Nereguli constatate de comisarii de la Protecţia Consumatorilor

Cosmetice În perioada 12 – 23 februarie 2018, comisarii din cadrul Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Galaţi au  desfăşurat o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale la comercializarea produselor cosmetice în municipiile Tecuci și Galați.

Au fost verificați 13 operatori economici, aplicându-se 3 amenzi contravenționale în valoare de 12.000 lei și 12 avertismente.

Au fost constatate următoarele abateri:

– S-au găsit la comercializare produse cosmetice (oje, farduri de ochi, etc) expirate;

– De asemenea, au fost verificate testerele puse la dispoziție pentru consumatori și s-a constatat că multe dintre acestea erau expirate;

– Lipsa informării consumatorilor privind producătorul, ingredientele, termenul de valabilitate sau dată durabilităţii minimale de la deschiderea produsului;

– Lipsa traducerii în limba română a informațiilor privind instrucțiunile de utilizare, denumirea produsului;

– Înscrierea tuturor informațiilor de pe etichetă cu caractere foarte mici, indescifrabile;

– Neafişarea prețurilor la produsele comercializate.

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Galați recomandă tuturor consumatorilor să fie vigilenți la cumpărarea produselor cosmetice. Astfel, aceștia trebuie să se asigure că produsul este în termen de valabilitate sau are simbolul PAO (cel reprezentând o cutiuță cu capacul deschis pe care este înscris un număr de luni, timp în care produsul este valabil de la desigilare).

De asemenea, este de preferat pentru consumatori să citească toate informațiile cu privire la recomandările de utilizare a produselor, se arată într-un comunicat al CJPC.