Prima echipă de robotică din Tecuci

Robotica Tecuci (8) În deschiderea spectacolului de aseară, de la Ateneul  Pelin, spectatorii au urmărit un grup de elevi de la Colegiu Naţional Calistrat Hogaş Tecuci, care formează echipa de robotică Thobor.

Echipa, pasionată de inventică şi robotică, este îndrumată de prof. Adriana Ciocanel, profesorii Oliver Drăgan şi Gabriela Tudor, ing. Ovidiu Rădulecu.

Prof. Adriana Ciocănel a precizat publicului faptul că sunt în competiţia naţională de robotică BRD First Tech Challenge România, competiţie ce se desfăşoară în SUA de peste 20 de ani.

Robotica Tecuci (4) „Competiţia a fost adusă în România anul trecut de ONG-ul <<Naţie prin educaţie>>, care şi-a propus să introducă în şcolile din ţară educaţia de tip STEM, adică educaţie bazată pe ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică. Ştim că tăim în epoca vitezei, în care rezultatele se aşteaptă mediat acţiunii. De multe ori copiii se întreabă: <<De ce să învăţ formula asta sau teoria asta? La ce îmi foloseşte?>> Prin acest program îi punem pe copii în situaţia de a folosi în mod direct aceste cunoştinţe şi de a simţi satisfacţia meşterului care îşi vede idea materializată într-o operă concretă.

Robotica Tecuci (10) Un alt motiv este încercarea de a demonstra că suntem la fel de bun ca oricare alt competitor de oriunde din ţară. Primul răspuns pozitiv l-am primit în momentul în care am trecut de etapa de preselecţie şi am intrat în competiţie alături de echipe  ale unor licee de elită din ţară. Un al treilea motiv s-a născut când, urmărind statisticile, am aflat că peste 65% din copiii care sunt acum în clasa a V-a vor trebui să evolueze ca adulţi în meserii care  astăzi nici nu sunt definite. Vrem să fim deschizători de drum pentru acest nou domeniu, al roboticii, pentru copiii din zonă, oferindu-le astel orizonturi noi de formare profesională”, a explicat mentorul Adriana Ciocănel.

În continuare, au luat cuvântul doi membri ai echipei de robotică, descriind activitatea, prezentând informaţii şi făcând demonstraţii pe scenă cu un robot.

Robotica Tecuci (1) Aşadar, echipa RO68 Thobor, fomată din 11 elevi ai CNCH Tecuci a fost selectată pentru a participa la al doilea sezon al competiţiei naţionale BRD FIRST TECH CHALLENGE, organizată de Asociaţia „Naţie prin educaţie”, care are drept scop dezvoltarea copiilor prin educaţia STEM. Este prima echipă din Tecuci care participă la competitive, având drept scop construcţia unui robot de la zero. Au fost selectaţi din peste 1200 de elevi înscrişi la preselecţie şi nu doresc decât să reprezinte la un nivel cât mai înalt oraşul Tecuci şi Colegiul Hogaş.

Aceată minunată echipă este formată din următorii elevi ai CNCH (clasele VII-XII): Marian Hahui, Alin Boeru, Viorica Spăsenie, Andrei Munteanu, Alex Băraru, Cătălina Radu, Alexandru Lupu, Rareş Drăguţu, Dănuţ Panaite, Bogdan Costea, Iulian Şerban. Voluntari sunt: Georgiana Lupu, Elisa Chicoş, Claudia Drăgan.

Robotica Tecuci (7) Cum piesele necesare construirii roboţilor sunt destul de scumpe, amintim sponsorii care au contribuit cu drag: IPS Casian, Cătălin Pavel de la MTC Construct, Asimob, Lucian Costin – administrator Gegi, Sorin Tatomir, Notar Elena Moroşan, Claudiu Gavril, Revival.

Nu putem decât să le urăm succes iar persoanele care au posibilităţi de finanţare sunt invitate să-şi aducă aportul pentru aceşti specialişti ai roboticii.