Cinematograful din Tecuci a ajuns subiect de reportaj

Cinematograf Tecuci Vândute, ruinate sau pur şi simplu abandonate, cinematografele fac parte dintr-un scenariu fără happy end. A fost scris de toţi cei care au trecut pe la conducerea România Film, cu ajutorul nemăsurat al autorităţilor, de la orice nivel.

Municipiul Tecuci din judeţul Galaţi are 35.000 de locuitori şi niciun cinematograf. Şi aici se repetă scenariul din alte oraşe ale României: fostul cinema, abandonat de Primărie şi România Film, este acum o ruină.

Georgiana, Miruna, Alex şi Andrei sunt doar 4 dintre cei 5 .000 de liceeni din Tecuci.

Reporter: „Voi aţi prins cinematograful ăsta?”

Tânăr: „Nu. Bunica mea a fugit odată de acasă ca să se uite la un film. Ar fi ok un cinematograf. Toată lumea ar veni aici în timpul liber. Eu cred că ar atrage şi publicul mai în vârstă pentru că şi-ar aminti într-un fel de vremurile trecute. Nu ar mai sta închişi în casă.”

Când vor să vadă un film merg, cu microbuzul, la centrul comercial din Focşani, aflat la 40 de km distanţă.

Tânăr: „Suntem foarte mulţi şi nu avem ce să facem în oraş, stăm acasă la seriale.”

Iar acest scenariu se repetă în sute de localităţi din întreaga ţară. Un alt mare perdant al ruinării reţelei de cinematografe, din întreaga ţară, este filmul românesc. Pentru că nu mai are unde să fie difuzat și pentru că nu se mai strâng bani care să susţină noile producţii.

Trist este că, până acum, nimeni nu pare hotărât să rescrie acest scenariu. Cu toţii recunosc jaful. Dar nimeni nu a fost tras la răspundere de autorităţi. Poate, măcar acum, pe ultima sută de metri, statul român, prin Ministerul Culturii, decide să intervină şi să salveze de la dispariţie puţinele cinematografe încă rămase în patrimonial România Film, scrie stirileprotv.ro.

Citește mai departe…