Sâmbătă sunt Moşii de iarnă

 

În 10 februarie 2018 sunt prăznuiţi Moşii de iarnă, zi în care sunt pomeniţi toţi morţii şi se împart merinde pentru cei adormiţi.

Pentru praznicul Moşilor de iarnă se pregătesc toţi creştinii, săraci sau bogaţi, fiecare după posibilităţile sale materiale. În ziua Moşilor de iarnă, dar şi în toate sâmbetele dedicate pomenirii morţilor până la Sfintele Paşti, creştinii păstrează legătura cu cei dragi, plecaţi la viaţa de Dincolo, prin participarea la slujbele de comemorare, prin rugăciuni, prin milosteniile pe care le fac pentru cei adormiţi din familia lor.

Cei dragi decedați de mai puțin de un an nu trebuie pomeniți alături de ceilalți! Ce înseamnă asta concret? Pentru ei se scrie un pomelnic separat.

La cimitir se aprind cel puţin două lumânări. Credincioşii care fac pomeniri trebuie să meargă la biserică de dimineaţă, ca să participe la Sfânta liturghie. Abia după această slujbă mare se oficiază şi parastasul. Apoi, familia merge la cimitir, unde trebuie să aprindă cel puţin două lumânări – numărul minim necesar, potrivit credinţei, pentru a încălzi sufletele morţilor.