Dezbatere publică la Tecuci

În cadrul programului „Noaptea bibliotecilor”, la ora 19, la sala Helios a Bibliotecii municipale „Ștefan Petică” din Tecuci a avut loc  dezbaterea publică cu tema „Tecuci. Moldova . Încotro?”, proiect inițiat de Comisia locală RO100 Curățăm Galațiul, cu subtitlul Platforma România 100, coordonator de proiect fiind Simona Iosifescu.

 Deschizând evenimentul, Simona Iosifescu ne spune că echipa aceasta este din Galați și aici, la Tecuci, este prima ieșire din Galați, urmând să se deplaseze și în alte localități: „Suntem un grup format acum din câteva persoane, dornice să curețe Galațiul, avem o platforma cu inițiative civice la nivel național și vrem să demonstrăm că se pot face multe lucruri frumoase și mari. Noi avem activități diverse. Deocamdată, în grupul nostru suntem 30 de tineri dar sperăm să ni se mai alăture și alte persoane”.

Am urmărit apoi un filmuleț cu activitățile acestei formațiuni iar primul căruia i s-a dat cuvântul a fost Andrei Alexandrov, profesor de psihologie care a început prin a ne vorbi de activitățile grupului la Școala nr. 15, o școală predominată de elevi rromi. Profesorul ne spune că are catedră la 3 școli, dar aici întâmpină cele mai mari greutăți din cauza indisciplinei elevilor, uneori, pentru a preda o lecție fiind nevoie și de un alt cadru didactic care să poată supraveghea elevii. Domină în școală absenteismul, elevii fiind foarte săraci și venind din familii dezorganizate.

 A luat apoi cuvântul Maximilian Doru, recunoscut că un bun mediator, absolvent al facultății de filosofie. Prezent în sală la discuții, actorul tecucean Gabriel Enache întreabă dacă nu s-ar putea interveni la anumite clase și cu terapie prin artă, răspunsul fiind că s-a încercat și s-au realizat și expoziții cu lucrări de desen și grafice ale elevilor. Sunt prezentate, prin imagini video, și donații de la numeroase firme gălățene, constând în jucării, haine și cărți. Ne este prezentat și Cavoul Roman din Galați.

O altă membră a echipei gălățene, Andreea Alexandrov, coordonator comunicare la Fundația Comunitară din Galați, ne spune că la școlile pe unde au fost, în general, elevii afirmă că își doresc carnete de conducere iar fetele vor să lucreze în viitor în cosmetică. Iulia Gavrilă, o altă membră a echipei, ne vorbește despre campania Biblioteca pentru sate, unde se colectează cărți ce prisosesc anumitor familii, cu destinația școlilor din sate, campanie ce a avut loc între 1 – 30 septembrie 2018. Și acum continuă campania de donare de cărți vechi, fiind colectate până acum 520 de cărți și jucării. Cărțile vor ajunge la Biblioteca nr. 1 din Frumuşiţa. În același timp, s-au strâns și se vor strânge și sume de bani pentru ajutorarea celor în suferințe. A urmat un dialog cu publicul prezent  în sala Helios a bibliotecii tecucene.

O întâlnire care considerăm că și-a atins scopul și nu putem decât să felicităm pe acești tineri inimoși, dornici să facă numai fapte bune, mai ales că ne-au spus „Suntem un ONG, fără un spațiu și fără nici o ștampilă”. Acest lucru ne face să îi apreciem și mai mult.