Joi, 13 decembrie, sala bibliotecii școlii „Elena Doamnaˮ din Tecuci a găzduit o interesantă întâlnire între elevii claselor a VII-a și a VIII-a, iubitori de literatură, cu poeți și scriitori.
Moderator al evenimentului a fost scriitorul profesor Vasile Ghica, cel care dorind să se prezinte, a aflat de la elevi că este deja cunoscut în municipiu atât ca scriitor cât și ca realizator al Festivalului Internațional al Aforismului, desfășurat la Ateneul Pelin.
Vorbitorul continuă prin a spune că vine cu mare drag la această școală de elită unde a activat ca profesor. Spune că școala este acum cunoscută prin frumoasele rezultate la nivelul județului Galați. Continuă precizând ce mult contează Ateneul pentru cultura tecuceană, admirând familia Pelin care din acel spațiu putea să-și amenajeje o frumoasă vilă dar a preferat să contribuie prin acest spațiu la dezvoltarea culturii tecucene.
Aici se desfășoară concerte de muzică clasică susținute de mari interpreți din țară și de peste hotare și sunt multe orașe poate mai mari decât al nostru care nu se bucură de atât respect din partea interpreților. Muzica clasică, spune scriitorul Ghica, nu trebuie numaidecât înțeleasă, ea trebuie trăită. Se amintește apoi de concertul susținut aici de marele interpret Gabriel Croitoru, cel care interpretează cu vioara marelui George Enescu. Se reamintește apoi de Concerul dedicat Unirii din ziua de 8 decembrie 2018, organizat tot de Fundația Pelin dar susținut la sala „Ion Petroviciˮ în prezența a peste 400 de spectatori.
Revenind la acțiunea de acum, se precizează că la acest eveniment de lansare a cărților au fost invitați elevi iubitori de literatură din clasele a VII-a și a VIII-a, pregătiți de profesoara Nelia Munteanu, care ne spune că aceștia și-au manifestat singuri dorința de participare la acest eveniment. Profesoara Munteanu a împărțit din timp cărțile poetei Mirela Ianuș Dinga cu titlul „Arpegiiˮ, apărută la Editura Detectiv literar din București în anul 2018, cu poezii recente, în număr de 66, cartea având 92 de pagini, cu prefața intitulată „Destin poeticˮ semnată de acad. N. Dabija și încheierea cu titlul „La umbra muzicii în floareˮ, semnată de Emilian Marcu.
Profesoara a rugat copiii să-și aleagă câte o poezie, să o analizeze și apoi, dacă vor, să pună unele întrebări poetei. Profesorul Ghica ne mai spune că poeta Mirela Ianuș Dinga este venită pentru această activitate direct din Italia unde locuiește, ea fiind născută la Furceni.
Este prezentat scriitorul Firiță Carp, din București, de loc din Cărăpcești, el fiind patronul unei edituri în București. Cartea de față, realizată de scriitor, poartă titlul „Timbre de lipit pe sufletˮ, este realizată la editura Uniunii Ziariștilor Profesioniști, are 256 pagini și conține numeroase și interesante însemnări și gânduri. Prof. Ghica îndeamnă elevii să citească cât mai mult, în special cărțile vârstei lor cum ar fi „La Medeleniˮ, „Cireșariiˮ și altele, reamintind îndemnul primit de la bunicul lui „Să nu tragă niciodată la lucru prost, pentru că și la om, și peste tot, totul trebuie să fie bun și frumosˮ.
Prof. Munteanu ne spune că elevii și-au selectat singuri poeziile pe care le vor citi, totul la ei fiind natural, necosmetizat, pentru că, spune vorbitoarea, literatura se scrie și se judecă cu sufletul, eu nu le indic elevilor gândurile, eu doar le corectez și mediez.
Și astfel, au lecturat elevii Bianca Costea, Lucia Sfetcu, Ioana Damian, Ioana Popa, Raluca Borș, Bianca Alionte, Alexandra Chiscop, Raluca Nelepcu, Marius Petcu, Andreea Ungureanu și Iulis Pușcașu din clasa a VII-a, Roberta Costin, Giulia Sulinean, Lorena Drăgoi și Valentina Dragu din cl. a VIII-a. Au fost citite poeziile Balada, Doina, La întâlnirea, Dor, Urme și multe altele, fiecare elev adresând apoi poetei câte o întrebare. Interesante au fost întrebările copiilor către autoarea Dinga.
În continuare, prof. Vasile Ghica l-a prezentat pe scriitorul Firiță Carp, spunând că această carte de azi este o carte cu și despre prieteni. Invitat să ia cuvântul, scriitorul Carp spune că a participat acum la o întâlnire foarte reușită, organizată cu mult profesionalism de scriitorul Ghica. Despre poeta Mirela Ianuș Dinga ne spune că este un poet foarte valoros, personal fiind uimit de calitatea poeziei pe care o realizează cu multă ușurință. Faptul că a debutat cu volume în limba italiană și, mai ales, a obținut acolo și premii importante, este ceva și mai uimitor.
Oricum, despre Mirela vom mai auzi multe și în special numai lucruri frumoase. Multe din întrebările adresate de elevi scriitorului au fost legate de semnificația prieteniei, scriitorul spunând că prietenul trebuie să te înțeleagă oricând, să te facă să treci peste perioadele mai grele din viață. Prietenia, închide vorbitorul, înnobilează sufletele. Revenit la funcția de moderator, profesorul Ghica ne îndeamnă să ne întoarcem la citit și la cultură.
Scriitorul Firiță Carp ne mai spune că această ultimă carte a apărut fără prefață, este o carte pozitivă, „pentru că eu nu pot fi negativ și am și darul iertăriiˮ. Ne reamintește spusele după care se ghidează în viață „Să nu greșești cât pot eu iertaˮ.
A luat în continuare cuvântul poeta Eleonora Stamate, venită la această manifestare împreună cu scriitorul Dan Movileanu, cu poeta Monica Manole și scriitorul Tănase Dănăilă. Atât prof. Stamate cât și scriitorul Dănăilă, apreciază activitatea poetei Mirela Ianuș Dinga, ultimul spunând despre poetă că are o poezie blândă, limpede, cu un limbaj cald, ales și foarte sensibil.
În final, poeta Dinga a oferit autografe pe cărțile dăruite elevilor.
A fost o manifestare agreabilă, plăcută, scriitorii promițând că vor reveni cu drag la această școală. Menționăm că la activitate a fost prezentă și Ionica Gîță, directoarea școlii.
Iancu Aizic