Lapoviţă, polei, temperaturi de iarnă pe tot parcursul săptămânii

 Iarna Tecuci, 18 martie (9)Directoarea ANM, Elena Mateescu, anunță că nu vom scăpa curând de vremea severă, în condițiile în care un ciclon va pătrunde în țara noastră.

„Avem, din punct de vedere termic, o vreme deosebit de rece în cea mai mare parte a țării, pentru că, până spre sfârșitul săptămânii, mercurul în termometre va înregistra valori, atât pe parcursul nopților, cât și al zilelor, mai coborâte cu 10, chiar 15 grade decât ceea ce ar fi normal pentru această perioadă din calendar. Deja în această dimineață, în toată regiunea Moldovei, temperaturile minime s-au situat sub pragul de îngheț, de – 10 grade. Și la această oră, în jumătatea nordică a Moldovei este destul de frig. Se mențin aceste praguri de valori, inclusiv la București, de – 5 grade. Practic, toate regiunile extracarpatice înregistrează temperaturi negative. Excepție face partea de vest, unde aveam valori ușor pozitive.

Pe întreg parcursul săptămânii, vremea va fi deosebit de rece, dar va fi de importanță și ceea ce urmează să se întâmple din perspectiva regimului de precipitații. Un nou ciclon va aborda spațiul geografic al României, spațiul de sud-vest la început, cu extindere în jumătatea de sud a țării. Vom avea precipitații mixte la început, care se vor transforma în ninsori, având în vedere masa de aer rece, care continuă să se accentueze.

În continuare, vom avea lapoviță, care va genera formarea poleiului, dar și temperaturi deosebit de scăzute” precizează Elena Mateescu, directoare ANM.