Ziua Europeană de Luptă împotriva Traficului de Persoane

Data de 18 octombrie 2018 a reprezentat o nouă oportunitate pentru instituțiile abilitate de a marca Ziua Europeană de Luptă împotriva Traficului de Persoane, de a atrage atenţia asupra subiectului şi de a promova demersuri de informare a populaţiei şi de prevenire a diverselor sale forme de manifestare.

În zilele premergătoare datei de 18 octombrie, specialiştii din cadrul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Galaţi, poliţiştii de prevenire din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean și voluntarii „Tinerii și Viitorul” au organizat o serie de activităţi de informare a elevilor din unităţile de învăţământ preuniversitar din municipiile Galați și Tecuci, dar și a părinților.

În funcţie de caracteristicile grupului ţintă, au fost abordate teme precum: exploatarea prin muncă, cerşetorie, exploatarea sexuală, obligarea la comiterea de infracţiuni, siguranţa pe Internet etc., specialiştii prezenţi oferind atât exemple întâlnite în activitatea profesională, cât şi recomandări pentru reducerea riscului de victimizare şi de implicare în comiterea de infracţiuni.

Joi, 18 octombrie, seria acţiunilor destinate marcării Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane a continuat cu o întâlnire organizată la Clubul Poliţiştilor, în parteneriat cu Organizaţia „Tinerii şi Viitorul”. Încurajând implicarea tinerilor în acţiuni de voluntariat pe linia prevenirii traficului de persoane, elevi din 7 unităţi de învăţământ au dezbătut împreună cu specialiştii problematica exploatării sexuale; au identificat factori favorizanți, au încercat să găsească soluții de prevenire, totul plecând de la mărturia unei tinere care a fost victima exploatării.

Ulterior, aceștia au participat la o acțiune stradală de distribuire a materialelor de informare din campania „Cunoaște-ți drepturile! Respectă-ți obligațiile!”.

Activitățile de informare vor continua în comunitățile din Pechea, Liești și Ivești.