Cântec, dans și voie bună de Ziua Minorităților Naționale

 

Sâmbătă, 15 decembrie, la Căminul cultural din comuna Movileni, județul Galați, s-a desfășurat un spectacol în cinstea Zilei Minorităților Naționale din România.

 Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Asociației Naționale de Integrare și Dezvoltare a Romilor în parteneriat cu Asociația O Del Amenca, în colaborare cu Primăria Movileni, care a pus spațiul la dispoziție.

Scopul principal al acțiunii este promovarea identității etnice și culturale a minorităților romilor, creșterea gradului de implicare a liderilor, cunoașterea celor mai importante sărbători din viața romilor, precum și stimularea sentimentului de apartenență etnică și organizațională.

Așadar, scopul este și de a implica activ instituțiile publice locale în activități de interes cultural și educațional privind promovarea identității etnice și culturale a minorității romilor și cunoașterea sărbătorilor din viața lor.

La acest evenimentul desfășurat cu ocazia Zilei Minorităților au participat  ansambluri din Movileni, Buciumeni, Podoleni – Barcea și Tecuci.

 După introducerea făcută de Ramona Sonu – director al Școlii Gimnaziale „Alexei Mateeviciˮ din localitate, rolul de prezentator i-a revenit liderului romilor din Tecuci, Arun Durancea.

Au urcat pe scenă pentru a încânta numerosul public: Grupul „Movileniˮ cu numeroase dansuri populare, grup condus de coregrafa Mariana Enache; elevi ai Școlii din comuna Barcea – conduși de instructor Stoica;  elevi ai Școlii Buciumeni – pregătiți de coregraf Ion Petrișor; Școala „Ion Petroviciˮ din Tecuci a fost prezentă  cu dansuri specifice rome și  solista  Andreea Feraru – care a realizat un frumos recital, elevii acești școli fiind coordonați de prof. Maricica Nica.

 Tot la acest eveniment a participat și Briana, o elevă de la Club Art Tecuci, având pregătit un un moment de balet. Invitat a fost și un solist vocal italian, Vitor Colonbo.

Tecuceanul Arun Durancea a prezentat spectacolul și a interpretat câteva colinde.

Au fost și reprezentanți de la București prezenți, Florin Nasture – lider ARESEL, iar la finalul manifestării toți cei care s-au implicat să realizeze un spectacol frumos, au dăruit cadouri potrivite perioadei în care ne aflăm, tuturor copiilor prezenți.

Și dacă tot este an Centenar, sloganul evenimentului a fost: „Dezbinați vom eșua, uniți vom învinge!ˮ.