Debut de stagiune la Ateneu Tecuci

 

Luni, 14 ianuarie 2019, Ateneul Fundației Pelin și-a deschis activitatea din acest an printr-un excelent recital oferit de Răzvan Stoica la vioară și sora lui, Andreea Stoica, la pian.

 Răzvan Stoica a terminat Liceul de muzică „George Enescuˮ din București, unde a lucrat cu profesoara Olivia Popa dar și maeștrii Ștefan Gheorghiu și Modest Iftinchi, ultimul formându-l pe Răzvan atât ca violonist cât și ca om. După liceu, Răzvan și-a continuat studiile la Conservatorul Regal din Amsterdam, lucrând cu violoniști renumiți din Europa, obținând peste 20 de premii naționale și internaționale. În anul 2009, a obținut Premiul I în cadrul Strand Prize la Salzburg și ca recompensă i s-a oferit o vioară Antonius Stradivarius, datând din anul 1729.

Încă din anul 1996 a format „Duo Stoicaˮ  împreună cu sora lui, Andreea, o formulă camerală de mare valoare. Au lansat discuri vândute în întreaga lume iar în anul 2013 a fost câștigător al premiului de la Bratislava, alături de titlul de „Cel mai bun violonist la categoria sub 28 de aniˮ. De remarcat este faptul că „Duo Stoicaˮ concertează în numeroase țări din Europa dar și în SUA și Japonia.

 Pianista Andreea Stoica a început inițierea pianului la vârsta de 5 ani, atunci când tatăl ei i-a dat primele lecții. La 6 ani a început cursurile de specialitate la Colegiul de muzică „George Enescuˮ de la București, concertând apoi în Italia, Germania, Coreea și Olanda, alături de renumiți pianiști de valoare europeană.

Din anul 2014 Andreea Stoica este solista permanentă a orchestrei de cameră Kamerata Stradivarius din Olanda.

Deschizând evenimentul, gazda Ateneului, Doru Eugen Pelin, ne prezintă invitații și ne propune și pentru acest an un program cât se poate de variat și bogat, cu artiști de mare valoare.

 Cei doi tineri interpreți încep programul cu piesa „Sonata a VII-aˮ de Ludwing Van Beethoven, urmată de o arie din opera Evgheni Onedin, urmată de Serenada melancolică opus 26 de P.I. Ceaikovski, apoi variațiuni pe o temă originală opus 15 de H. Wieniawski, Romanța andaluză de Pablo de Sarasate dar și Variațiunile lui Nicolo Paganini, din program, neputând lipsi fascinanta piesă  Balada lui Ciprian Porumbescu, o piesă de aproape 150 de ani dar care își păstrează și azi aceeași prospețime și muzicalitate.

 De fapt, violonistul Răzvan Stoica, a ținut să ne reamintească ca și anul trecut această piesă care a obținut ropote de aplauze. În final, am fost delectați cu supeba piesă „Historie du tangoˮ  de A. Piazzolla, după care spectatorii au fost invitați să-și procure CD-uri recente ale interpreților, cu specificația că sumele obținute vor fi donate unor tineri iubitori de muzică, care nu-și pot procura instrumentele mult dorite. Frumos și emoționant gest al tinerilor și renumiților interpreți.

Încântătorul recital s-a încheiat cu rechemarea interpreților pe scenă, aceștia promițând că vor reveni cu drag la acest Ateneu tecucean.

Iancu Aizic