Între 17-19 august 2018, Primăria și Consiliul local al localităţii Movileni au organizat „Zilele comunei Movileni”, prilejuite de Centenarul Marii Uniri dar și aniversarea a 393 de ani de la prima atestare documentară.
Manifestările au început vineri, 17 august,cu o interesantă acțiune de primire a turiștilor veniți din alte țări sub titlul „Să cunoaștem frumusețile comunei Movileni”.
Sâmbătă, 18 august, manifestările au continuat în sala de festivități a bibliotecii comunale, având ca moderator pe apreciatul prof. Vladimir Radu, începând prin a puncta însemnătatea celor două mari evenimente mereu cu gândul la valorosul trecut istoric dar și la prezentul și viitorul acestora. După ce publicul s-a ridicat în picioare pentru a da cuvenitul onor, Imnului Naţional, a urmat o slujbă de pomenire a eroilor cu gândul și la marele preot poet Alexei Mateevici, acum la 130 de ani de la nașterea acestuia, respectiv la 16 martie 1888.
Slujba a fost efectuată de părintele protopop Gheorghe Joghiu,preot Mihai Leca, preot Stelian Chirvase și dascălul Gheorghiță Ariton. A luat apoi cuvântul prof. Ramona Sonu, care a făcut un sumar dar foarte interesant portret al celui ce a fost părintele poet, un mare iubitor și apărător al limbii, obiceiurilor și tradițiilor poporului român și mai ales al acestor locuri, apreciind aici chiar și laptele și apa pe care o consuma.Deși a plecat dintre noi la doar 29 de ani, el rămâne în continuare puternic înscris în inimile noastre. Am apreciat discursul emoționant al profesoarei pentru ca în continuare prof. Radu să aprecieze faptul că atât în presa din Republica Moldova cât și în cea din Tecuci au fost frumos punctate evenimentele petrecute atât la Movileni cât și la Chișinău. Aceasta a fost introducerea la momentul următor adică proiecția diaporamei „Pe urmele lui Alexei Mateevici în Republica Moldova la Chișinău și Căinari” realizat de prof. Ștefan Andronache și prezentat la Movileni în premieră.
Proiecția a fost apreciată în totalitate mai ales cu momentele de la cimitirul din Chișinău unde este înmormântat poetul dar și vizita realizată la 15 martie 2018 la Căinari, localitate și mai ales casa în care poetul a văzut lumina zilei. Acolo au și fost plantați de către echipa din Movileni doi arbori aduși de la Malul Siretului. După aplauzele publicului pentru această frumoasă realizare a peliculei, redactorul Iancu Aizic a spus că dacă eroii din această diaporamă rămân în istorie, tot în istorie vor rămâne și realizatorii peliculei, prof. Andronache dar și cei care l-au însoțit în această vizită, respectiv primarul Marian Moisă și protopopul Gheorghe Joghiu.
Prof. Radu continuă prin a remarca faptul că la Unire au participat și locuitori ai Munteniei, ai Bucovinei, ai Dobrogei și a altor ținuturi despre care se vorbește mai puțin.
În continuare a fost lansat „Ghidul turistic al Tecuciului și împrejurimilor sale” cu data și evenimente ale acestor locuri, un loc special având și comuna Movileni. Ghidul este acum la cea de a treia ediție, autorul venind cu noi date și fotografii.
Se vorbește în continuare de noua carte „Movilenii de jos” realizată de prof. Emil Motovelea din Tecuci, dar cu origini din Movileni. Interesant este faptul că găsim date despre o nuntă ce a avut loc în anul 1625, deci acum 393 de ani. Se vorbește și de moșierul Iancu Demetriade.
Invitat să ia cuvântul prof. Ștefan Andronache începe spunând că revine cu mare drag la Movileni, loc încărcat de istorie și care, după Cudalbiul natal este a doua mea localitate de suflet. Continuă informând că a fost de două ori în Republica Moldova și de fiecare dată simte aceleași emoții. Vorbitorul se referă în continuare la pliantul realizat cu această ocazie „Comuna Movileni, jud.Galați”,un pliant realizat prin proiectul preotului Stelian Chirvase, fotografii și comentarii ale prof. Andronache și desing și tipar Graphotek Expres Tecuci.
Conține 22 de excepționale fotografii cu monumente, Primăria, Școala, Biserica din Movilenii de Sus și de Jos, Cămin cultural și Biblioteca,dar și barajul înalt de 12 m, lung de 77 m și lat de 41 m, dar și lacul având 800 ha. Găsim și un stejar multisecular de cel puțin 300 de ani și mai ales frumoasa luncă unde îi plăcea potului Mateevici să se rătăcească.
Moderatorul Radu reamintește publicului frumoasele impresii lăsate vizitatorii din Sicilia, impresionați de frumusețile locului.
A urmat un grup de elevi recitind poezii despre Mateevici, remarcate fiind piesele ,,Eroi au fost, eroi sunt încă”,,Nu plânge, maică Românie” și altele.
A luat cuvântul prof. Eleonora Stamate, redactor șef al revistei Tecuciul literar-artistic, vorbind despre spațiul acordat în revistă manifestărilor și evenimentelor din comuna Movileni. Este bucuroasă pentru faptul că recent a fost la o lansare de carte împreună cu poeta Mihaela Gudană și acolo a primit felicitări de la o persoană din Italia care apreciază revista pe care o conduce.
A luat apoi cuvântul părintele protopop Gheorghe Joghiu, care începe prin a aprecia inițiativa tinerilor din Alba Iulia care străbat drumul spre Chișinău și care ieri au oprit și la Tecuci, aici fiind înscris pentru ei Km. 1000. Ei au făcut pauză și au dormit la mănăstirea de la Cârlomănești.
Revenit la microfon moderatorul prof. Radu se arată îndurerat de faptul că doar la 150 km de noi, mai exact în zona Harghita-Covasna nu prea se mai vorbește limba română, dar noi trebuie să ne apărăm limba.
Invitat să ia cuvântul primarul comunei, Marian Moisă, începe prin a spune că dacă sunt apreciate realizările, meritul este al echipei cu care lucrează, apreciind ajutorul primit de la profesorii Andronache și Radu. Ne vorbește în continuare de proiectele îndrăznețe ce le are, sperând în realizarea lor până în anul 2020.
Pentru manifestarea de față au fost înmânate diplome de onoare prof. Ștefan Andronache, Radu Vladimir, protopop Gheorghe Joghiu, prof. Emil Motovelea,părintelui Stelian Chirvase, prof. Ramona Sonu, bibliotecar Ionica Nasie și redactor Iancu Aizic. O diplomă specială a primit și mătușica Vasilica, o urmasă a unui erou murit pe front.
În încheiere am audiat un program realizat de prof. Vetuța Chirvase, unde am apreciat piesele: Limba noastră, Treceți batalioane române Carpații, Mama, tata și Ardealul și piesa tinerească Punctul pe i.
Redactorul Aizic spune că dacă profesorii Radu și Andronache au vorbit de istoria comunei, el apreciază activitatea culturală a comunei prin numeroasele premii obținute de solistele de muzică populară din Movileni, Oana Coman și Georgiana Răduc, dar și sufletul pus în activitatea culturală de prof. Vetuța Chirvase.
În final am ascultat cântece cu duetul Georgiana Răduc, voce, și Ștefan Chirvase la chitară.
O acțiune cât sepoate de reușită, care continuă și duminică.
Iancu Aizic