Sala Centrului de documentare și informare a Colegiului Național „Calistrat Hogaș” Tecuci, a găzduit miercuri, 15 noiembrie 2017, o întâlnire cu oamenii de cultură tecuceni, ocazie prin care profesorul tecucean, stabilit la Galați, Ghiță Nazare și-a lansat nouă carte. Intitulată „Cronici optimiste”, cartea este apărută la Editura Centrului Cultural Dunărea de Jos, cu sprijinul Consiliului Județului Galați și a Centrului Cultural Dunărea de Jos.
Manifestarea a fost deschisă de prof. scriitor Vasile Ghica, spunând că autorul de astăzi este cunoscut ca o persoană neobosită, care nu se oprește din parcursul început de acesta cu câteva decenii în urmă, făcând acum un voluntariat, poate, așa cum ne spune soția, mai mult ca înainte de pensionare. Este o persoană cu multiple activități, scriitor, publicist, profesor, om de adevărată cultură, cunoscut în toată țara pentru permanenta conducere, ca director al Casei Corpului Didactic, inițiator și continuator a revistei „Școala gălățeană”, singura din țară cu o asemenea vechime.
Revista a apărut în toate școlile județului depășind și granițele de județ. Revista a avut rolul de legătură pentru tot învățământul din județ, având uneori materiale și pentru următoarele două sau chiar trei luni.
Se vorbește în continuare despre bogăția de talente din cultura județului Galați, arătându-se că, poate, Iașiul ne poate întrece. Pentru rezultate foarte bune obținute cu revista, prof. Nazare a fost o perioadă de timp conducătorul național al revistelor școlare. De asemeni, în ultimul an a mai scos o revistă intitulată „Armonii de toamnă”, dedicată persoanelor de vârsta a treia.
Profesorul Nazare a făcut studii de specializare în Franța și SUA. Cartea de față este a noua pentru autor după „Contribuția Județului Galați la Războiul pentru independența 1877-1878”, apărută în colaborare cu alți autori în anul 1977, „Municipiul Galați – album monografic” în 1999, „Dialoguri despre educație” în 2002, „Coloanele spirituale ale Cetății” în 2010, „Invitatul ediției” în anul 2012, „Itinerarii spirituale” în 2015, „Dialoguri” tot în 2015 și „Casa Corpului Didactic Galați, repere monografice” apărută în anul 2015.
Aceste cărți sunt, continuă prof. Ghica, de o vastitate mare, de la istorie la geografie și apoi literatură, mișcându-se foarte sigur în toate aceste domenii. Ghiță Nazare este o fire luminoasă, cu zâmbetul permanent pe buze. Deși este profesor de istorie, s-a aplecat cu mult succes și spre literatură. Abordează, așa cum am mai spus, pentru interviuri, persoane din diferite domenii. Remarcăm faptul că unele cronici sunt mai restrânse, anunțând diferite evenimente dar, de multe ori, coboară adânc în esența lucrurilor, cercetându-le profund.
Prof. Ghica analizează cu atenție cele patru capitole ale cărții, respectiv Cartea beletristică, Cartea științifică, Cartea pedagogică și revistele. În continuare, prof. Ghica vorbește și despre cartea dânsului „Un posibil tratat de dirigenție”, lucrare la care a lucrat 30 de ani, dar a apărut în patru ediții de câte 3.000 de exemplare. Se oprește mai mult la ultimul capitol, despre revistele școlare, arătând care ar trebuie să fie rolul și locul acestora în școală. Se amintește faptul că la CNSH există o revistă bună condusă de prof. Diaconiță iar la CNCH se remarcă revista „Jurnalul nostru”, condusă de inimosul profesor Vladimir Radu.
Prof. Ghica recomandă cadrelor didactice să insufle cât mai mult sentimentul istoric local, pentru ca valorile tecucene să fie cunoscute de toți elevii. Se vorbește în continuare și de rolul benefic al Fundației Pelin din Tecuci, unde au fost prezente numeroase valori ale culturii naționale.
A luat cuvântul autorul cărții, profesorul Ghiță Nazare spunând pentru început că această carte este, poate, „doar un pretext pentru că am simțit nevoia să mă regăsesc cu oamenii de cultură tecuceni, neuitând niciodată că și eu, acum peste cincizeci de ani, am fost elevul acestui colegiu, chiar dacă nu se chema așa și nu funcționa în acest loc, școala fiind atunci în localul de azi al școlii Dimitrie Sturdza”. Vorbind despre modul cum a apărut această ultimă carte, prof. Nazare ne spune că a discutat în urmă cu ceva timp cu poeta Florina Zaharia, manager al CCDJ, îndemnându-l să scoată o nouă carte de cronici, cam la 250 de pagini. A selectat 112 materiale care prin triere au rămas 90, apoi 84, plecând spre tipar 77 din ele. Cartea a fost lansată recent la CCDJ, iar materiale rămase vor face obiectul unei următoare cărți.
Autorul ne explică și de ce cartea poartă acest titlu, spunând că în general nu a făcut cronici de distrugere ci cronici de remediere, dominate de pozitivism și optimism. Se arată faptul că în carte apar și cinci personalități tecucene, respectiv Ionel Necula, Vasile Ghica, Ștefan Andronache, Eleonora Stamate și Tănase Dănăilă.
A luat cuvântul scriitorul Tănase Dănăilă, începând prin a-și manifesta bucuria că participă la acest eveniment alături de numeroși oameni de cultură din Tecuci. Spune că în Tecuci este binecunoscută activitatea prof. Nazare, pe care îl consideră un dascăl de profesie, dar mai ales de vocație. Încheie prin a-l felicita pentru această frumoasă și interesantă carte.
În continuare a luat cuvântul profesoara de Limba română Corina Olaru, vorbind în calitate de gazdă, bucuroasă că școala unde activează beneficiază de o astfel de activitate. Îl cunoaște de mult timp pe prof. Nazare, colaborând când acesta era atât la CCD cât și la revista „Școala gălățeană”, unde i-a găzduit mai multe materiale cu activități din școală. Cartea aceasta, continuă prof. Olaru, o voi prezenta cu siguranță elevilor școlii noastre care trebuie să cunoască personalitățile din zona noastră. De asemeni, rog să fim sprijiniți de ei pentru ca Cenaclul literar „Calistrat Hogaș” să mai revină în instituția noastră. În încheiere, îl felicită pe autor pentru carte.
Prof. Ionel Necula apreciază noua carte și îl îndeamnă pe autor să înceapă să facă demersurile, în baza activității depuse, dar și a celor nouă cărți care i-au apărut până acum, pentru primirea acestuia în rândurile membrilor scriitorilor din România: „Cartea de față, pentru care îl felicit, este o adevărată radiografie a culturii din județul Galați”.
Prof. Eleonora Stamate apreciază cartea de față, aducând mulțumiri autorului și pentru cronica ce a apărut în revista „Școala gălățeană” cu referire la ultimul număr al revistei „Tecuciul literar-artistic”.
Prof. Ștefan Andronache apreciază cartea și aduce mulțumiri pentru cronica care a apărut în revista sus menționată, la cartea acestuia despre municipiul Tecuci.
Prof. Viorel Burlacu începe prin a aprecia la prof. Ghiță Nazare calitățile de scriitor și conducător de revistă, mai ales longevitatea acesteia. Este prezent la toate principalele evenimente culturale în spațiul gălățean dar și tecucean: „E un adevărat cronicar al vremurilor noastre, mai ales acum când vedem cu tristețe că multe reviste se ofilesc și dispar. Felicitări pentru această nouă carte”.
Prof. Monica Popa Precupanu vorbește de sprijinul ce l-a primit de la profesorul de istorie Ghiță Nazare: „Personal, l-am apreciat permanent și îl respect, mulțumindu-i pentru tot ce a făcut pentru mine și pentru toți dascălii tecuceni”.
Prof. Virgil Pavel spune că trebuie dați mulți ani înapoi pentru a găsi momentul când l-a cunoscut pe acest minunat coleg de breaslă: „L-am cunoscut și când era la CCD și acum, îi simt emoția ce o încearcă atunci când revine, după peste 50 de ani, în școala care l-a format. Pentru mine, care vin din lumea lui Pitagora, a fost mai greu să cobor acum în lumea literară, văd că nu e ușor. Oricum, îl felicit pentru această nouă carte și îi urez succes în continuare”.
Ultima dintre vorbitoare a fost prof. Ionica Gîță, de la Școala „Elena Doamna” care a mulțumit personalităților literare tecucene ce au vizitat și efectuat activități în instituția unde lucrează, invitând și în continuare pe cei interesați să facă activități.
Spunem și noi, în finalul cronicii, felicitări domnule profesor și mult succes în continuare!
Autor: Iancu Aizic