Sâmbătă, 26 mai 2018, Ateneul Fundaţiei Pelin din Tecuci, a fost gazda unui reușit concert cameral unde Orchestra de cameră a Filarmonicii „Mihai Jora” din Bacău, completată cu câțiva instrumentiști de la Opera Română din Iași, a prezentat „Anotimpurile” de Antonio Vivaldi.
Orchestra a avut ca solistă pe violonista Anna Savkina din Rusia și dirijor pe renumitul Petronius Negrescu.
Anna Savkina este considerată a fi una dintre cele mai talentate violoniste ale generației sale, obținând numeroase premii la concursurile de vioară din Germania, Rusia, Estonia, Italia și alte țări. Este dublă câștigătoare a Concursului Internațional de muzică Senddi din Japonia și laureată HSBC Bank dar și a Premiului Gazprom. A cântat cu mulți dirijori celebri printre care Vladimir Fedoseev, Pascal Verrot, D. Goia, Leonid Nicolaev, Al. Ganea și lista ar putea continua.
Dirijorul Petronius Negrescu, pe numele adevărat Petronius Vasile Aciocârlănoaiei s-a născut la Tecuci la 25 aprilie 1969.
A avut la început intenția de a studia teologia dar a fost atras puternic de muzică, în special de contrabas, devenind repede un talentat muzician de jazz, cântând în formații diferite la mari Festivaluri din Italia, Polonia, Ungaria, Austria și Germania.
Ca dirijor, a condus orchestrele din Arad, Timișoara, Bacău, Botoșani, Galați și Filarmonica Moldova din Iași. În lumea muzicală este recunoscut ca lector universitar, regizor muzical și contrabasist în formații jazz.
În prezent este lector universitar la Universitatea de Artă teatrală din Târgul Mureș, predând cursuri de estetică, folclor, teorie, solfegiu dictat, citire partituri și contrabas.
Acum, la Ateneul Pelin, pentru a concerta în bune condiții, a trebuit făcută o schimbare, în sensul că scena fiind mai mică și neavând spațiu necesar, orchestra a fost amplasată în sală iar publicul pe scenă și la balcon.
De remarcat a fost punctualitatea de care s-a dat dovadă, concertul începând exact la ora stabilită, în sală fiind o atmosferă de adevărat concert, care te ducea cu gândul la concertele de la Ateneul Român sau vizionarea la Tv a a concertelor Orchestrei simfonice a Radioteleviziunii Române.
Dirijorul, solista și cei 13 membri ai orchestrei, au primit aplauze la scenă deschisă pentru spectacolul de mare clasă oferit tecucenilor.
În sală, am remarcat și prezența părinților dirijorului, profesorii Viorica și Victor Aciocârlănoaiei, însoțiți de mulți prieteni din Tecuci și Buciumeni. De altfel, pentru a audia acest concert, o prietenă a familiei a venit din altă țară, bucurându-se de spectacolul la care a asistat.
Felicităm și pe această cale pe solistă, dirijor, instrumentiști și nu în ultimul rând, conducerea Fundației Pelin care face totul pentru repunerea culturii la locul meritat!
Iancu Aizic