Ședință de Cenaclu literar cu aripa tânără și poeta Carmen Huzum în prim plan

Joi, 7 iunie 2018, sala „Alexandru Mironescu” a găzduit o nouă ședință de lucru a Cenaclului literar Calistrat Hogaș, care activează pe lângă Casa de cultură a municipiului Tecuci.

În prima parte, a avut loc premierea câştigătorilor Concursului de creație literară „Prima verba”, organizat de Cenaclul literar și revista „Auris T”, aflat acum la prima ediție.

 Ședința de cenaclu a fost deschisă de Dan Vîţă, președinte al cenaclului, anunțând cu bucurie faptul că această manifestare beneficiază de un cadru festiv, prin care își premiază laureații primei ediții a Concursului „Prima Verba”.  Cu această ocazie, moderatorul Dan Vîţă îi felicită pe cei ce au avut această plăcere și bucurie de a participa la acest concurs, și acum, la această ședință de cenaclu.

În continuare, a luat cuvântul Aida Zaharia, redactor șef al revistei Auris T, membră a juriului concursului, mulțumind elevilor și cadrelor didactice care i-au pregătit și îndrumat pe acești elevi, pentru a se prezența cât mai bine la acest concurs.

 Remarc, continuă poeta, și faptul că multe din elevele de față de la Școala nr. 1 Poiana, sunt îmbrăcate în frumoase ii populare, admirând și bucuria ce o manifestă pentru această vestimentație. Citind materiale pentru concurs și analizându-le cu atenție, am remarcat câteva frumoase poezii dar și o proză matură pentru vârsta lor. Sper că mulți din acești elevi să vină cât mai repede în mijlocul membrilor cenaclului, apropiindu-se și mai mult de poezie și proză. În continuare, poeta Aida Zaharia a prezentat elevilor laureați pe toți membrii cenaclului.

 Tănase Dănăilă, un alt membru al juriului, îi felicită pe elevii participanți la concurs dar și pe profesorii care îi îndrumă și îi încurajează în acest sens.

Poetul Dan Vîţă continuă prin a-i îndemna pe toți participanții la concurs, să se apropie cât mai mult de lectură și de poezie, pentru că în lecturi găsim multe răspunsuri la problemele vieții.

Trecându-se la festivitatea de premiere, Dan  Vîţă acordă Diplome de participare elevilor: Bianca Cirimbei, Livia Dumitru, Raluca Mihai, Andreea Munteanu, Maria Magdalena Spiridon, Andreea Tudor, Marius Ailenei și Denisa Tudor.

 Premii au obținut elevii: Cătălin Starparu de la Liceul tehnologic „Elena Caragiani”, Gabriel Andrei Timofte, de la aceeași școală, Eliza Alexandra Ailenei de la Școala nr. 1 Poiana și Daniel Vasile Măcişanu de la Colegiul Calistrat Hogaş. Și pentru că, așa cum am mai spus, aceasta a fost prima ediție , având în vedere că cei mai sus premiați, au fost foarte strâns punctaţi, toți au fost clasați pe locul  unu. La concurs, au sosit materiale de la elevi din orașele Iași, Suceava, Tulcea, Constanța , Tecuci şi împrejurimi.

 Invitați să citească din lucrările lor, acest lucru l-au făcut cu mare bucurie elevii Marius Aelenei, Gabriel Andrei Timofte și Cătălin Stârparu.

Poetul Dan Vîţă îi felicită iarăşi pe invitații cenaclului spunând că îi aşteaptă în cadrul ședințelor cu alte materiale.

În continuare, Dan Vîţă reamintește membrilor cenaclului faptul că un Cenaclu din Baia Mare a invitat în perioada 22-24 iunie 2018, cenaculul tecucean la o întâlnire amicală, urmând a se face în cel mai scurt timp programul acestei acțiuni.

 S-a trecut la cel de al doilea punct al ședinței de cenaclu, respectiv Recitalul liric cu poezii din creația poetei tecucene Carmen Huzum. Aceasta a citit poeziile  „Aproape sfera”, „Și te-am trăit”, „Iubește-mă”, „Astăzi este ziua în care am murit”, „Leagănul  copilăriei”, „Mă uit”, „De vreme”, „Ne vedem sus”, „Şi te iubesc”, „Rămâi”, „Încă exist”, „Poveri”, „De tihnă” și „Regina din pustiu”.

Trecându-se la analiza poeziilor audiate, Dan Vîţă începe prin a o felicita pe poetă, în primul rând pentru faptul că a acceptat să se prezinte în fața cenaclului și să ne prezinte o parte din lucrările ei, dar și pentru faptul că și-a găsit timp pentru acest lucru. Apreciază în continuare rima și ritmul poeziilor audiate, afirmând că este partizan al poeziilor cu rimă, apreciind în special  poezia „Aproape sfera”.

 Poeta Mihaela Gudană apreciază toate poeziile ascultate, declarându-se o adeptă a poeziei clasice.

Pictorul – poet Mircea Cojocaru apreciază calitatea poeziilor, spunând că a remarcat aici o poezie curată. Scriitorul Tănase Dănăilă afirmă faptul că, în general, poetul nu are dreptul să își apere poezia, el doar a scris-o și apoi îi da drumul să circule. Vorbind de poeziile poetei , găsește unele asemănări cu poeziile Mihaelei Gudană sau a Violetei Mândru, spunând că a ascultat poezii bine articulate și bine construite, toate acestea ducând la o lectură plăcută. Poetul Dan Vată revine spunând că este foarte greu, ca poet, să găsești cuvintele pereche, potrivite pentru a rima.

 Profesorul poet Cătălin Poenaşu, începe prin a vorbi de „omul” Carmen Huzum, de viața ei de zi cu zi, o ființă cu o imaginație bogată, un om cu adevărat minunat: „Am fost și colegi de cancelarie, ne cunoaștem de foarte mult timp. Ea simte cu adevărat poezia, prin poezia ei, ea cânta cât se poate de frumos”.

Revenit la discuție, poetul Mircea Cojocaru ne spune că a ascultat în această seară o poezie foarte plăcută, o adevărată alinare a sufletului, dar o poezie pătrunzătoare, penetrantă.

 Invitată să ia cuvântul, poeta Carmen Huzum spune că în general, ea scrie atunci când simte nevoia, dar niciodată nu revine pentru a corecta ceea ce a scris, spunând că ceea ce a plecat, plecat rămâne. A scris mai mult pe calculator și mai puțin pe hârtie. A fi poet sau scriitor, continuă poeta, e ceva foarte sensibil și delicat, și eu nu pot să îmi asum acest lucru.  Dragostea de poezie am moștenit-o de la tatăl meu, poetul Victor Lupu, care a fost și el membru al cenaclului din acei ani. Am învățat multe de la dânsul, dar și de la poetul Dionisie Duma.

 În încheiere, redactorul Iancu Aizic aduce mulțumiri pentru devotamentul arătat de realizatoarea revistei Auris T, Aida Zaharia dar și pentru faptul că aceasta a reușit să inițieze acest concurs, la prima ediție, lucru care de ani și ani, în diferite legislaturi, nu s-a mai întâmplat. Continuă prin a spune că recent, la Gala Teatrului Școlar, poeta și scriitoarea Mihaela Gudană a debutat și ca dramaturg, cu o piesă despre istoria comunei natale, Ghidigeni, jucată de elevii școlii din localitate, și care a  obținut chiar și un premiu.

 În finalul ședinței, poetul Mihai Ştefaniu a citit câte frumoase epigrame.

În afară de cei mai sus menționați, au mai fost prezenți la ședința Violeta Mândru, Cătălin Dumitrescu, Săndel Stamate, comandorul Ionică Răileanu.

 O nouă ședință care și-a îndeplinit obiectivul propus.

 

Iancu Aizic