În perioada 4 – 15 iunie 2018, sub titulatura „Operațiunea E-Commerce 2018”, s-a desfășurat pe plan internațional o acțiune comună a organismelor de aplicare a legii din 28 de state, printre care și România, acțiune care a vizat combaterea fraudelor pe internet, produse în absența fizică a cardurilor și obținerea unui mediu online mai sigur.
Operațiunea E-Commerce 2018 a evidențiat necesitatea creșterii gradului de informare a populației cu privire la fraudele comise în mediul online.
Astfel, până la finalul lunii iunie, statele și agențiile participante vor implementa #BuySafePaySafe, o campanie de conștientizare asupra acestei problematici în rândul populației.
În prezent, aproximativ 80% din fraudele cu carduri sunt comise online. Rețelele de socializare sunt folosite pentru a crea magazine online care vând orice produs la jumătate de preț. Când un cumpărător comandă un produs prin intermediul acestora, infractorii efectuează achiziția – adesea foarte scumpă – prin intermediul unor carduri ale căror date sunt furate/ contrafăcute (compromise). Datele cardurilor compromise sunt adesea achiziționate de pe internetul “ascuns” (darkweb – website-uri neindexate de motoarele uzuale de căutare, exemplu Google, Bing etc.) și au fost inițial obținute în urma unui atac informatic de tip fishing sau malware. Când realizează achizițiile online, victimele pot să nu realizeze că datele cardurilor lor sunt de asemenea furate pentru ca apoi să fie revândute pe alte forumuri. Așa-numiții vânzători au de multe ori zeci de mii de cumpărători mulțumiți și primesc recenzii excelente. În final, băncile și comercianții sunt cei care suferă pierderile acestei activități frauduloase, ce se ridică la nivel global la miliarde de euro în fiecare an.
Prevenire#BuySafePaySafe
Iată câteva dintre regulile de siguranță care pot fi adoptate pentru a evita fraudele online:
– Verificați dacă dispozitivul pe care îl folosiți pentru a efectua achiziții online este configurat în mod corespunzător și conexiunea de internet este sigură;
– Folosirea unui card este o modalitate sigură de plată în comerțul online atât timp cât vă luați aceleași măsuri de precauție ca și în celelalte tipuri de achiziții;
– Există anumite indicii care vă ajută să identificați o fraudă. Dacă sunteți victima unei fraude online, sesizați poliția. Dacă ați cumpărat produsul prin intermediul unui card de credit sau debit, sesizați de asemenea banca emitentă;
– Verificați-vă serviciul de internet banking în mod constant. Anunțați imediat banca emitentă dacă observați plăți sau retrageri pe care nu le-ați efectuat dumneavoastră.