Reabilitarea Primăriei Tecuci generează mari semne de întrebare

Ieri, 3 iulie, în şedinţa Consiliului local Tecuci, consilierii au decis în privinţa indicatorilor tehnico – economici pentru obiectivul „Creşterea eficienţei energetice a clădirilor publice – Sediul Primăriei Tecuci, judeţul Galaţi”.

Despre această lucrare, C.C. Hurdubae a făcut câteva precizări în şedinţa Consiliului local din 24 mai.

„În următoarea perioadă tot ceea ce se desfăşoară (ca) activitate în cadrul Primăriei Tecuci va trebui să-şi găsească o locaţie pentru reabilitare, fiindcă intrăm într-o reabilitare a clădirii Primăria Tecuci. Avem 140 de oameni care (sic!) trebuie să le oferim un birou, deci noi acolo dorim să mutăm o parte din angajaţi, în locaţiile pe care le avem în proprietate. Dacă nu e de ajuns vom căuta şi alte soluţii. După a doua decadă a anului 2019 sperăm că Primăria va fi finalizată”, a spus în şedinţă primarul Hurdubae.

Dintre indicatorii tehnico-economici amintim:

– Durata de execuţie a lucrărilor de intervenţie: 18 luni;

– Suprafaţa desfăşurată reabilitată: 2.403 mp;

– Număr de locuri de muncă create în faza de execuţie: 20.

Valoarea totală a obiectivului de investiţii este de:

– 7.435.124,48 lei inclusiv TVA din care

– 4.086.511,77 lei inclusiv TVA C+M.

Dat fiindcă unora le place să folosească cuvinte pompoase, fără a le înţelege sensul, pentru a da impresia că din când în când mai pun mâna pe câte o carte, se cuvine să facem câteva precizări.

Cuvântul „decadă”, din discursul primarului, se referă la o perioadă de zece zile. Tehnic „a doua decadă a anului 2019” se referă la perioada 10-20 ianuarie 2019. Prin extensie, cu indulgenţă, am putea să ne referim la lunile anului. Putem spune prima decadă a anului cu referire la primele zece luni, dar nu putem spune a doua decadă a anului fiindcă anul are doar douăsprezece luni.

Revenind la indicatorii tehnico – economici nu putem să nu observăm că 18 luni, cât reprezintă durata de execuţie a lucrărilor, este un termen cam lung. Dacă mai punem la socoteală şi cele două săptămâni înainte, plus două săptămâni după, pentru ca cei 140 de funcţionari să-şi mute calabalâcul în alte locaţii şi de-acolo înapoi, rezultă că timp de 19 luni activitatea Primăriei Tecuci va fi blocată. Blocată poate că este cam mult spus, haideţi să fim indulgenţi şi să spunem că activitatea funcţionarilor din primărie va fi perturbată!

Tot din proiect aflăm că prin această investiţie vor fi create un număr de 20 locuri de muncă. Pariem că toţi cei 20 noi angajaţi vor fi şefi de birou! Astfel de lucrări se execută cu firme specializate ai căror lucrători sunt deja angajaţi şi au experienţă în acest domeniu.

Dacă scădem costurile generate de construcţie şi montaj din valoarea totală a proiectului rezultă o diferenţă de 3.348.612,71 lei, adică aproximativ 33,5 miliarde de lei vechi. Unde se duc aceşti bani? Probabil pe salariile celor 20 de persoane angajate pentru implementarea acestui proiect. Până în acest moment Primăria Tecuci nu a oferit o explicaţie.

Nouă nu ne rămâne decât să ne întrebăm care este prioritatea acestei investiţii: Reabilitarea Primăriei Tecuci sau angajările care se vor face în cadrul acestui proiect?