Înghețarea salariilor bugetarilor. Ministrul Finanțelor: Nu se va petrece acest lucru!

 

După ce săptămâna trecută au fost zvonuri legate de înghețarea anumitor salarii ale bugetarilor, ministrul finanțelor a ținut să precizeze că acest fapt nu se va petrece. Totuși, legea salarizării vine și cu o reașezare a zonei publiceˮ, a ținut să precizeze Teodorovici.

Ministrul a mai declarat că au fost oferite salarii mari în zona publică, pentru că era nevoie de atragerea specialiștilor, în varii domenii.

„Salariile bugetarilor nu vor fi înghețate, iar începând cu anul viitor vor fi aplicate creșterile prevăzute în legea salarizăriiˮ, a mai precizat Teodorovici, în cadrul unei emisiuni televizate.

Majorarea salariului minim pe economie, aplicarea legii salarizării până în 2020, toate aceste subiecte sunt intens dezbătute de autorități, având în vedere că noi informații apar zilnic.

Ministrul muncii, Lia Olguța Vasilescu a anunțat că este posibil că majorarea salariului minim pe economie să se petreacă înainte de finalul lui 2018. Acest anunț a fost făcut recent și rămâne de văzut dacă se va aplica.

În cursul săptămânii trecute, au existat anumite zvonuri legate de înghețarea salariilor

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, pentru Digi24:

„Este un document trimis Comisiei Europene. Domnul senator (senatorul PNL Florin Citu) n-a făcut altceva decât să preia un document public și să-l pună pe pagina proprie de Facebook. Este un document de lucru, să spunem așa, o posibilă varianta trimisă Comisiei Europene, pentru că acesta este modul în care Guvernul lucrează de ani de zile și orice stat membru asta face: trimite Comisiei Europene discuții, scenarii, calcule, pentru că într-un final să luăm o decizie într-un sens sau altul. (…)

În câteva săptămâni noi intrăm în Guvern cu proiectul de buget pe 2019, document în cadrul căruia vom regăsi varianta finală. Este o discuție, un scenariu propus de Ministerul de Finanțe, pe baza unor calcule, și chiar o propunere de aplicare a legii salarizării nu până în 2022, ci chiar până în 2020, tocmai pentru a arata foarte clar că suntem foarte siguri de ceea ce facem, că nu aplicăm măsuri dincolo de mandatul acestui Guvern, adică 2020. Și, mai mult, trebuie să subliniez încă o dată că Guvernul PSD-ALDE a promis și a aplicat ceea ce a promis. Nu a tăiat din veniturile românilorˮ, a explicat Teodorovici.

Înghețarea angajărilor la stat, în special în zona administrației publice centrale:

„Înghețarea angajărilor la stat este o măsură propusă de noi. Este un scenariu de lucru la Ministerul Finanțelor. O înghețare a numărului de angajați în zona administrației publice centrale, de asemenea, o reașezare, o restructurare, o eficientizare a administrației publice centrale, este de bun simt și ceea ce noi spunem de ani de zile, și toți politicienii spun, că este nevoie de o administrație mult mai eficientă.

Dădeam un exemplu în alte intervenții de faptul că în Ministerul de Finanțe funcțiile suport sunt undeva la 18% din întregul personal al ministerului, iar în alte ministere undeva la 30% sau peste 30%, ceea ce trebuie să se schimbe, pentru că administrația nu trebuie să fie nici supradimensionată, nici să cheltuie nejustificat banul public. Asta dacă un guvern are respect față de contribuabili, față de români în generalˮ, concluzionează Teodorovici.

Ministrul Finanțelor a declarat că statul are bani pentru majorarea pensiilor și salariilor, exact așa cum a promis, tocmai de aceea majorarea salariului minim pe economie s-ar putea petrece chiar de la finalul lui 2018.

 

sursa: infoinstitutii.ro

You cannot copy content of this page