„De la suflet la suflet” – Proiectul 4/4 pentru prieteni

Invitaţia organizaţiei American Councils for International Education ne-a onorat şi ne-a oferit şansa de a fi aproape faţă de oamenii pentru care viaţa nu a fost atât de generoasă.

 Am format o echipă minunată, păstrând cifra patru, la care am adăugat un zero, 40 de voluntari cu suflete mari, pregătiţi să facă fapte măreţe. Afişul realizat ne-a ajutat să ne popularizăm activitatea în rândul comunităţii şi al elevilor. Timp de o săptămână am vizitat satele arondate  Comunei Umbrăreşti ca să identificam familiile cărora putem să le aducem zâmbetul pe chip. Şcoala Gimnazială Specială „Constantin Păunescu” Tecuci ne-a fost un partener de nădejde ȋn activitatea noastră.          

 Elevii entuziasmaţi au adus produse alimentare necesare Sărbătorilor Pascale, jucării şi rechizite. Toate cadrele didactice au făcut donaţii pentru achiziţionarea darurilor. Marţi, 3 aprilie, grupul de voluntari au selectat, au aşezat darurile, au repetat cântece şi au decupat materialele necesare.

Tot în această zi am primit darurile de la partenerii noştri: şepcile, stickerele, care ne-au dat un imbold aparte în ceea ce aveam de făcut.

 Ziua de 4 aprilie a fost memorabilă, de la întâlnirea voluntarilor până la finalizarea activităţilor. La ora 10 s-a dat startul, primul grup de voluntari a mers la familiile nevoiaşe din satul Torceşti, însoţiţ de directorul unităţii, prof. Martin Marieta, prof. Druţă Tatiana, înv. Druţă Irina, înv. Dascălu Toderiţa. Cel de-al doilea grup de voluntari a mers în satul Condrea, însoţiţ de prof. Ilie Gabriela, prof. Matei Liliana, prof. Coman Dumitrela, înv. Bulai Ionica, înv. Cişmigiu Florina. Bucuria acestora a fost de nedescris. Lacrimile din ochii unei bătrâne ne-a emoţionat profund, deoarece aşa a scăpat pentru câteva momente de singurătate, iar zâmbetul i-a apărut când a văzut chipurile vesele ale voluntarilor. 

 A treia activitate a fost vizita la  Şcoala Gimnazială Specială „Constantin Păunescu” Tecuci, unde am fost întâmpinaţi de prof. Anghel Margareta şi prof. Crişan Mirela, iar aici emoţiile  au fost de ambele părţi.

Începutul a fost impresionant. O planşă despre unicitatea copiilor în lume ne-a marcat: „Copiii sunt ca fluturii care zboară în văzduh. Unii se înalţă mai sus ca alţii, însă fiecare zboară cât de bine poate. De ce să-i compari între ei? Fiecare este diferit. Fiecare este special. Fiecare este unic”.

 Înv. Pogor Mirela le-a propus tuturor copiilor o activitate inedită, aceea de a realiza felicitări tematice – coşuleţe cu ouă. Apoi, celelalte cadre didactice, directorul unităţii, prof. Martin Marieta, prof. Iancu Lucreţia, prof. Bulboacă Ileana, prof. Gologan Adrian, prof. Simiz Poliana şi înv. Pogor Mirela, i-au coordonat în formularea gândurilor dăruite de fiecare copil unui alt copil, cât şi-n următoarea etapă a activităţii. S-au citit câteva gânduri care ne-au impresionat profund: ,,Ne bucurăm că v-am întâlnit şi vă promitem că vă vom mai vizita. Ne-aţi uimit prin îndemânarea şi prin căldura voastră”. (Alexandra şi Alessia, clasa a IV-a).

S-au afişat produsele, o amprentă a unui început de prietenie.

Cântecul „Hora prieteniei  4/4”, interpretat de Zaharia Alexandra din clasa a IV-a, a fost dedicat gazdelor, partenerilor de proiect în semn de mulţumire pentru oportunitatea de a ne alătura acestei frumoase echipe.

Copiii au cântat, au colorat ouă, iepuraşi, buburuze şi fluturaşi din ghips, a fost o lume nuanţată a prieteniei. Am împărtăşit aceeaşi emoţie: noi am oferit daruri, ei ne-au oferit bucurie inegalabilă.

4 aprilie rămâne o zi a bucuriei, cu ecou în sufletele destinatarilor, cât şi ale voluntarilor: „Dăruieşte şi vei dobândi!”

 

Şcoala Gimnazială Nr. 1 Umbrăreşti

Dir. prof. Martin Marieta

Consilier educativ, prof. Iancu Lucreţia

Această prezentare necesită JavaScript.