Luni, 14 ianuarie 2019, de la ora 18, la Ateneul Fundației Pelin are loc un concert inedit avându-i ca protagoniști pe renumiții artiști: violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica.
Răzvan Stoica a câștigat în 2013 premiul New Talent la Bratislava, cea mai importantă competiție dedicată tinerilor muzicieni, fiind primul muzician român cu o asemenea performanță în istoria acestui concurs inițiat de Sir Yehudi Menuhin. Are în palmares peste 30 de premii naționale și internaționale, iar din 2009 cântă pe vioara Stradivarius ex – Ernst din 1729, câștigată în urma concursului Strad Prize, de la Salzburg, unde a avut 170 de contracandidați.
Din anul 1996, Răzvan Stoica cântă alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, în Duo Stoica, o formulă de succes care i-a adus în concerte și recitaluri nu doar pe pe mari scene din Europa, dar și în Statele Unite și Asia.
În vârstă de 31 ani, Răzvan Stoica este unul dintre violoniștii cu care România se poate mândri: a studiat la București și la Amsterdam, unde s-a stabilit de mai bine de 11 ani, susține concerte pe importante scene de pe mapamond, și-a format și propriul ansamblu, Kamerata Stradivarius.
Răzvan Stoica este un violonist de excepţie, considerat de critici „cel mai bun al generației sale”. Este cunoscut pentru „duo-ul” pe care l-a făcut cu o vioară Stradivarius din 1729, despre care Răzvan a spus că este „cea mai bună vioară din lume”.
El cântă alături de sora lui, pianista Andreea Stoica. Tânăra, care a început studiul muzicii la cinci ani, a fost admisă, un an mai târziu, ca un copil minune la Conservatorul (Liceul) George Enescu din Capitală. La numai 12 ani, debutează ca solist concertist la Orchestra Bucureşti. Este absolventă a celebrului Royal Conservatory din Amsterdam şi concertează pe marile scene ale lumii.
Vioara pe care cântă Răzvan Stoica a aparţinut lui Heinrich Wilhelm Ernst, un contemporan cu Niccolo Pagannini, după cum a mărturisit artistul pe replicahd.ro: „Se spune că Ernst ar fi luat o cameră la hotelul unde era cazat Niccolo Paganinni şi asculta ce studia Paganinni, pentru ca el să le copieze. Într-una din zile, Ernst s-a dus cu vioara la Paganinni, iar acesta ar fi cântat, o perioadă, pe ea. Până în anul 1.900 vioara a rămas în familia Ernst, ulterior fiind cumpărată de un donator anonim, cel care a şi donat această vioară la competiţia din Salzburg. Aşa, vioara a ajuns în posesia mea pentru opt ani. Este un privilegiu să cânţi pe o astfel de vioară, pentru că este, într-adevăr, cea mai bună vioară din lume”.
Organizatorul și gazda acestui important eveniment cultural, Eugen Doru Pelin, sublinia: „Pentru că prezentăm un repertoriu cu adevărat special, vom încerca să aducem această căldură a muzicii clasice, în plină iarnă publicului tecuceanˮ.
Tecuceni, și nu doar, sunteți invitați la un recital extraordinar.
Sursa foto: internet