După reușite recitaluri ale unor renumiți instrumentiști din țară și de peste hotare, iată că de această dată, la Ateneul Fundației Pelin, după câteva piese de teatru, a venit și rândul comediei.
Astfel, sâmbătă, 15 decembrie, începând cu ora 18, în fața unui public numeros, Compania de teatru Cristi Toma, a prezentat un încântător spectacol intitulat „Moș Crăciun sau Moș Gerilăˮ (pentru că până în 1989 nu putea fi numit Crăciun), spectacol prin care am revăzut numeroase momente de adevărat umor, realizate în diferite emisiuni televizate, în special cu ocazia revelioanelor, majoritatea textelor având semnătura regretatului Dan Mihăescu, umorist, scenarist și regizor (1933-2013).
Talentații actori Andra Iulia Stoicescu, Andrei Vasilescu și Mihai Căpățână au evoluat în scenete care, de-a lungul timpurilor, au fost interpretate de regretați actori ai comediei noastre cum ar fi: Jean Constantin, Puiu Călinescu, Dem Rădulescu, Mișu Fotino, Nicu Constantin, Stela Popescu, Carmen Stănescu și mulți alții.
Deschizând spectacolul, actorul și regizorul Cristi Toma, după ce apreciază faptul a Ateneul este plin cu spectatori și remarcă ospitalitatea familiei Pelin, ne spune că în general, pentru zile speciale, „venim și noi actorii, cu spectacole speciale”.
După ce ne-a amenințat că în acest spectacol el nu joacă, lăsând pe cei mai tineri să o facă pentru a-și etala talentele, ne spune că vom urmări în continuare momente care au smuls multe zâmbete publicului spectator și telespectatorilor.
Și astfel, am urmărit scenetele „Ceciliaˮ- cu talentata interpreta Andra Iulia Stoicescu – despre care Cristi Toma ne-a spus că joacă la fel de bine și roluri de tinere dar și de bătrâne și că este pe jumătate moldoveancă și jumătate olteancă, apoi sceneta „Icoane pe sticlăˮ – jucată pe timpuri de Toma Caragiu și Octavian Cotescu.
Foarte apreciată a fost și sceneta „Cititorul de contoareˮ – jucată cândva de Nicu Constantin și Carmen Stănescu. A urmat sceneta „Sărbătoritulˮ, gândul ducându-ne la Dem Rădulescu și Nicu Constantin, apoi sceneta „La bucătărieˮ, cu doi bărbați conduși de femei, dar care nu vor să accepte și să înțeleagă acest lucru, deplângând un alt coleg, aflat în aceeași situație.
A urmat sceneta „Soțiaˮ, apoi neuitata scenetă „Șlibovițaˮ, cu Dem Rădulescu și Jean Constantin în roluri cu ani în urmă.
Publicul a urmărit apoi scenetele „Elviraˮ, „Litera Pˮ – în care la băuturi a fost introdusă de actori și Pelinul – cu trimitere la gazdă – pentru ca spre final să urmărim sceneta „La doctorˮ, „Dactiolografaˮ – și aici având trimitere directă la Tecuci. Reușită a fost și sceneta „Litera Fˮ, dar și extraordinara scenetă „Castraveteleˮ jucată cândva de marele Mircea Crișan.
În final, Cristi Toma, cel care a realizat un spectacol extraordinar, transformându-l în unul interactiv, în care au intervenit și spectatorii la unele momente, revine la aprecieri asupra ospitalității gazdei, bucurându-se pentru faptul că au reușit, cu voia lor, „Să se facă de râs în fața spectatorilorˮ.
Cireașa de pe adevăratul tort a fost finalul spectacolului, atunci când a fost sărbătorit, pentru ziua lui de naștere Doru Eugen Pelin, publicul cântând „Mulți Ani Trăiască!ˮ și oferindu-i un tort.
Actorii au promis că vor reveni cu drag la Tecuci.
Invitat să spună câteva cuvinte, sărbătoritul, Eugen Doru Pelin, ne precizează că o dată ridicată ștacheta la o astfel de înălțime, nu o mai poate coborî și va continua și în anul 2019 cu spectacole din ce în ce mai bune.
Publicul tecucean așteaptă și merită acest lucru. Iar noi îi mulțumim pentru că aduce cultura aici, la Tecuci, aproape de noi!
Iancu Aizic