Dacă veţi consulta lista locurilor de muncă disponibile veţi afla că, în acest moment, la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Tecuci agenţii economici au depus oferte pentru 312 locuri de muncă. Sunt vacante posturi pentru toate studiile şi pentru o multitudine de calificări.
În ultimele săptămâni oferta locurilor de muncă a fost între 200 şi 300 de posturi disponibile, iar uneori chiar a depăşit 400 de funcţii vacante.
Se observă o lipsă acută de forţă de muncă la nivelul municipiului Tecuci, angajatorii străduindu-se din greu să recruteze personal calificat ori fără nici o calificare.
Prăpastia dintre cerere şi ofertă se va adânci în săptămânile viitoare o dată cu oferta Primăriei Tecuci de organizare a unor cursuri de calificare.
Cursurile se adresează doar persoanelor din cartierul Bălcescu care nu sunt de etnie rromă. Despre excluderea acestei categorii defavorizate din procesul de educaţie reprezentanţii administraţiei locale nu oferă niciun indiciu.
Cursuri gratuite de calificare şi antreprenoriat
„Primăria Municipiului Tecuci organizează cursuri gratuite de calificare profesională și de antreprenoriat.
Cursurile de calificare vor fi de nivel II (360 ore) și de nivel III (720 ore) și sunt parte din activitatea 2 a proiectului.
Cursul de antreprenoriat va avea o durată de 120 de ore și este parte a activității 3 a proiectului.”
Nivele de calificare
Potrivit legestart.ro, HG nr. 918/2013 oferă cadrul naţional al calificărilor care se stabileşte pe opt niveluri de calificare, ce pot fi dobândite prin sistemul formal de educaţie şi formare profesională din România şi prin recunoaşterea rezultatelor învăţării dobândite prin învăţare în contexte nonformale şi informale, din perspectiva învăţării pe tot parcursul vieţii, astfel:
Nivelul 2 – Rezultatele învăţării corespunzătoare nivelului 2 sunt: cunoştinţe faptice de bază într-un domeniu de muncă sau de studiu; abilităţi cognitive şi practice de bază necesare pentru utilizarea informaţiilor relevante în scopul executării sarcinilor şi rezolvării problemelor de rutină prin utilizarea unor reguli şi instrumente simple; muncă sau studiul sub supraveghere cu un anumit grad de autonomie;
Nivelul 3 – Rezultatele învăţării corespunzătoare nivelului 3 sunt: cunoştinţe faptice, cunoaşterea unor principii, procese şi concepte generale dintr-un domeniu de muncă sau de studiu; o gamă de abilităţi cognitive şi practice necesare pentru executarea sarcinilor şi rezolvarea problemelor prin selectarea şi aplicarea de metode, instrumente, materiale şi informaţii de bază; asumarea responsabilităţii pentru executarea sarcinilor într-un domeniu de muncă sau de studiu; adaptarea propriului comportament la circumstanţe pentru rezolvarea problemelor.
Cursurile pe înţelesul tuturor
În puţine cuvinte, cursurile de calificare pentru nivelurile II şi III tratează următoarele aspecte: Ce este munca; Avantajele şi beneficiile unui loc de muncă; Cum să obţii un loc de muncă; Cum să păstrezi un loc de muncă.
Pe parcursul a 360 ore, pentru nivelul II de calificare, sau 720 ore, pentru nivelul III de calificare, tecucenii din cartierul Nicolae Bălcescu vor fi angrenaţi în procesul de educare iniţiat de Primăria Tecuci. La un program de şase ore pe zi şi cinci zile pe săptămână, cursurile vor dura trei luni pentru nivelul II şi şase luni pentru nivelul III.
Cursanţii care vor absolvi cursurile de calificare pentru nivelul II vor primi la sfârşit o subvenţie de 1.800 lei, pentru cei cu nivelul III subvenţia va fi de 3.600 lei. În anunţ nu se specifică la ce se referă concret această subvenţie.
Oportunitate
Agenţii economici care sperau să facă angajări în perioada următoare mai au de aşteptat trei sau şase luni pentru că viitorii angajaţi de-abia sunt instruiţi.
Criza forţei de muncă se va adânci iar angajatorii vor fi nevoiţi să aştepte vremuri mai bune.
În acelaşi timp unele locuri de muncă disponibile vor fi ocupate de tecucenii care nu locuiesc în cartierul Nicolae Bălcescu.
Dat fiindcă noi nu suntem experţi, în acest moment nu ne este clar cum a ajuns Primăria la concluzia că locuitorii cartierului Bălcescu din Tecuci au nevoie de cursuri pentru conştientizarea efectelor benefice generate de obţinerea unui loc de muncă. La fel de neclar rămâne şi ţinerea la distanţă de aceste cursuri a unei categorii defavorizate, respectiv locuitorii cartierului de etnie rromă.