La Biblioteca „Ştefan Petică” din Tecuci continuă lansările de cărţi

Marți, 12 iunie, sala Helios a Bibliotecii municipale din Tecuci, a găzduit lansarea a două noi cărți, respectiv „Dialoguri V” – autor Ghiță Nazare  și „Studii și articole” nr. 3 pe anul 2018, revista ce are ca redactor șef pe prof. Ghiță Nazare și secretar general de redacție pe prof. dr. Sorin Langu, lucrare apărută la Editura Muzeului de Istorie din Galați.

Evenimentul a fost deschis de Ionica Nasie, manager al Bibliotecii, cu bucuria faptului că unitatea de cultură ce o conduce a fost aleasă pentru această lansare: „Pot spune că, de acum, profesorul Nazare este un apropiat al nostru”.

 Profesorul Ghica începe cu mulțumiri pentru faptul că, și de această dată, biblioteca și-a deschis larg ușile pentru acest eveniment: „Despre profesorul Ghiță Nazare am vorbit și vorbesc mereu cu foarte mare plăcere. El este născut în zona Buciumeni, a urmat Liceul de băieți nr. 2, azi CNCH, și revine mereu cu foarte mare plăcere, aici, la Tecuci. Am fost și colegi de catedre, am și colaborat, mi-a fost chiar și șef, dânsul deținând mulți ani șefia Casei Corpului Didactic din Galați. Este un om care respectă cu strictețe principiile fundamentale ale omeniei, dovedind mult profesionalism și respect în tot ceea ce face. Are o pregătire de excepție în educație, cu două masterate, în Anglia și Franța. Așa cum am mai spus, a fost mulți ani director al Casei Corpului Didactic Galați, conducând și revista <Școala Gălățeană>, recunoscută pe plan național.

 Dintre principale lui realizări, remarcăm  Proiectul 2000 +, un proiect ajuns în primele patru din țară, alături de mari orașe că București, Iași și Cluj, pentru care a obținut o premiere de 150.000 euro. A organizat concursuri de creativitate didactică, iar revista Școala Gălățeană, pe care o conduce de 29 de ani, a ajuns acum la numărul 256, fără întrerupere, perioada în care, multe alte reviste chiar naționale, au trebuit să-și restrângă activitatea sau chiar să se închidă. Multe școli au astăzi colecții de Școala gălățeană, pentru că aici sunt materiale foarte interesante pentru activitatea didactică”.

Se remarcă aportul la această revistă și de unitățile școlare din Tecuci, cum ar fi Școala „Elena Doamna”, CNSH, CNCH, școli din Corod și altele.

 Vorbind de recenta carte, profesorul Ghica spune că aceste apariții se datorează și faptului că autorul are relații foarte bune cu Ministrul de finanțe de acasă, respectiv soția, care îi permite să investească în aceste apariții editoriale.

 

 Prof. Ghica ne spune că autorul se simte cel mai bine în dialoguri cu marile personalități, dar pentru aceasta trebuie o temeinică documentare, pentru că una este să discuți cu un ministru, alta cu un șef de editură, cu un director de școală, inginer sau alte profesii.  Se dă exemplu interviul cu marele om de cultură din Republica Moldova, Nicolae Dabija. În interviuri, primează multă rigoare, documentare și gândire matură. Prof. Ghica remarcă contribuția Protoieriei Tecuci, respectiv părintele protopop Gh. Joghiu, aplecat permanent spre cultură și istoria locală. Părintele Joghiu recomandă și preoților din localitățile arondate să se aplece asupra istoriei locurilor respective. Profesorul Ghica încheie cu reamintirea aportului Cocuţei Vogoride la Marea Unire.

În continuare, prof. dr. Sorin Langu  ne prezinta nr. 3 / 2018 a lucrării „Studii și articole – istorie, educație, cultură”, lucrare care are 340 de pagini, împărțite în cinci secțiuni: Istorie și cultură, Din istoria învățământului gălățean, Literatură și Artă, Viață spirituală și Personalități gălățene.

 Invitat să ia cuvântul, prof. Ghiță Nazare începe prin a spune că vine foarte des la Tecuci, cu foarte multă plăcere, aici având foarte mulți prieteni. Ne vorbește de cele cinci cărți de interviuri, cel de față fiind cu numărul 5, volume în care a purtat dialoguri cu peste 200 de personalități din diferite domenii, în special din educație, prin interviuri dorind să afle cât mai multe de la cei intervievați. Găsim interviuri cu N. Dabija, foștii miniștri ai Educației Mihai Sora, Ecaterina Andronescu, Daniel Funeriu și mulți alții. Între ei, și mulți tecuceni. Ne vorbește în continuare de faptul că ieri a fost prezent la Galați la un Salon Literar cu temă despre Eminescu, unde au participat numeroase personalități gălățene, 14 dintre invitați înscriindu-se la comunicări.

 Vorbind de prezența în interviuri a tecucenilor, remarcă interviurile cu Ștefan Andronache, Dionisie Duma, Vasile Ghica, Ionel Necula, Ștefan Rugină, Eleonora Stamate și alții. În continuare, invitatul special ne spune cu bucurie că în cotidianul județean „Viață Liberă” a văzut materiale recente despre Vasile Ghica, materialul intitulat „Aforismul a pus Tecuciul pe harta lumii” și un alt articol despre faptul că recent, la Bacău, revista „Tecuciul literar artistic”, a obținut un important trofeu, despre care s-a consemnat și în site Ziarul Tecucean. Se aduc mulțumiri părintelui protopop Gh. Joghiu pentru faptul că Protopopiatul Galați și cel tecucean au procurat mai multe volume de cărți pentru a fi popularizate.

 În final, profesorul Nazare mulțumește bibliotecii pentru ospitalitatea de care a dat dovadă, managerul Ionica Nasie răspunzând că marea bucurie pentru acest eveniment a fost de partea dânsei, mai ales, văzând publicul numeros din sală venit din Tecuci, Corod, Liești și alte localități. 

Mulțumim și noi celor doi profesori gălățeni pentru participarea la acest frumos eveniment literar.

 

Iancu Aizic