Festivalul „Folk minor” la Tecuci – Galerie foto

Vineri, 18 mai, pe scena amplasată în parcul „Regina Elisabeta” Tecuci s-a desfășurat cea de a treia ediție a Festivalului interjudețean de creație și interpretare intitulat „Folk minor”, destinat descoperirii de noi talente, îndrăgostite de acest gen de muzică.

De altfel, înainte de începerea evenimentului parcul era plin de tineri, mulți dintre ei pe bănci, cu chitarele în mâini, repetând de zor, pe ultima sută de metri cum se poate spune. E clar faptul că la Tecuci, folkul începe să fie din ce în ce mai îndrăgit de tineri. Pe scenă, de asemeni, se repeta de zor iar atmosfera concursului se simţea din plin. Concurenții, organizatorii și invitații purtau ecusoane cu înscrisurile festivalului.

 Concursul a fost deschis de sufletul acestei acțiuni, profesorul cantautor Cristi Corcioveanu, cu bucuria că a ajuns acum la cea de a treia ediție a concursului, primele două bucurându-se de succesul așteptat, sperând și în reușita acestuia. Dați-mi voie, a continuat cantautorul, să invit în scenă pe managerul interimar al Casei de cultură, unitate care ne-a sprijinit în această acțiune, prof. Diana Mioara Cioclu. Aceasta ne spune că este iubitoare de folk și a crescut împreună cu cântecele interpretului Cristi Corcioveanu și se bucură pentru faptul că acum poate colabora, alături de Asociația culturală „FAIR – folkul acasă, în realitate”.

 În continuare, a fost prezentat juriul festivalului respectiv: cantautorul Cezar Popescu din Iași, profesor Liviu Ciulei, din Dorohoi, cantautorul Marius Matache, din București, elevul tecucean Vlad Pascu și președinte al juriului poetul Sorin Poclitaru, din Gura Humorului.

Prima concurentă a fost Delia Porumb, de 14 ani din Valea Râmnicu Sărat, îndrumată de prof. Sorin Călin. Ea ne-a prezentat piesa „Diana” pe versurile poetului Mihai Eminescu, muzică proprie și piesa a doua „Cutia cu scrisori” din repertoriul lui Dinu Olăraşu.

Concurenta cu nr. 2 a fost Daria Boghean, 13 ani, din Tg. Neamț, cu piesele „Și era ploaie cu senin”, versuri M. Eminescu, muzică proprie și piesa „Dacă”, versuri Sorin Poclitaru, muzică proprie.

 Concurentul cu nr. 3 a fost elevul Ștefan Căliman din Tecuci, 11 ani, cu piesele „Noapte de mai”, versuri St.O. Iosif, muzică proprie și „Amintire cu haiduci” din repertoriul lui Vali Sterian.

Cu numărul 4, din Rm. Sărat, a fost concurența Ania Bunduc, 11 ani, pregătită de prof. Sorin Călin cu piesele „Când”, versuri M. Eminescu, pe muzică proprie și piesa „Odată am ucis o vrabie”, pe muzică proprie.

Cu nr. 5, din Tecuci, concurenta Ana Andrei, pregătită de prof. Florin Iftimie cu piesele proprii „Pentru tine” și „Nu mai plânge”.

Cu nr. 6 a fost grupul folk de la CNSH Andreea Cărăuș și A. Cocolici cu piesele „Cabană” din repertoriul regretatului cantautor V. Mardare și piesa proprie „În lumea noastră”.

 A urmat concurentul Antonio Tănase, 17 ani, din Dorohoi, cu piesa „Lupta vieții”, versuri G. Coșbuc, muzică proprie şi „Cipilica” din repertoriul lui Ovidiu Mihăilescu.

Cu numărul 8 în concurs a fost interpreta Andra Frunză, de 15 ani, din Dorohoi, cu piesele „Cât costă un inel de păpădie” și „Nu-mi da nimic”, compoziții proprii.

Ultima concurentă a fost Petra Cosma din Botoșani, 13 ani, cu piesele „Aripi de drum” din repertoriul Mariei Gheorghiu și „Iar e Lună plină” din repertoriul interpretei Zoe Alecu.

Un moment emoționant a fost apariția în parc, la spectacol, a tinerilor Cercetași, fluturând steagul organizației Centrul local „Oltea Doamna” Tecuci din Organizația națională Cercetașii României.

 Dupa evoluţia concurenţilor, conform uzanţelor, seria de recitaluri a fost deschisă de câştigătorii de anul trecut ai festivalului, Grupul „Trio Vox” din Berca – Buzău, condus de prof. Nicu Zota. Grupul a prezentat  piesele „Eu te-am aşteptat”, versuri Sorin Poclitaru, muzica proprie, „Eu sunt eu”, tot muzică proprie dar versuri de A. Păunescu, încheind cu  piesa „Pentru ea”, dedicată Limbii romane şi amintindu-ne de regretaţii Doina şi Ion Aldea Teodorovici. După evoluția acestora am discutat cu membrii grupului care mi-au spus că după trofeul de la Tecuci, au mai cucerit un trofeu la Festivalul de folk de la Codlea, locul 3 la Mizil și un premiu pentru interpretare la Iași.

 A urcat apoi pe scenă poetul Sorin Poclitaru, acum în postura de preşedinte al juriului care, după ce a amintit de acţiunea de lansare a cărţii de la Bibliotecă, a continuat spunând că a descoperit cu această ocazie o tânără poetă tecuceană, Ruxandra Voica, pe care o va ajuta să-şi lanseze o carte şi a invitat-o să recite poeziile „Câinii” şi „Dreptul meu”.

 În continuare poetul a recitat poeziile „Gelozie, „Îmi spuneai” și „Părinții îmbătrânind”, scrisă la moartea tatălui, poezie ce ne duce cu gândul la Păunescu. Apoi a recitat poezia „Prea mult îmi place viața”, amintind și de poezia „Am șaptesprezece ani” oferită cantautoarei Ștefania Iacob.

A intrat în scenă cantautorul Cezar Popescu din Iași, membru al juriului, începând prin a ne spune că pentru el este o reală încântare să vină la Tecuci, în orașul prietenului Corcioveanu, unde simte parfumul teilor.

 Vorbind de concurs, ne spune că a găsit aici copii talentați, iubitori de folk. Specifică faptul că important nu e premiul ci participarea la concurs. Își începe recitalul cu piesa „Umbra” pe versuri de George Lesnea, ieșean, continuând cu piesa „Strada mea”, spunând că fiecare casă poartă în ea anumite taine. Amintind de decesul recent al cantautorului Vasile Mardare, ne cântă o piesă din repertoriul acestuia pe versurile poetului Poclitaru. Pe versurile aceluiași poet ne prezintă melodia „Să nu mă judeci”, urmată de piesa „Cadela” dedicată domnitorului Cuza, acum în pragul marii sărbători.

 Cantautorul Marius Matache ne spune că a găsit la Tecuci concurenți  bine pregătiți, afirmând că la vârsta lor el nu cânta așa de bine. Ne prezintă piesele „La piață’’, cu referire la piața Matache, spunând în glumă că e singurul folkist care are o piață. A urmat piesa „Alchimistul” pe versurile poetului Poclitaru, neuitând că acest cantautor este profesor de chimie. În continuare a prezentat piesele „Pseudofabula”, „Trenul’’ și „Hai li, hai lo”.

A urmat recitalul duetului Cosmin Vaman – Alexandra Andrei, prezentați de prof. Corcioveanu ca un cuplu de succes în folkul românesc. Piesa lor de rezistență este „Andreea”, interpreții admirând fenomenul muzical care se petrece la Tecuci.

 Recitalul final a aparținut cantautorului tecucean Cristi Corcioveanu, organizatorul evenimentului, care ne-a prezentat piesele „Femeia ideală”, „Greierele și furnica”, „Meseria de copil” și „Jumătate de lună”, pe versuri de Ana Blandiana.

Interpretul a mulțumit în final Casei de cultură, oferind flori directoarei și contabilei șefe, aducând mulțumiri și primăriei pentru sprijinul acordat. S-a amintit și de aportul sponsorilor, în special SC Gegi SRL Tecuci, Graphotec Tecuci, Florăria Pasiflora, SC Princes, Cofetăria DaDa și câteva persoane fizice.

Premiile acestei ediții au fost următoarele:

 Menţiuni speciale au obținut concurenții: Ania Bunduc din Râmnicu Sărat, Antonio Tănase din Dorohoi, Ștefan Căliman din Tecuci, Andra Frunză din Dorohoi şi Ana Andrei din Tecuci;

Premiul III: Formația Andreea și Coco din Tecuci;

Premiul II: Daria Boghean din Târgu Neamț, care a obținut și premiul Societății culturale FAIR;

Premil I a revenit concurentei Delia Porumb din Râmnicu Sărat.

Valoarea premiilor a fost: 500 lei pentru premiul I, 400 lei pentru premiul II, 300 lei pentru premiul III şi câte 200 lei pentru mențiuni.

Felicitări organizatorilor!

 

Iancu Aizic