O ședință de cenaclu la înălțime, cu un comandor în prim plan

Joi, 28 iunie, sala „Alexandru Mironescu” a Casei de cultură Tecuci a găzduit o nouă ședință de lucru a Cenaclului literar „Calistrat Hogaș” din localitate.

Ca de obicei, manifestarea a fost deschisă de Dan Vîţă, președinte al cenaclului, venind pentru început cu noi detalii legate de organizarea Festivalului de poezie „Costache Conachi” care se va desfășura la începutul lunii octombrie 2018, continuând cu reamintirea faptului că duminică, 1 iulie, va avea loc la Tecuci, pe aerodrom, un mare miting aviatic pentru sărbătorirea Centenarului primei școli militare de pilotaj din Tecuci (1.07.1918 – 1.07.2018).

 Poetul Dan Vîţă anunță apoi membrii cenaclului faptul că o tânără membră, eleva Ruxandra Voica de la CNSH din Tecuci, a obținut premiul Editurii Charmides și al revistei Verso la Festivalul Național de poezie și eseu literar „Porni Luceafărul” care s-a desfășurat la Botoșani între 15 – 17 iunie 2018. Autoarea nu s-a putut deplasa la Botoșani pentru ridicarea premiilor, fiind în examen de bacalaureat, distincțiile au fost primite, în locul acesteia, de Dan Vîţă. Ultima problemă pusă în fața membrilor a fost legată de faptul că în jurul zilei de 19 iulie 2018, când se împlinesc 6 luni de la decesul regretatului poet Dan Dionisie Duma, se va organiza o slujbă de pomenire, probabil la mormântul acestuia.

 În continuare, președintele cenaclului ne spune că această ședință este dedicată  comandorului de aviație Ion Răileanu Delanămoloasa, care va citi din lucrările lui. Ni se specifică faptul că poetul a debutat în poezie încă de când era elev, publicând în revistele literare și în presa din acel timp. Lecturile poeziilor poetului Ion Răileanu au fost făcute de Violeta Mândru, secretară a cenaclului, și de poeta Mihaela Gudană.  Acestea au lecturat poeziile „Poem”, „De dor pentru Nichita înainte de cina cuvintelor”, „Mi-ai dat să beau apă”, dar și alte lucrări care nu au avut titlu. Unele dintre poezii, la propunerea poetului Săndel Stamate, au fost citite și de alți membri ai cenaclului, cum ar fi Mihai Ştefăniu și Mircea Cojocaru.  Aceasta, ca o apreciere de care s-au bucurat lucrările audiate.

 Trecându-se la discuții asupra lucrărilor audiate, poetul Dan Vîţă ne spune că a avut marea plăcere să citească din timp aceste poezii, spunând că în general, în lucrări, autorul trebuie să rămână mereu sincer, atât în poezie cât și în tot ceea ce scrie. Textele ascund în substratul lor adevărate trăiri sufletești, exemplificând prin lectura unor fragmente din poezia „Poem”, dar subliniind faptul că dominantă în întreagă poezie a autorului este tristețea și textele sunt cu adevărat trăite, în ele găsindu-se multe experiențe de viață. Autorul de azi, a scris cu adevărat din suflet și își așterne cu plăcere gândurile pe hârtie, dovedind multă sensibilitate și echilibru. În toate lucrările audiate vedem cât se poate de clar că el permanent visează, și acest lucru este foarte plăcut.

 Poetul – pictor Mircea Cojocaru, începe prin a aprecia lucrările audiate, povestind în continuare frumoase amintiri din vechea lor prietenie, amintind episodul noiembrie 1989, atunci când și-a vernisat o expoziție personală la Iași, însoțit atunci de căpitanul în aviație Ion Răileanu. Ne spune în continuare că Aviația este totuși o ramură de elită a armatei, care necesită multă pricepere, devotament și, în special, un adevărat curaj.

Scriitorul Tănase Dănăilă începe prin a ne spune că l-a cunoscut pe autorul de azi în atelierul pictorului Cojocaru și acum, prin poeziile audiate ne dovedește faptul că are „vână” de adevărat poet. Poeziile lui au mult fior dar și multă tristețe. De fapt, continuă vorbitorul, adevărata poezie, vine mai ales, din tristețe. Autorul de azi este un om special, profund și care dă dovadă clară că este cunoscător și iubitor de cultură.

 Redactorul Iancu Aizic începe prin a aprecia poeziile audiate continuând prin a spune că ascultând poezia dedicată marelui Nichita, și-a reamintit de bunul prieten Dionisie Duma, apropiat al marelui poet și care, la fiecare ocazie, vorbea de Nichita și de familia acestuia. Vorbitorul continuă prin a spune că participa la ședințele de cenaclu de pe timpul ziarului „Observator”, unde colabora, cunoaște ce înseamnă să fii secretar de cenaclu, iar profesionalism ca la actuala secretară, Violeta Mândru, nu a mai întâlnit. Aceasta consemnează toate intervențiile membrilor cenaclului, se ocupă de convocarea acestora și vede ca totul să fie mereu în ordine. Urează felicitări pentru tot ce face.

A luat apoi cuvântul poetul Adrian Răcaru care începe prin a ne spune că este totuși interesant cum un om, obișnuit cu zborul, vorbește mereu despre pământ, despre pământul pe care el calcă cu multă plăcere. Remarcă sensiblitatea versurilor audiate, se oprește și lecturează din poezia dedicată marelui Nichita, unde găsește multe cuvinte cu adevărat delicate.

 Profesorul poet Cătălin Poenaşu analizează poezia „Poem” apreciind și diferențele dintre lecturile poetelor Mihaela Gudană și Violeta Mândru, ambele foarte bine lecturate, dar fiecare având ceva aparte în interpretare.  Vorbitorul apreciază toate poeziile audiate spunând în final, că, de fapt, poezia este, în general, o formă a unor rugăciuni laice.

Revenit la cuvânt, poetul Adrian Răcaru încheie seria intervențiilor concluzionând prin a spune că a fost o seară cu lecturi plăcute și interesante, membrii cenaclului fiind de acord cu această apreciere.

 Invitat să ia cuvântul, autorul, comandorul Ion Răileanu Delanămoloasa, ne spune că nu a crezut niciodată că poeziile lui pot fi atât de apreciate. Am scris, continuă autorul, numai și numai din suflet, totul a fost trăit și simțit de mine. Vă mulțumesc pentru că ați venit și mi-ați făcut o seară, cu adevărat plăcută!

În afară de cei consemnați prin luări de cuvânt, la ședința a mai fost prezent și poetul Cătălin Dumitrescu.

 

Iancu Aizic