Guvernul a rămas fără bani. Împrumuturi pentru autoritățile locale, somații de plată pentru români

Premierul Viorica Dăncilă i-a solicitat ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, să elaboreze un proiect de act normativ care să ajusteze unele prevederi legale în raport cu situaţia existentă, informează Guvernul într-un comunicat.

Printre prevederile actului normativ pus în dezbatere publică de MFP se află cea privind posibilitatea autorităților locale de a contracta împrumuturi, în limita a 450.000 mii lei, pentru finanţarea furnizării energiei termice în sezonul rece.

„Asta se întâmplă pentru că autoritățile locale au rămas fără bani. Astfel, primesc derogare să se împrumute pentru a putea furniza agent termic populației. Nu contează gradul de îndatorare. Până acum era un prag. Acum nu mai contează regulile”, explică realizatorul emisiunii Banii Vorbesc de la Realitatea TV, Edward Pastia.

Unde s-au dus banii?

„Banii s-au dus pe salariile mărite, pe recompense”, spune Pastia.

O altă prevedere stabileşte 15 martie 2019 drept termen de plată pentru impozitul pe venit, contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate, pentru diferenţele de impozit şi / sau contribuţii rămase de achitat stabilite prin decizii de impunere anuală pentru perioada 2014 – 2017.

Ce înseamnă asta?

„O să ne trezim în perioada următoare cu mii de tone de somații. Ne aducem aminte de valul de somații pentru restanțele la contribuțiile de sănătate pe 2012. De data asta vor să facă totul ca la carte. Ei vor trimite somația și va trebui să o plătești”, explică Pastia.

Alte prevederi nu fac decât să încurajeze în continuare iresponsabilitatea fiscală a autorităților, scrie m.realitatea.net.

Concluzia?

„Ei  pot cheltui banii când vor, cum vor. Mesajul lor este: Autoritățile pot să facă ce vor, contribuabilii să plătească”, spune Pastia.

 

Citeşte în continuare…