Sărbătoarea Luminii întâmpinată la Comunitatea evreiască din Tecuci

 

Astăzi, 4 decembrie, la Sinagoga din Tecuci a fost marcată Hanuka, Sărbătoarea Luminii. Invitați speciali au fost Ovidiu Bănescu, vicepreședinte al Federației Comunității Evreiești din România – FCER și Silvian Horn, director Departament MEFALE. Vizita la Tecuci a avut loc după ce această sărbătoare a fost marcată la Iaşi.

 La sinagoga tecuceană au fost prezenţi membri și simpatizanți ai comunități, protopopul Gheorghe Joghiu, prof. Ștefan Andronache, manager Casa de cultură –  Lucia Gologan, președinte GAL „Anton Cincuˮ – Traian Bălănică și o echipă de la TVR – Program cultural minorităţi.

Gazda evenimentului, Iancu Aizic – preşedintele comunităţii evreieşti din Tecuci, a primit cu onoare atât pe oaspeţii de la Bucureşti cât şi pe cei care au dat curs invitaţiei.

Lumânările pentru întâmpinarea Hanukăi au fost aprinse de cel mai tânăr membru al comunităţii evreieşti din Tecuci, Alesia Munteanu, care a spus și rugăciunea.

Această tradiție este perpetuată prin aprinderea a 8 lumănări pe timpul desfășurării serbării Hanuka.

 Sărbătoarea luminilor (Hag haUrim) comemorează rededicarea Templului din Ierusalim în urma victoriei revoltei conduse de frații Macabei asupra monarhiei seleucide din Siria, care încercau să distrugă religia evreiască și să elenizeze popoarele de sub dominația sa. Principalele evenimente asociate cu Hanuka s-au desfășurat între 165-163 î.e.n., deși lupta armată a Macabeilor împotriva grecilor a continuat încă mulți ani, până când evreii din Ereț Israel și-au dobândit de fapt independența. Hanuka este așadar o sărbătoare postbiblică.

Pentru început, Iancu Aizic a făcut un scurt istoric al comunității evreiești, fiind cel mai vechi președinte al comunităților din țară, având 20 de ani vechime de când e în această funcție. A vorbit despre realizări, întâlniri cu nume celebre, precum și probleme întâmpinate și sprijinul acordat pentru rezolvare. A mulțumit tuturor care l-au ajutat în diverse demersuri și a înmânat microfonul vicepreședintelui Comunității evreiești.

 Ovidiu Bănescu a adus cu dânsul mesajul președintelui României, Klaus Werner Iohannis, mesaj transmis cu prilejul sărbătorii Hanuka la Templul Coral:  

„Cu prilejul Sărbătorii Hanuka, doresc să adresez salutul meu călduros, însoțit de sincere urări de pace și prosperitate tuturor membrilor comunității evreiești din România.

Celebrare a luminii și a biruinței, Hanuka ne amintește de prezența sacrului în viața de zi cu zi, întărindu-ne în credință și speranță.

Felicit conducerea FCER din România pentru această festivitate găzduită la Templul Coral, loc – simbol al continuității în istoria zbuciumată a evreilor din România, dar și o dovadă a contribuției valoroase a evreilor la binele comun.

 Templul Coral ne reamintește, cu fiecare sărbătoare, de valorile spirituale ale poporului evreu, pe care le apreciez și le susțin: dialogul, cunoașterea de sine și a celuilalt, solidaritatea, respectul pentru alteritate, întâlnirea dintre religii și culturi.

În anul celebrării Centenarului Marii Uniri, aprinderea lumânărilor Menorei este ritualul prin care cinstim memoria celor care s-au jertfit pentru libertate și unitate și prin care împărtășim speranța în viitorul pe care-l construim împreună, sub semnul unității în diversitate, pentru noi și generațiile ce vor urma.

Hag Hanuka Sameah!ˮ

Tot de unitate și speranță au vorbit și cei enumerați mai sus, iar prof. Andronache a prezentat diaporama „Tecuciul de altădată în cartea poștalăˮ, o evocare sentimentală a urbei noastre moldave. 

Emoţionant a fost şi mesajul video transmis de către actriţa Claudia Motea preşedintelui Iancu Aizic şi tuturor tecucenilor.

Așa cum este obiceiul, președintele comunității tecucene a împărțit cadouri și sume de bani copiilor iar la final participanții au fost poftiți la o gustare, nelipsind de pe mese tradiționalele gogoși specifice Hanukăi.