Diaspora vine acasă!

Cei care îşi duc traiul zilnic în România sunt conştienţi că ceva nu merge, dar, în acelaşi timp, nu ştiu ce ar putea schimba. Răspunsul este simplu: oamenii.

Se spune că filosoful Diogene umbla cu un felinar aprins în mână, deși era în plină zi, prin piețele din Atena. Cunoscuții îl întrebau: „Ce cauți Diogene?” „Caut un om” „Dar piața este plină de oameni” „Nu, spunea el, eu caut un om cu <adevărat om>”.

Până acum orbecăiam, fiecare în bula lui, cu felinarul aprins asemeni lui Diogene. A fost de ajuns să vină un român din diaspora, cu un mesaj acid pe plăcuţele de înmatriculare ale maşinii, pentru ca milioane de bule să se unească şi să descopere că au acelaşi crez.

Un român care lucrează în Suedia a ales o lozincă anti-PSD pentru numerele de înmatriculare ale maşinii sale. Dacă ar fi fost lăsat în pace, am fi citit două-trei articole, am fi văzut cinci-şase fotografii, iar subiectul ar fi fost uitat.

Dar, nu, nu se poate aşa ceva. Cum se poate ca partidul de guvernământ să sufere aşa afront şi să strângă din dinţi fără o reacţie opresivă?

L-au urmărit pe bietul român până au reuşit să transforme nişte banale plăcuţe de înmatriculare într-un incident internaţional. Acum toată Diaspora este revoltată şi vine acasă.

Ministrul de interne l-a provocat pe Iohannis să reproducă lozinca de pe plăcuţele de înmatriculare.

Iohannis a replicat: „Încă mă mai gândesc. Nu reuşesc să îmi dau seama care dintre cele două cuvinte este mai obscen”.