Concursul city managerului Iulian Mircea a intrat în atenţia Justiţiei

Vineri, 19 octombrie 2018, la Tribunalul Galaţi, Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal, a fost înregistrat un dosar cu privire la anularea concursului pentru funcţia de Administrator public (city manager) al municipiului Tecuci. Această funcţie este deţinută de Iulian Mircea din luna ianuarie 2017, atunci când a avut loc concursul împricinat. Înainte de această dată funcţia nu exista, ea fiind creată de către actuala administraţie.

Într-un recent interviu televizat, primarul Tecuciului a luat în discuţie problemele judiciare ale city managerului Iulian Mircea.  

C.C. Hurdubae răspunde acuzaţiilor care i se aduc lui Iulian Mircea

Rep. tv. – Un subiect în care sunteţi criticat este cel care face referire la city managerul Tecuciului,  Mircea Iulian, deci un colaborator apropiat al dv. Scrie o parte a presei tecucene că acest domn a fost găsit de Curtea de conturi în perioada 2013 – 2014, pe când era managerul companiei Zone Verzi SRL, o companie aflată în subordinea Primăriei, cu o problemă la buget de 32 miliarde de lei, bani publici, însemnând că ar fi transferat ilegal fondul special destinat închiderii gropii de deşeuri Rateş. Mai mult, fiind expert într-un proiect european, ar avea de restituit suma de 15 mii lei pentru plăţi făcute în numerar fără respectarea procedurilor OIR. Cum comentaţi aceste acuzaţii şi cum de a ajuns city managerul aici?

C.C. Hurdubae – Cred c-ar trebui privită această problemă din mai multe puncte de vedere. Mă refer în primul rând la faptul că atunci când noi am câştigat, să spunem aşa conducerea UAT Tecuci, am câştigat alegerile ca o echipă. Niciodată nu mi-am propus ca totul să fie centralizat către o singură persoană, pentru că este aproape imposibil. Exemplu l-a dat fosta administraţie care avea centralizată toată puterea spre un singur birou, lucru care s-a demonstrat a fi un lucru foarte rău. Noi am încercat la nivel de echipă să găsim soluţii de descentralizare a multor sarcini care revin primarului şi atunci am hotărât şi înfiinţarea unei astfel de funcţii. Normal, s-a trecut la un examen, dl. Mircea Iulian a promovat acest examen. Nu am  avut cunoştinţă decât din presa online despre problemele domniei sale, eu îl consider un coleg care la acest moment are atribuţii de serviciu, răspunde de serviciile publice şi de instituţiile de cultură, împreună cu viceprimarul.

Rep. tv. – Dacă aţi fi ştiut că e acuzat de Curtea de conturi l-aţi mai fi luat în echipa dv?

C.C. Hurdubae – Nu ai cum să-ţi doreşti să-l iei sau nu în echipa ta atâta timp cât dumnealui a avut un concurs pe care l-a promovat. Dar, după concurs, cu siguranţă am avut o discuţie, de mai multe ori, după ce am aflat micile probleme de pe net. I-am spus că ar fi cazul să şi le rezolve ca să nu aducă o imagine negativă. Multe din ele cred că s-au şi rezolvat, iar dacă nu, se vor rezolva, mai ales acea problemă cu Camera de conturi, cu fondurile Rampei. Cred că instituţiile statului îşi vor face datoria şi mai multe despre el, ar trebui să răspundă el, dacă doriţi să-l invitaţi…

Rep. tv. – Nu am avut plăcerea să-l cunosc, dar o să ajung şi la Tecuci

C.C. Hurdubae – Poate să vă spună mult mai multe despre activitatea sa anterioară, este colegul nostru, are atribuţiuni de serviciu, îşi desfăşoară activitatea într-un cadru normal, corect. Dacă va fi găsit vinovat atunci lucrurile vor sta cu totul altfel, dar noi sperăm, dacă se va ajunge la hotărâri judecătoreşti, sperăm că o să fie bine.

Concursul

Concursul în urma căruia Iulian Mircea a fost desemnat city manager al municipiului Tecuci s-a desfăşurat în perioada 6 – 19 ianuarie 2017, după următorul calendar:

– 6 – 10 ianuarie 2017 – depunerea dosarelor;

– 11 ianuarie 2017 – selecţia dosarelor;

– 19 ianuarie 2017 – proba Interviu.

Anunţul privitor la concurs a fost publicat în 6 ianuarie 2017 pe site-ul Primăriei.

Zilele de 7 şi 8 ianuarie, sâmbătă şi duminică, au căzut în weekend. Dacă cineva ar fi dorit să îşi depună dosarul pentru concurs, nu ar fi putut să o facă fiindcă Primăria era închisă. Nici actele necesare întocmirii dosarului nu ar fi reuşit să le strângă pentru că toate instituţiile publice erau închise.

Concursul a constat doar din proba Interviu. Nu a existat un proiect de management, nu a fost o probă scrisă. Doar atât: Interviu.

Ce fel de concurs a fost acesta, rămâne să stabilească Justiţia.