Ziua Universală a iei marcată la Tecuci – Galerie foto

Lucian Costin, preşedintele PNL Tecuci, a lansat ieri o invitaţie localnicilor: „Într-o lume măcinată de conflicte sterile, în care guvernarea bunului simț devine aproape utopică, vă invit la momente de relaxare, cu o încărcătură emoțională aparte. Duminică, 24 iunie, de Ziua Universală a Iei, ora 11:30, vă aștept la parada iei românești, în parcul central, un eveniment organizat împreună cu colegii mei liberali. Este important să nu uităm cine suntem și de unde venim, ca să știm încotro mergem”.

 Astăzi, Lucian Costin şi senatorul George Stângă, având alături membri ai partidului, au îmbrăcat frumoasa ie românească şi au făcut turul oraşului. Au fost iniţial în Parcul  central „Al. Ioan Cuza”, pe strada Ştefan cel Mare, în Piaţa centrală, piaţa de la ruşi, zona Turist, apoi sau reîntors în Parc pe strada 1  Decembrie 1918.

Au împărţit tuturor flyere în care se explica despre sărbătoarea iei.

„Ziua Universală a iei este sărbătorită, în fiecare an, în data de 24 iunie. la nivel internaţional, ia românească, simbol naţional al culturii române, este omagiată în peste 50 de ţări. Sărbătoarea Universală a Iei coincide cu sărbătoarea de Sânziene.

 Frumuseţea Iei româneşti a inspirat opere mai multuror pictori celebri, străini şi români, dintre care îi amintim pe Henri Matisse, Daniel Rosenthal, Camil Ressu, Ion Theodorescu Sion, Francisc Sirato, Nicolae Tonitza, Dumitru Ghiaţă, Carol Popp de Szathmari, Theodor Aman, Gheorghe Tătărescu şi,  mai ales, Nicolae Grigorescu.

Ia este bluza purtată de femei şi lucrată din pânză de in, bumbac sau borangic. Tehnicile de decorare au fost transmise din generaţie în generaţie, ca o mărturie peste timp a unităţii acesteia. Cele mai vechi ii datează din vremea dacilor, ele putând fi văzute pe Columna lui Traian.

Cromatica folosită la broderie era asigurată de două, trei culori. Acestora li se adăugau, în funcţie de specificul zonei, flori, mărgele şi fluturi.

 Culorile unei ii defineau statutul femeii. Astfel, cele în vârstă purtau ii cu o croială modestă şi culori mai puţin temperate, în vreme ce fetele tinere atrăgeau atenţia peţitorilor prin ii viu colorate. Iile erau purtate la nunţi şi botezuri, în zile de sărbătoare, dar existau şi ii, cu mai puţine elemente decorative, care se purtau zi de zi.

Din respect pentru tradiţii, cu respect pentru Tecuci!”

 

error: Content is protected !!