamentelor și atitudinilor discriminatorii iar, noi, societatea civilă putem contribui la excluderea fenomenului. Școala este în continuare spațiul cel mai important atât pentru educația sportivilor cât și pentru cea a spectatorilor.” afirmă Bogdan Istrate, Coordonator proiect Asociația Semper Musica.

Îmi exprim îngrijorarea cu privire la manifestările rasiste care au reapărut în ultima perioadă cu o frecvență din ce în ce mai mare. Recomand suporterilor să respecte valorile sportului, nediscriminarea și fair-play-ul. Totodată, recomand luarea unor măsuri adecvate pentru stoparea acestui fenomen de către toate părțile implicate în organizarea meciurilor de fotbal.” susține Dr. Cristian Jura, Secretar de Stat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării

„În fișa observatorului de meci a fost introdusă de anul trecut o rubrică specială cu observații cu privire la incidentele rasiste, xenofobe, instigatoare la ură, iar în curând, FRF va adopta un Cod de Conduită, care va reglementa inclusiv acțiunile și declarațiile oamenilor de fotbal, făcute în afara stadionului. FRF condamnă și se disociază ferm de orice acțiune sau declarație, prin care fotbalul este instrumentalizat de promotorii rasismului, xenofobiei, discursului instigator la ură sau ai oricărei forme de discriminare” susține Răzvan Burleanu, președinte Federația Română de Fotbal.

„Manifestările rasismului și xenofobiei în fotbalul românesc nu sunt unice la nivel european, ci reflectă dinamica recentă a acestor fenomene la nivelul societății noastre. Discursul urii împotriva romilor, a populației maghiare și a minorităților sexuale continuă să fie perpetuat, atât de fani pe stadioane, cât și în alte sfere administrative ale comunității fotbalistice. Salutăm eforturile FRF de a limita astfel de incidente grave în ultimii ani, însă acest proces trebuie continuat prin intervenții pe termen lung la firul ierbii. Rețeaua Fare reiterează relevanța fotbalului în combaterea discriminării și, prin susținerea acestui eveniment, își propune să crească gradul de conștientizare privind puterea sportului de a genera schimbări de atitudine față de cele mai vulnerabile și discriminate grupuri etnice și sociale. Săptămânile de acțiune Fare se desfășoară în 50 de țări și evenimentul din România se numără printre cele 14 acțiuni de amploare din acest an, alături de alte 210 evenimente punctuale.” a declarat Raluca Negulescu-Balaci, director executiv al Fundației Policy Center for Roma andMinorities Foundation și președinte al boardului Rețelei Fare.

DATE STATISTICE:

Proiectul vine în contextul în care, în România, în 2015, conform Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, percepția dominantă cu privire la grupurile discriminate face referire, în primul rând, la persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA (65%), persoanele dependente de droguri (57%) și persoanele cu dizabilități fizice și psihice (55-56%). Peste jumătate dintre respondenții studiului CNCD au indicat aceste categorii ca fiind discriminate mult și foarte mult în România.

Conform Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA), în multe sporturi organizate la nivelul Uniunii Europene, minoritățile și migranții sunt slab reprezentați, în mod special, la nivelul pozițiilor de management ale organizațiilor sportive. În ceea ce privește rasismul din fotbal, fanii sunt de cele mai multe ori responsabili pentru incidentele cauzate de rasism. De asemenea, aceste tipuri de incidente au loc și printre jucători, cu precădere în sporturile practicate de amatori.

Incidentele cu caracter rasist, xenofob, instigator la ură sunt prezente în fotbalul românesc și se concentrează în special pe scandări la adresa cetățenilor unguriși a romilor sau la adresa unor oameni din conducerea fotbalului. Avem însă declarații în afara terenului de fotbal, făcute de oameni de fotbal, cu caracter rasist, xenofob, instigator la ură, care nu pot fi controlate, pentru că nu se petrec la stadion.

Despre Fare

Rețeaua Fare luptă cu toate formele de discriminare, inclusiv rasism, naționalism de extremă dreaptă, sexism, homofobie și discriminare împotriva persoanelor cu dizabilități. Fare lucrează la toate nivelele pentru a promova incluziunea socială a grupurilor marginalizate și discriminate în fotbal. Fare este o organizație internațională cu peste 150 de membrii din mai mult de 40 de țări europene. Multe alte grupuri și activiști se alătură activităților, campaniilor și evenimentelor organizate de Fare în fiecare an.

Mai multe informații despre Fare puteți găsi la următorul link: http://www.farenet.org/about-fare/romanian/

Despre Asociația Semper Musica

Asociația Semper Musica există în România din 2013 fiind singura organizație din țară finanțată atât de Fondul M · A · C pentru SIDA, cât și de Fundația MTV Staying Alive din US/UK. Este una dintre cele mai active asociații din țară din domeniul prevenirii HIV cu focus pe tinerii de liceu și comunitățile în care aceștia trăiesc. Organizația mai dezvoltă și proiecte legate de efectele discriminării asupra celor mai vulnerabile grupuri, voluntariat și proiecte pentru comunitate. În 2016, la Gala Societății Civile, Asociația Semper Musica a primit premiul pentru – Cel mai bun proiect de tineret al anului.

Despre Federația Română de Fotbal

FRF abordează combaterea comportamentelor neconforme prin educație generând o serie de acțiuni precum: turnee antidiscriminare (Cupa Diversității – turneu cu echipe ale minorităților naționale), programele cu Policy Center for Roma and Minorities (proiectul realizat cu Cluburile de Educație Alternativă a câștigat premiul UEFA Foundation for Children 2017), acțiuni cu nevăzători, copii cu autism, copii cu sindrom Down, militari răniți în teatrele de operațiuni, copii institutionalizați etc.