O nouă lansare de carte, semnată de Angela Baciu, la Tecuci

Joi, 18 aprilie, sala Helios a Bibliotecii municipale „Ştefan Petică” a găzduit lansarea celei de a nouăsprezecea carte semnată de poeta Angela Baciu. Aceasta s-a născut la data de 14 martie 1970, fiind o binecunoscută poetă, prozatoare și publicistă.

 Din anul 2002 este membră a USR, filiala Iași. Recenta carte, lansată acum la Tecuci, este un volum de poezie, apărut în anul 2017 la editura „Tracus Arte” și se bazează, așa cum ne spune titlul, pe evenimente și fapte trăite la Sulina, unde „Hotelul Camberi”, care dă și titlul volumului, era cândva un loc al luxului iar azi poartă numele de „Hotelul cu stafii”. Criticul literar Radu Vancu spune printre altele, analizând acest volum, că avem acum în față o lume foarte umană, lumea unui Jean Bart trecut prin biografismul American – implicit caldă, atașată și convingătoare.

 Manifestarea de față a fost deschisă de Ionica Nasie, manager al bibliotecii, care după ce a mulțumit publicului pentru participare, a început prin a se întreba, având-o în față pe poeta Angela Baciu, de unde oare vine la aceasta atâta putere, atâta voie bună și mai ales sensibilitate și dragoste față de elevi și tinerii în general: „Vă mulțumim, distinsă doamnă că ați venit acum, aici în mijlocul elevilor și iubitorilor de literatură din Tecuci. Vrem să atragem tinerii spre bibliotecă și sper că vom reuși cu sprijinul dvs. să realizăm acest lucru”.

Invitată să ia cuvântul, poeta spune că recent a sărbătorit 30 de ani de la debutul în revista Amfiteatru condusă de Radu G. Teposu. În același timp, poeta sărbătorește și 25 de ani de la debutul editorial.

 Angela Baciu simte nevoia încă de la început să aducă mulțumiri pentru colaborare poetei tecucene Eleonora Stamate, realizând împreună lucruri minunate. Poeta continuă prin a ne spune că este născută la Brăila, locuiește la Galați, este invitată frecvent la diferite emisiuni în București, dar, pentru ea, Tecuciul rămâne orașul de suflet, unde și-a făcut foarte mulți prieteni poeți și iubitori de literatură. Solicită să se ţină un moment de reculegere în memoria celui ce a fost omul de literatură și cultură Dionisie Duma, decedat în luna februarie 2018.

Managerul bibliotecii, intervine pentru a reda o frumoasă caracterizare făcută poetei Angela Baciu de către scriitorul gălățean Ghiță Nazare.

 Aceasta continuă arătând că poeta este organizatoare la Galați a diferitelor seri de poezie, participă la Cenaclul literar „Ion Chiric”, este prezentă la diferite evenimente culturale și caritabile și toate le face cu același frumos zâmbet, emanând mereu bucurie și voie bună.

Luând cuvântul Viorel Burlacu, manager al Muzeului de Istorie, începe prin a ne spune că Angela Baciu are adevărate calități de jurnalist și stăpânește cum se cuvine tehnica jurnalismului: „În cartea de față, am remarcat multe portrete, excelent realizate. Ea reușește să scrie despre oameni și pentru oameni. În lucrări, găsim și multe dar interesante detalii. Un loc aparte îl ocupă reportajul, evocând foarte frumos satul de pescari dunăreni. Întâlnim și reușite imagini în versuri care se pot ușor transpune în proză. Poeta scrie, dar totodată descrie diferite locuri și chiar ființe întâlnite în acest spațiu al frumuseții”.

 Apoi, prof. Burlacu ne vorbește despre omul Angela Baciu, animator cultural, realizând împreună multe proiecte culturale: „M-am întâlnit cu dânsa la lansări de cărți în București, la Constanţa și poate ne vom întâlni și în Ardeal, pentru a închide acest cerc”. Revenind la carte, ne spune că prin tot ce a redat poeta, remarcăm întreaga viață a Sulinei de acum și care a fost odată. Încheie, cu frumoasa imagine din una din poezii, unde un copil înalţă un zmeu în culorile curcubeului.

Profesor Constantin Oancă spune că privind-o pe poetă, vede în față o întreagă floră, ceva aducătoare de adevărată primăvară.

 Continuă zicând că trebuie privită primăvara că o adevărată metaforă iar întâlnirea de azi este una plină de frumusețe. Începe apoi analiza cărții de față spunând că de fapt, cea mai frumoasă carte este cea la care se scrie în continuare, adică viaţa.

Vorbind de carte, o apreciază total spunând că la finalul lecturii cărții, a avut impresia că s-a trezit dintr-un vis frumos. Cartea ne demonstrează că poezia este pretutindeni și că trebuie doar să întinzi mâna pentru a da de ea. Poezia, trăiește deci oriunde nu te aștepți. Lecturarea acestei cărți, spune prof. Oancă, a fost pentru mine un prilej de mare bucurie.

 Trecându-se la întrebări din public, o întrebare a unui elev a fost „Cum ați ajuns să scrieți această carte?” Ea răspunde: „Imediat ce cobori din vapor în Sulina, parcă intri în altă lume, cu oameni foarte primitori și dacă le ceri un pahar cu apă, primești chiar două pahare. A vizitat apoi un cimitir cu adevărat cosmopolit şi acolo poți găsi adevărate povești, asemenea cimitirului vestit din Săpânța. Despre hotel, așa cum am spus, a fost o frumusețe, acum e o ruină. Am ascultat multe povești de viață de la locuitori, iar acolo unde nu erau povești, mi-le-am închipuit eu” Angela Baciu ne mai spune că la acest volum, coperțile sunt realizate de Simona Andrei, care este de loc din Sulina.

 O altă întrebare venită din public a fost „Ce ați simțit când ați realizat această carte? Poeta începe prin a ne spune că ideea realizării cărții i-a venit imediat ce a ajuns în Sulina și normal, în ea am pus multă dorința de frumos și multă emoție, emoție ce o am și acum, când sunt împreună cu voi. Ionica Nasie întreabă ce își mai amintește autoarea din anii de liceu, pentru că în sala erau mulți astfel de elevi, întrebare ce a răscolit-o pe autoare amintindu-și și de orele de cursuri dar și de frumoasa viață de elev.

În continuare, prof. Oancă a interpretat cu acompaniament muzical Aria Păstrăvului, de Schubert, făcând o paralelă între viață păstrăvului și a omului, continuând cu Aria Șampaniei de Mozart, poate o introducere la șampania ce urma să fie servită.

 A luat apoi cuvântul prof. Eleonora Stamate vorbind de legăturile de prietenie cu  Angela Baciu, pe care o consideră un adevărat om de cultură, o legendă vie a culturii românești. Cu frumoase aprecieri despre cartea de față a venit și bibliotecarul din Corod, Iancu Huzum, spunând că a participat la numeroase întâlniri alături de apreciați membri ai USR, el fiind doar membru al Uniunii Cititorilor Români.

Prof. Virgil Pavel, un apropiat al evenimentelor culturale, cu toate că vine din lumea cifrelor, a apreciat tot ce s-a spus despre autoare, necitind încă această carte dar găsind asemănări între Sulina și fosta insula Ada Kaleh, acoperită de ape în anul 1970. Profesorul vorbește de aceste asemănări pentru că a vizitat aceea insul[, trecând și prin Sulina. Apreciază tot ce s-a spus despre autoare și îi urează mult succes în continuare.

 Aprecieri asupra cărți și activității bibliotecii au venit și de la redactorul Iancu Aizic cu completarea faptului că Biblioteca tecuceană a ajuns o importantă pepinieră de cadre pentru că, în urmă cu ceva ani, o bibliotecară pe nume Mariana Enache a fost numită directoare la Casa de cultură, după ce o altă bibliotecară, Daniela Ignat este consilieră a primarului, o altă bibliotecară, Diana Cioclu, a fost recent, numită directoare interimară la Casa de cultură.

Activitatea de lansarea cărții poetei Angela Baciu a fost o reușită şi ar fi de apreciat prezența la activitate a elevilor de la Școala „Elena Doamna”, conduși de profesoarele Lelia Munteanu și Iulia Munteanu dar și a elevilor de la Colegiul „Calistrat Hogaş” alături de prof. Elena Postelnicu.