Fastuos spectacol de Ziua Unirii Bucovinei cu România în organizarea Casei de cultură

 

Miercuri, 28 noiembrie, începând cu ora 16, sala de spectacole Ion Petrovici a găzduit spectacolul muzical folcloric intitulat Unirea Bucovinei cu Româniaˮ, un adevărat elogiu adus importanței Unirii.

 Manifestarea a început cu apariția pe scenă a unui grup de dansatori iar unul dintre ei s-a apropiat de microfon şi a dat citire Declarației de Unire prezentată acum o sută de ani, adică exact la 28 noiembrie 1918, redactată fiind de Congresul General al Bucovinei care a hotărât unirea Bucovinei cu Regatul României.

Am  urmărit în continuarea evoluția grupului folcloric „Altițaˮ din Tecuci, pregătit de coregrafa Nicoleta Cucoaneș, timp în care reprezentanții Casei de cultură au oferit tuturor spectatorilor din sală cocarde cu fundiță tricoloră, cu steme ale provinciilor românești și cu harta României Mari.

A intrat în scenă prezentatoarea spectacolului, Gabriela Popa, care, după ce a făcut o scurtă prezentare a evenimentului acestei Uniri, a adus în prim plan frumoase vorbe rostite de marele Eminescu despre Unire.

 A fost invitat să deschidă programul printr-un recital îndrăgitul interpret tecucean Silviu Covaci, cel care la 1 decembrie 2018, va împlini 30 de ani de când duce cu el, cu mare bucurie, frumusețea cântecului popular românesc, prieten cu mai toți interpreții de acest gen din țară. Acum, el ne-a prezentat piese din repertoriu regretatei interprete Maria Băraru, „Jocu-i din bătrâni lăsatˮ, „Astăzi joc la nunta meaˮ și „Mândrulița meaˮ, cucerind, ca de obicei, binemeritate aplauze.

 În continuare, a fost invitat în scenă un voinic bucovinean cu o educație aleasă, din Gura Humorului, descoperit de Maria Macovei, calitățile lui fiind remarcate și de îndrăgita solistă Ștefania Rareș, talentatul interpret Dănuț Onoiu. El a cucerit cu adevărat publicul cu frumoasele piese „Bună vreme, bun găsitˮ, aceasta cu trimitere directă și la faptul că e venit pentru prima oară la Tecuci, apoi piesa „Asta-i hora noastră sfântăˮ, îndemnându-ne să jucăm și noi bucovinește. A urmat piesa „Cu drag eu am venitˮ, urmată de melodiile „La părinți suntem doi frațiˮ, „Mândro din lumeˮ, „Românaș, frate de sângeˮ, „Strugurel bătut de soareˮ, încheind cu piesa „Am o soacră de vânzareˮ.  Interpretul a cucerit publicul prin puritatea, sinceritatea și mai ales patriotismul de care a dat dovadă.

 A intrat apoi în scenă interpreta Maria Iliuț care a ținut încă de la început să ne spună că și azi, în Bucovina, mai există lăzi cu zestre care sunt pline. Interpreta este lector la Universitatea din Chișinău și are scoase până acum trei albume de muzică populară. Interpreta ne spune că este pentru prima oară la Tecuci și apreciază acest public. În recital, ne-a prezentat cântece patriotice cum ar fi „Bucovina, Bucovinaˮ, dar și piesele „Măi scripcare, cânta bineˮ, cântece de pahar, bătute, sârbe sau chiar hore. Foarte frumoasă a fost și interpretarea piesei „De la Cernăuți la valeˮ dar și „Huturca, huturcaˮ. În final, interpreta a ținut să mulțumească organizatorilor pentru invitația primită, dar și publicului spectator care a fost mereu alături de dânsa.

A urmat în continuare Ansamblul folcloric „Siretulˮ din Suceava, înființat în anul 2010, care a încântat publicul din Polonia, Ucraina, Spania și, recent, Franța.

 A fost apoi invitată talentata interpretă Laura Haidău, care s-a aplecat în fața publicului spunând că pentru ea, scena este un altar iar publicul o adevărată și sfântă icoană. Ne spune în continuare că este tot pentru prima oară la Tecuci și că a aflat că, aici, publicul este unul special, care știe să aprecieze cântecul popular.

„Dar, cea care m-a determinat și mai mult să vin aici, a fost prietena mea Gabriela Popa, prezentatoarea de azi. De aceea, continuă îndrăgita interpreta, vă aduc pentru început caldul salut din partea bucovinenilor.”

 Ea ne-a prezentat piesa de mare actualitate, acum, „La români, e sărbătoareˮ, cu frumosul îndemn: „Suntem români cu toții, dar și frați suntem”. În continuare, ne-a prezentat o Ursărească din Bucovina, continuând prin a ne spune: „Dacă se zice că românii sunt dezbinați, eu am întâlnit și oameni care în clipe și momente grele, se ajută între ei, eu fiind un exemplu în acest sens”. A urmat piesa „Joc pe numărateˮ, dar și frumoasa melodie „Ăsta-i satul lui Vasileˮ, continuând  cu piesa „De unde-i al meu drăguț / de aici, din Cernăuțiˮ, dar și melodia sensibilă  „Inimioara, dragă meaˮ.

 Interpreta Laura Haidău ne spune în continuare că, într-adevăr, a găsit aici un public minunat, cunoscător și iubitor de folclor și că lucru acesta, pe mine cel puțin, mă face să merg mai departe. Interpreta ne-a dat și dânsa o lecție de adevărat patriotism, mai ales prin piesa ce a urmat „Unde ești tu Ștefane Doamne?ˮ cu refrenul Ștefane, sfânt voievod /Vezi din cer al tău norod! Patria acum te cere/ Că la noi-i mare durere! În acest timp, pe scenă au apărut dansatorii fluturând steaguri tricolore.

 În final, prezentatoarea a invitat în scenă pe eroii acestei superbe manifestări iar după fiecare prezentare, urmau ropote de apauze pentru evoluția lor. A fost invitată în scenă și managerul acestei minunate acțiuni, Lucia Gologan, care a mulțumit invitaților pentru participare, cu o notă în plus pentru Silviu Covaci și prezentatoarea Gabriela Popa care nu au solicitat nici o retribuție pentru această prezență. Minunat gest, pe care îl socotim cu adevărat patriotic.

 Și pentru că am tot vorbit de patriotism, să aducem mulțumiri unei adevărate patrioate locale, tecuceanca Silvia Saramet care la toate spectacolele e prezentă și în plus, oferă buchete de flori interpreților. Felicitări, doamnă Silvia Saramet!

În final, doar repet, a fost un spectacol bine realizat pentru care organizatorii merită toate felicitările. Dovadă în acest sens este și faptul că la finalul spectacolului, muzica pe scenă cânta iar publicul nu se îndura să plece.

Întregul spectacol a fost înregistrat de Radio Tecuci și Tele Moldova și va fi transmis în întregime.

 

Iancu Aizic