Subiectele atinse în dezbaterea publică pentru anul fiscal 2019 – Video

Luni, 17 decembrie, la sala de şedinţe a Primăriei Tecuci  a avut loc dezbaterea privind impozitele și taxele locale pentru anul 2019.

Cetăţenii prezenţi au ascultat iniţial informaţiile primarului referitoare la faptul că pentru anul fiscal 2019, nivelul impozitelor și taxelor locale pe clădiri și terenuri se majorează cu  1,34%, adică 1,34 lei pentru fiecare sută de lei datorată bugetului local, dar există alte modificări în cuantum majorat la nivelul taxelor speciale.

 Lucian Costin, preşedinte PNL, a fost primul care a luat cuvântul: „Întâmplarea face că venind către dv., de la biroul situat în zona Autogării, am fost împroşcat cu noroi din cap până în picioare, după ce a trecut un autovehicul de capacitate mare. Şi atunci mi-am pus o întrebare, având în vedere că anul trecut dv. împreună cu Consiliul local aţi procedat la majorarea taxelor şi impozitelor cu aproximativ 350%, vin cu o primă întrebare: Ce ne-aţi oferit în plus pentru majorările de anul trecut, pentru că anul acesta am văzut că aţi avut decenţa de a nu mai face majorări aşa mari precum în 2017?”.

Răspunsul oferit de Hurdubae: „Presupun că vă referiţi la taxele persoanelor juridice sau în general pentru toţi tecucenii… Dacă vă referiţi la toţi, le-am putut oferi cartierul ANL, B-dul Victoriei, str. Ştefan cel Mare, Ana Ipătescu, str. Libertăţii, investiţii în Colegiile naţionale ale municipiului, Spitalul Tecuci unde investiţiile au depăşit cu 1,7-1,8 milioane lei. Eu cred că sunt destule care vor apărea în raportul actualei administraţii per 2018, pe care v-aş invita să-l studiaţi cu atenţie”.

La rându-i, Lucian Costin îi răspunde: „Eu v-aş invita pe str. Transilvaniei, în cartierul Cernicari, în Satu-Nou, în Criviţeni şi Bălcescu pentru că şi cetăţenii de acolo plătesc impozite şi nu beneficiază de nici o investiţie, tocmai din acest motiv v-am adresat întrebarea.

 O să vin cu prima propunere din partea PNL: revenirea taxelor la nivelul anilor 2015-2017 la cotele cele mai scăzute. A doua propunere este pentru eliberarea copiilor din arhivă, nu înţeleg de ce aţi majorat de la 2 la 6 lei pentru că eu cred că dv. restricţionaţi liberul acces la informaţiile publice conform Lg. 544. Nu cred că e oportun să majorăm această taxă având în vedere că o copie xerox este 0,50 bani, deci e o diferenţă extrem de mare. Propun să păstrăm taxa de 2 lei pentru cetăţenii  care au nevoie de informaţii publice.

Aş vrea să vorbesc şi de taxa de parcare, care la momentul acesta este de 2 lei/oră în Tecuci iar la Braşov este 1,3 lei, la Galaţi e 1,5 lei. Aş dori să reflectaţi asupra cuantumului pe taxa de parcare, personal, consider că 2 lei pentru un municipiu precum Tecuciul, este extrem de mare iar abonamentele pe care dv. vreţi să le introduceţi nu cred că au fost corect analizate şi aş vrea să le discutăm puţin, sunt 400 lei parcarea/lună şi 4.500 lei/an.

C.C. Hurdubae răspunde că avem parcometre în zona Pieţii, în zona centrală şi nimeni nu va face abonament pentru parcarea centrală: „Dacă cineva îşi doreşte un tichet parcare pe o lună de zile e problema lor. O să fie parcometre şi pe str. Ştefan cel Mare”.

Intervine Lucian Costin şi întreabă pentru ce se mai introduce această taxă şi susţine că ar trebui regândită această idee, solicitând secretarului să mai noteze un amendament, reducerea cuantumului acestor taxe de parcare la jumătate de tarif, pe toate zonele comerciale unde sunt sau vor fi montate parcometre.

 Ultima intervenţie a lui L. Costin se referă la faptul că primarul a dispus Poliţiei locale sancţionarea celor care staţionează sau opresc pe segmentul str. 1 Decembrie 1918 – de la rondul central la OMV – în intervalul 7-18. Comercianţii din acea zonă nu sunt bucuroşi de această idee iar participanţii la trafic nu au unde parca maşinile. Propune modernizarea sau înfiinţarea parcărilor din străduţele laterale, în spatele PNL, pe Alecu Russo, Ioniţă Hrisanti şi în zona Bingo.

Un alt cetăţean, Tudorel C., precizează că taxa de eliberarea cărţii de identitate e 7 lei şi copia de la Registrul Agricol de 6 lei pagina este cam mare.

Un alt tecucean subliniază că „până nu se face Centura ocolitoare nu putem face străzile tranzitate de traficul greu”.

O localnică informează că oficierea căsătoriei s-a dublat iar preţul nu se justifică.

Intervine şi Iotu Aristiţa spunând că modificarea taxelor pentru eliberarea copiilor de la Registrul Agricol trebuie să rămână 2 lei pentru pagiana copiată, nu 6 aşa cum este propus.

Un colonel, Butnaru, povesteşte cum a plătit o amendă, a avut nevoie de chitanţă şi nu o găsea, iar la arhiva Primăriei a fost de negăsit: „Deci, dacă la arhivă nu se găsesc documentele, de ce să plătim 6 lei copia?”.

 Consilierul Vasile Diaconu doreşte să ştie care este nivelul de colectare a taxelor, ce nivel este încasat la sfârşitul lunii noiembrie a.c., specifică că sunt clădiri şi terenuri care nu sunt impozitate şi multe din cele care trebuiau impozitate cu 500% aşa cum s-a stabilit anul trecut. Totodată vrea să cunoască cum se ocupă Primăria de recuperarea impozitelor de la clădirile lăsate de izbelişte de proprietari.

I se răspunde că se va analiza situaţia şi se va înfiinţa  o comisie organizată de UAT Tecuci. Se spune că taxele locale au fost încasate în proporţie de 65% până acum, dar nu se cunoaşte cât de la persoane fizice şi procentul de la persoane juridice.

Intervine Adrian Top menţionând: „Cât se colectează la buget, aşa trebuia să se înceapă, cu gradul de colectare la nivelul municipiului într-un raport de specialitate. Trebuia să cuprindă datele tehnice, de la ce persoane se colectează. Rapoartele trebuiau puse iniţial la analiză atunci când se face o propunere pentru taxe şi impozite. Proiectele sunt aceleaşi pentru municipiul Tecuci dar creşte bugetul”.

C-tin Ilieş vrea să afle dacă str. Aleea Sălcioarei este cuprinsă în planul de reabilitare şi i se spune că va urma în perioada 2019-2020.

 Daniel Buchir întreabă dacă există o situaţie din care să reiasă cât la sută din taxele colectate se duc pe salariile administraţiei locale. Directorul economic zice că e undeva la 10-15%, dar consilierul Diaconu răspunde că 93% merg pe salarii şi 7% pe dezvoltare. Totodată, aduce la cunoştinţa celor prezenţi că ar fi necesar ştergerea marcajelor pietonale de la Şcoala nr. 11, deoarece aceste încurcă acum cînd este semafor.

Viorel Ionaşc propune să se monteze semafoare la intrarea pe str. Ştefan Petică, vizavi de moara lui Gălbenuş iar Poliţia locală ori Rutieră să instaleze camere video de la Parchet până la Şcoala 11, întrucât sunt vitezomani care trebuie surprinşi.

Costel Maftei propune instalarea de semafoare la Şcoala nr. 6 şi la Profiriu.

Primarul le răspunde, referitor la aceste propuneri spunând „Vor fi semafoare inteligente peste tot, vor exista limitatoare de viteză iar trecerile de pietoni din Tecuci vor fi marcate cu vopsea roşie”.

Dezbaterea publică s-a încheiat în jurul orei 18.