După cum se știe, Sfântul Dumitru este prăznuit de Biserica Ortodox Creștină, în fiecare an la data de 26 octombrie și marchează ultima și cea mai importantă sărbătoare a toamnei. Se spune că acest sfânt este aducător de voie bună și sănătate.
Sub aceste auspicii, Școala „Dimitrie Sturdzaˮ a ținut să sărbătorească acest înălțător eveniment, vineri, 26 octombrie, începând cu ora 9 la sala de spectacole „Ion Petroviciˮ din Tecuci. Și de această dată, sala tecuceană a fost arhiplină cu elevi, profesori, părinți și bunici veniți să participe la acest mare eveniment. Organizatorii au făcut eforturi speciale pentru menținerea ordinii în sală și mai ales pentru păstrarea culoarelor libere.
Programul a început cu intonarea Imnului Național, interpretat de eleva Raluca Alexe, publicul, în picioare, acordând respectul cuvenit acestui moment solemn.
A luat cuvântul managerul școlii, prof. Raluca Gabor spunând printre altele că acest eveniment este și un bun prilej de a scoate în evidență importantele premii obținute la olimpiade și concursuri naționale de elevii acestei instituții. A fost apoi făcut un scurt bilanț al celor 129 de ani de existență a școlii după care a fost invitat în scenă profesorul de istorie Mihail Pohrib cu o prezentare foarte bine documentată a istoriei acestei unități de învățământ care a dat țării numeroase valori în multimple domenii de activitate.
Au fost invitate în scenă prezentatoarele spectacolului de acum, respectiv elevele Cristina Vasilie, Delia Munteanu, Teodora Ciocoiu și Cleopatra Bălan și a fost dat startul spectacolului prin interpreta de muzică ușoară Alesia Munteanu, de la clasa profesoarei Claudia Ghica, cu piesele „Moldova meaˮ și „Lume, lumeˮ.
Au urcat apoi pe scenă elevii profesoarei Mirela Paraschiv cu prezentarea cântecului „Frumoasă-i țara meaˮ. Elevii clasei profesoarei Elena Taralunga au prezentat un colaj de cântece populare iar elevii clasei prof. Simona Vasilie au prezentat un frumos dans popular. Am ascultat apoi cântecul „Măi române, românașˮ cu clasa prof. V. Tudorache iar de la clasa prof. C. Catauta ni s-a prezentat Portul popular.
Profesorul E. Cojocea, prin vocea a trei elevi ne-a prezentat poezia „Limba româneascăˮ de B. P. Hașdeu. Profesoara Florentina Golea a fost reprezentată de eleva Miron Daria-Ioana, cu un recital la pian, iar dansul popular „Ciobănașulˮ ne-a fost prezentat de elevii de la clasa prof. M. Irimia.
Alexe Raluca, de la clasa prof. L. Tudorici a prezentat piesa „Mociriță cu trifoiˮ după care, de la clasa prof. D. Pârvana au prezentat un cântec patriotic și „Ne-am născut în Româniaˮ. Prof. N. Epure ne-a prezentat prin elevii dânsei o frumoasă hora românească iar prof. L. Ceparu ne-a introdus prin elevii clasei în lumea dansului modern.
Prof. A. Călugărița ne-a prezentat prin elevi un frumos dans popular după care am urmărit sceneta „Floarea și Gheorgheˮ sub coordonarea prof. C. Ghica. Prof. D. Cusiac a prezentat un dans etno, urmat de piesele „La firida meaˮ și „Sârbă în scărițăˮ cu elevi de la clasa prof. M. Georgescu.
„Acasă-i Româniaˮ a fost o piesă foarte reușită sub pregătirea prof. Elena Dascălu. Profesorul Mihail Pohrib a fost îndrumătorul ultimei piese din program intitulată „Hora din Moldovaˮ.
A fost un spectacol bine preg[tit, merite revenind în primul rând coordonatorului spectacolului, consiler educativ Maricica Movileanu dar și dir. adj. Mioara Irimia și directoarei Raluca Gabor.
Spunem și noi, în încheierea acestei cronici, La Mulți Ani, Școlii Dimitrie Sturdza!
Iancu Aizic