Cum să dai faliment în cinci paşi

Faliment Dacă te-ai săturat de tutorialele care te sfătuiesc cum să îţi faci afacerea profitabilă, îţi propun o nouă temă: Cum să dai faliment în cinci paşi. Nimeni nu te învaţă cum să dai faliment, toţi vorbesc despre cât de profitabilă va fi afacerea ta.

Primul pas pentru a-ţi falimenta propria firmă este să găseşti un director capabil, nu toţi directorii sunt capabili să-ţi falimenteze afacerea. Unii se gândesc doar la cum să-ţi facă afacerea profitabilă.

Ai găsit directorul? Mă bucur. Nu-i aşa că l-ai angajat pe tipul ăla care ţi-a promis că va betona toate căile de acces către birouri şi ateliere? Bineînţeles că l-ai angajat. Ceilalţi paşi îi poate face noul director, pentru un faliment reuşit firma nu mai are nevoie de implicarea ta.

Pasul 2. Noul director îşi angajează toate rudele în firma ta. Dacă nu sunt posturi, directorul le va înfiinţa, astfel încât să ajungă pentru întregul arbore genealogic contemporan.

Pasul 3. Directorul îşi dublează salariul şi măreşte remuneraţia tuturor angajaţilor, invocând faptul că Parlamentul a decis nivelul salariului său. Nu ai ce face, cu Parlamentul nu poţi să te pui.

Pasul 4. Noul director scumpeşte toate produsele care ies din curtea firmei tale. Vechii clienţi sunt nemulţumiţi dar nu au ce face, firma ta fiind singura care oferă acele produse.

În acest moment, din curtea firmei tale ies produse de proastă calitate, fabricate de rudele directorului, la un preţ triplu. Încă nu ai dat faliment, dar eşti cu un pas mai aproape de abis.

Pasul 5. Acesta este ultimul pas, dincolo de care poţi să-ţi ceri lejer insolvenţa. Directorul angajează şi mai multe rude, după care hotărăşte o nouă mărire de salarii. Despre betonarea căilor de acces nici nu mai poate fi vorba, nu sunt bani.

Dacă ai respectat cu sfinţenie cei cinci paşi, te felicit! Ai reuşit să-ţi falimentezi propria firmă.