Mircea Şerbănoiu, președintele Federaţiei pentru Protecţia Animalelor şi Mediului din România (FPAM), a vizitat astăzi padocul din Tecuci, în urma unor sesizări.
Chiar de la intrarea în adăpostul canin, o funcționară ne-a întrebat în ce calitate suntem acolo și a specificat că este „total interzis filmatul ori fotografiatul în incinta padocului”.
A sosit și șeful de padoc, întărind spusele celei care a deschis poarta, iar când a auzit de la președintele FPAM că e musai să pozeze, acest lucru nefiind interzis de vreo lege, a menționat că trebuie să sune directorul pentru a-l informa. După discuția telefonică cu directorul Daniel Grosu, funcționarul a spus că a fost instruit să comunice că trebuie făcută o cerere la Primăria Tecuci pentru a se poza la padoc iar primarul răspunde cererii în termen de 30 zile. Doar atât, o lună îi ia primarului să considere că poți face o poză întrun spațiu care este funcțional datorită contribuției bănești a localnicilor la bugetul local.
Cunoscând legile mai bine decât funcționarii și directorii padocului, Mircea Şerbănoiu a declarat că fotografiază pe propria răspundere iar cei care nu sunt de acord pot apela Poliția.
A fost prezent la discuții și veterinarul adăpostului, dr. Leca. S-a făcut un tur al padocului, veterinarul menționând că sunt adăpostiți câini foarte mulți, unii dintre tecuceni abandonându-i la poarta adăpostului, alții fiind capturați de pe străzile orașului. A spus că ar trebui făcut un recesământ al acestor patrupede și populația care locuiește la case ar fi bine dacă ar adopta din cei deținuți în adăpost.
La o primă vedere a condițiilor de trai ale acestor patrupede s-a văzut că mizeria tronează, cățeii, atât cei maturi cât și puii fiind lăsați să supraviețuiască într-un spațiu foarte mic și plin de materii fecale. Paleții pe care ar trebui să stea câinii sunt scoși la curățat de câteva luni și lăsați în exterior, depozitați la umbra unui copac. Câțiva voluntari au spălat paleții dar au rămas în aceeași poziție. Dacă afară, la cuștile exterioare se poate parțial respira, în interiorul padocului nu se poate intra de mirosurile specificice excrementelor care zac acolo de mult timp.
O singură tânără, din toată clădirea, pare că vrea să curme chinul animalelor, și se apucă la ora amiezii de făcut curățenie în cuștile exterioare. E ca și cum ai mătura în Marea Neagră, toți ceilalți sunt șefi iar ea e o firavă voluntară. Mulți căței sunt adăpostiți laolaltă, pui cu maturi, unii dintre cățeluși au fost aduși fără cățeaua mamă, iar lătratul acestora este înfiorător atunci când cei mari îi atacă.
Președintele FPAM explică că sunt o mulțime de nereguli, dând exemplu faptul că medicul veterinar deține un cabinet particular dar în acelaşi timp prestează şi la padoc, câinii nu sunt sterilizați, biroul medical este în altă locație, în Obor, în timp ce padocul este la celălalt capăt de oraș, vorbește de mizeria găsită, de numărul prea mare față de capacitatea padocului. Îi îndeamnă totodată să afișeze pe un perete legea sau art. care interzice fotografiatul / înregistratul în acel adăpost.
Mai multe detalii despre situația gestionării câinilor fără stăpâni din Tecuci vor fi afișate pe site-ul fpam.ro .