O interesantă întâlnire cu poezia, religia și medicina la CNCH Tecuci

 

Marți, 6 noiembrie 2018, sala CDI a Colegiului Național „Calistrat Hogașˮ din Tecuci a găzduit, începând cu ora 12, o reușită întâlnire între oameni de diferite profesii, poeți, preoți și medici, o îmbinare a poeziei cu religia și medicina. Acțiunea a fost inițiată de profesoara de limba română Corina Olaru, care a fost și moderatorul evenimentului.

Sala CDI ne-a întâmpinat cu reușitul dicton al lui Mario Vargas Llosa – Trăim atâtea vieți câte cărți citim – un sensibil îndemn la deschiderea cărților, lucru care din păcate se petrece acum din ce în ce mai rar. Pe un ecran puteam citi alte interesante încercări de definire a poeziei cum ar fi „Poezia  este aripa înmuiată în harul divin ce atinge pe cei în adorareˮ sau vorbele marelui Jean Cocteau „Poetul este un mincinos care spune întotdeuna adevărul!ˮ.

 Prof. Corina Olaru începe spunând că în cadrul școlii se desfășoară în această perioadă o serie întreagă de activități, toate sub clasicul îndemn „Să fim mereu mai buni!ˮ. Se amintește și de Cenaclul literar din școală, inițiat de profesoara Vâlcu și continuat acum de vorbitoare, de concursuri de poezie, de participarea elevilor Colegiului la diferite cenacluri literare și concursuri literare dar și de participarea, cu mult succes, a elevilor colegiului la cea de a II-a ediție a Festivalului Internațional al Aforismului desfăşurat recent la Ateneul Pelin din Tecuci.

Iar azi, continuă vorbitoarea, am organizat acest simpozion pentru a scoate în evidență legăturile dintre poezie, religie și medicină. 

Ne sunt, în continuare, prezentati invitații, începând cu poeta prof. Dorina Poenaru, prof. scriitor Constantin Oancă, jurnalistul Tănase Dănăilă, scriitorul Vasile Ghica, prof. scriitor Dan Movileanu, părintele protopop Gh. Joghiu, doctorul Constantin Dinu, alături de prof. Dorina Braniște și alte cadre didactice ale Colegiului.

 Din rândul participanților la eveniment, elevii clasei a XI-a A au venit interesante întrebări la care invitații au răspuns cu promptitudine și cu mare plăcere. Astfel, scriitorul C. Oancă se oprește la analizarea frumoaselor cuvinte ale marelui Lucian Blaga conform cărora – Veșnicia s-a născut la sat – subliniind și rolul special avut în literatura și poezia noastră de nemuritorul autor al Necuvintelor, continuând cu  celebrele cuvinte „Eu nu strivesc corola de lumini a lumiiˮ.

Scriitorul Tănase Dănăilă spune că Poezia este, de fapt, Regina literaturii, continuând prin a  examina cu multă delicatețe, legătura dintre poezie și biserică. Vorbitorul ne spune în continuare că poezia se poate extrage din orice dar ea trebuie să aibă un mers sigur și precis.

 Prof. Dan Movileanu explică că nu există o definiție exactă a poeziei iar poetul este cel care face legăturile cu diferitele medii, subliniind faptul că poezia nu poate hrăni pe nimeni, ea nefiind un produs cerealier.

Scriitorul Vasile Ghica le spune elevilor că trebuie să fie mândri că sunt elevi ai acestui prestigios colegiu și că 70 % dintre tecucenii de mare valoare au absolvit acest liceu, astăzi colegiu. În acest sens, continuă vorbitorul, vă invit să încercați să-i cunoașteți pe aceștia, să le urmăriți realizările și să încercați să-i urmați.  De fapt, unul din aceștia, profesorul de istorie Ștefan Rugină, fost și director al acestui liceu, a realizat o memorabilă lucrare intitulată „Monografia liceului teoretic Calistrat Hogașˮ, apărută la Editura Școala gălățeană în anul 2003, care a trebuit să fie reeditată pentru a satisface solicitările celor interesați de acest liceu.

Vorbind, totuși, de poezie, prof. Ghica ne spune că este cititor de poezie și nu creator dar apreciază poeziile scrise bine.

Părintele protopop Gh. Joghiu face interesante legături între religie și poezia lui Lucian Blaga continuând prin a ne spune că azi, atât în poezie cât și în dragoste, nu mai trebuiesc folosite cuvintele „A aveaˮ ci să ne îndreptăm mai mult spre „A fiˮ. Intervine în continuare prof. Oancă pentru a stabili adevărata diferență dintre cuvintele înțelepciune și inteligență, spunând apoi că nu trebuie să uităm că Dumnezeu este făuritorul poeziei la fel cum și în poezie trebuie să fie un Dumnezeu: „Și să nu uităm faptul că viața este cel mai frumos poem, cea mai frumoasă carte!ˮ.

 În continuare, de la poezie se trece la medicină prin luarea de cuvânt a îndrăgitului medic Constantin Dinu, un apropiat al acestui colegiu. Acesta începe prin a face interesante legături între poezie și medicină, amintind de zeul Heros vorbind și despre un alt fel de iubire, față de poezie, față de părinți, față de patrie, ajungând la iubirea din punct de vedere fizic: „Când spui poezie, spui ceva universal, dar să nu uităm că atunci când Dumnezeu a spus și spune să fie mereu lumină, EL se referă și la lumina din mintea omuluiˮ. În continuare, dr. Dinu ține să ne reamintească faptul că în creierul nostru există 86 de miliarde de neuroni și că nu există granițe între știință și credință.

Prof. Constantin Oancă ne-a citit câteva din aforismele dânsului, remarcându-se aceasta: „Mai mult decât deșertul este deșertăciuneaˮ.

Prof. Dorina Poenaru vorbește elevilor despre dragostea dânsei față de poezie și ne recită poezia proprie „Rugaˮ.

În încheiere, prof. Ghica vorbește de legătura dintre muzică și poezie, îndemnând elevii să scrie dar să frecventeze și Ateneul din Tecuci pentru a vedea și asculta frumusețile muzicii: „Din pacate, la Ateneu vin din orașele apropiate dar tecucenii se lasă încă așteptațiˮ.

A fost o acțiune reușită și aducem felicitări organizatorilor, în special profesoarei Corina Olaru.

 

Iancu Aizic