Conferință legată de Marele Război și lansare de noi cărți la Biblioteca municipală din Tecuci

 

Sala Helios a Bibliotecii „Ștefan Peticăˮdin Tecuci, a găzduit joi, 15 noiembrie  începând cu orele 13, conferința intitulată  „De la Marele Război, la Marea Unire – Șocul ciocnirii românilor cu civilizația în Primul Război Mondialˮ, susținută de prof. dr. Mircea Platon, urmată de lansările cărților  „Elitele și conștiința naționalăˮ, apărută în anul 2017 la Editura Contemporanul și „Geografia și conștiința națională – Calistrat Hogaș și cărările neumblate ale naționalismului românescˮ , ambele aparținând prof. dr. Mircea Platon.

Mircea Platon s-a născut la 23 iunie 1974 la Iași, este redactor șef la publicația „Convorbiri literareˮ din Iași, este Doctor în istorie, are peste 200 de eseuri politice și recenzii în numeroase ziare și reviste culturale din țară și este recunoscut și ca un fin poet.

 Deschizând evenimentul, bibliotecara Ionica Nasie începe prin a manifesta bucuria unui nou eveniment literar, urând Bun venit distinsului invitat, istoricul  Mircea Platon și invitaților speciali: scriitorilor Ionel Necula, Vasile Ghica, Dan Movileanu, Eleonora Stamate, profesorul Cezar Ungan de la  CNSH cu un grup de elevi dar și alți elevi de la CNCH Tecuci. În același timp, managerul bibliotecii ne prezintă și invitații din Republica Moldova: Rodica Dermengi- director al Bibliotecii Publice Raionale „Andrei Ciurungaˮ din Cahul, Svetlana Bulat – șef secție cultură, Dachii Larisa – șef Serviciu relații cu publicul, Iastomina Lidia- director interimar al Muzeului Ținutului Cahul și Ceptureanu Ecaterina – muzeograf.

 Pentru început, este invitată să ia cuvântul prof. Eleonora Stamate, făcând o succintă prezentare a prof. Platon, oprindu-se la faptul că are peste 200 de eseuri, este doctorand la o facultate din Toronto și acum are o bogată activitate la revista „Convorbiri literareˮ din Iași. Are numeroase premii și distincții obținute, are studii asupra operelor lui Lucian Blaga și este adeptul dictonului că nu se poate face cultură fără continuitate.

Invitat să ia cuvântul, distinsul invitat începe prin a mulțumi pentru prezentarea făcută și pentru aprecierile prof. Stamate și a managerului bibliotecii, spunând că se simte bine peste tot în Moldova și, cu atât mai mult, aici, la Tecuci, în orașul ce l-a făcut remarcat pe marele Calistrat Hogaș, aici urmând să-și lanseze și cartea despre acesta.

 Profesorul își începe conferința  intitulată „De la Marele război la Marea Unireˮ, făcând diferite trimiteri și la numeroși scriitori tecuceni. Vorbitorul subliniază și faptul că dacă în 1859 România era mai mică, anul 1918 va fi Anul Unirii.  Se oprește mai mult la evenimentele din Moldova, în special din Iași, spunând că dacă războiul a fost pentru mulți o dezbinare a populației, s-au născut atunci și legături de solidaritate între oameni, în special în spitale, creând mediu prielnic pentru Unire.

Distinsul istoric se oprește apoi la cele două cărți, vorbind și de atmosfera cultural – literară de la începutul secolului XIX din țara noastră.

Prof. Mircea Platon face o etapizare a perioadelor începând cu cea precomunistă, comunistă și cea de după 1989, urmărind de la toate acestea filonul pur românesc, începând chiar cu Gh. Asachi și ajungând la Vulcănescu, arătând că baza istoriei literare a stat și stă în cât mai multe acumulări literare.

 În continuare, invitatul ne povestește de perioada de 15 ani în care a locuit în America de Nord și în Canada, lucrând acolo tot în mediul universitar. Acolo, spune profesorul, se organizau și foarte multe festivaluri, prilej de adunare a oamenilor.

Profesorul se întoarce apoi la Calistrat Hogaș, spunând că a vizitat în Tecuci și casa acestuia, și a rămas cu un gust amar la felul cum arată această locuință acum.  Ne vorbește de valoroasa lui operă, asemănând-o cu frumoasele descrieri ale marelui scriitor Mihail Sadoveanu.

 Trecându-se apoi la întrebări adresate invitatului, managerul Ionica Nasie spune că studiind activitatea profesorului, a remarcat faptul că scrie și poezie. Cum și unde se întâlnește istoricul cu poezia, este întrebarea. Invitatul începe prin a ne spune că fiind ieșean, cam toți ieșenii scriu și poezie.Dar, continuă profesorul, întotdeauna, în documentele  istorice am găsit și multă poezie. O altă întrebare pusă de managerul bibliotecii, a fost, la care din premiile obținute ține cel mai mult, invitatul răspunzând că, bineînțeles, la Premiul Academiei dar și la Premiul Lucian Blaga, pentru cartea  „Cine ne va scrie istoria?ˮ.

Profesorul Platon ne mărturisește că la baza reîntoarcerii în România, a fost școala din țara noastră, nefiind mulțumit de modul cum se comportau la școala din America cei trei copii ai familiei lor. Motiv pentru care, continuă vorbitorul, în mai 2015 am revenit în România.

 Întrebări interesante au venit și din partea  profesorului și istoricului Ionel Necula cu referire la istoricul Lucian Boia dar și de la profesorul Cezar Ungan, cu referire la bombardamentul la care a fost supus orașul Tecuci dar și la descrierile marelui profesor tecucean Iorgu Iordan despre evenimentele Tecuciului anilor 1918.

Apoi, participanții la eveniment au cumpărat cărțile distinsului profesor, acesta acordând cu multă plăcere autograful dorit.

Consemnăm încă o acțiune reușită, care face cinste bibliotecii tecucene.

Iancu Aizic