Reţinuţi după 15 percheziţii efectuate în România şi Anglia într-un caz de sclavie modernă

La data de 16 octombrie 2018, în cadrul unei echipe comune de anchetă între   autorităţile judiciare din Romania şi Regatul Unit al Marii Britanii, procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Vrancea împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul SCCO Vrancea au efectuat un număr de 7 percheziții domiciliare pe raza judeţului Vrancea, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane.

Concomitent, în dimineaţa aceleiaşi zilei de 16 octombrie, Unitatea de Sclavie Modernă a Poliţiei Metropolitane din Londra a desfăşurat 8 percheziţii la imobilele utilizate de către membrii grupurilor infracţionale din capitala Regatului Unit al Marii Britanii.

 În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2015 – 2018, un număr de 12 suspecţi au constituit un grup infracţional organizat  care a avut ca scop racolarea de persoane cu posibilităţi financiare reduse, pe care le-a transportat  în Marea Britanie unde au  fost angajate ca personal necalificat în domeniul construcţiilor civile.

Astfel, membrii grupului au  racolat, transportat și găzduit pe teritoriul statului englez sute de persoane, marea majoritate din România, pe care, prin inducere în eroare și abuz de autoritate, uneori prin violență, lipsire de libertate și reținerea documentelor de călătorie, le-a  obligat să muncească, în folosul lor. În acest fel, membrii grupului au obținut în ultimii 2-3 ani suma de cca. 210.000 lire sterline.

În fapt, membrii grupului infracțional au intermediat, pentru alți cetățeni români, încheierea unor contracte de muncă în diferite domenii de activitate, în special în construcții, oferindu-le salarii mult mai mici decât cele obținute de la angajator, diferența fiind însușită de către aceștia în mod ilegal.

De asemenea, victimele au fost cazate în condiții insalubre, iar hrana insuficientă.

 În urma perchezițiilor, au fost găsite şi indisponibilizate  6 autoturisme, 12.850 de lire sterline, peste 126.000 de lei, 500 de grame de bijuterii din aur, mai multe laptopuri și telefoane mobile, precum și documente și carduri bancare emise de către autoritățile din Marea Britanie.

Conform legislației române, suspecţii sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane și spălare de bani, iar, conform legislației britanice, pentru săvârșirea infracțiunii de sclavie modernă.

În urma acţiunii desfăşurate de către autorităţile judiciare din România şi Regatul Unit al Marii Britanii, au fost depistate 4 persoane pe raza județului Vrancea şi 8 persoane pe teritoriul Angliei, respectiv Londra.

La locaţiile percheziţionate au fost identificate 35 de victime dintre care 7 au fost incluse în NRM (mecanismul de referinţă a victimelor traficului de persoane).

La acțiune au participat polițiști ai Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea și jandarmi ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea.