Ziua Culturii Naţionale – O adevărată sărbătoare la Casa de cultură a municipiului Tecuci

 

Marți, 15 ianuarie, Casa de cultură a municipiului Tecuci a ținut să serbeze cele două mari evenimente, ziua de naștere a marelui poet Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale, printr-o amplă manifestare care a îmbinat mai multe elemente cu adevărat artistice, adică pictură, muzică clasică, muzică folk și, mai ales, multă poezie. Și toate acestea, pe durata de aproape trei ore.

 Manifestarea a fost deschisă de managerul Casei de cultură, Lucia Gologan, care, după ce a făcut o scurtă prezentare a celor două mari evenimente, a subliniat faptul că începând cu anul 2013, printr-o ingenioasă hotărâre, sărbătorim de ziua marelui poet, 15 ianuarie, și Ziua Culturii Naționale.

În continuare, vorbitoarea a dat cuvântul primarului municipiului, Constantin Cătălin Hurdubae, acesta începând prin a spune că în țară, dar și aici, la Tecuci, avem cu ce să ne mândrim prin valorile ce le avem: „Să încercăm să ne gândim mai mult la interesul general, de grup, în defavoarea intereselor personaleˮ. Revenind la valorile locale, primarul menționează faptul că tot azi, la orele 11, a fost prezent la o manifestare organizată la Biblioteca municipală de cinstire a marelui poet, unde profesorul Vladimir Radu a susținut o comunicare ce s-a bucurat de un mare succes.

Revenit la microfon, managerul Casei de cultură anunță vernisarea expoziției de artă plastică în care 12 artiști plastici au expus un număr de o sută de tablouri. Vorbitoarea începe prezentarea acestora cu decanul de vârstă al artiștilor, Ion Hultoană, pe care îl caracterizează ca un artist complet, având circa 200 expoziții de grup.

 Ne este apoi prezentat pictorul Valentin Costin care, invitat să se prezinte publicului, ne spune că în general, artiștii plastici, vorbesc mai puțin, ei exprimându-se mai mult prin tablourile realizate. Și pentru că azi îl sărbătorim pe Eminescu, continuă artistul Costin, să nu uităm că poetul a fost și un mare luptător, un creștin adevărat. Pictura mea, continuă vorbitorul, e o pictură ce trebuie privită cu foarte mare atenție pentru a se găși în ea ceea ce doriți să vedeți. În continuare, ne spune că acum activează la Clubul elevilor, încercând să descopere noi talente în pictură. 

A urmat pictorul Eduard Sandu, pe care managera îl prezintă ca un adevărat prieten al tecucenilor, el fiind născut la Bacău dar stabilit la Tecuci. El pictează minunate tablouri cu anotimpuri, dar este îndrăgostit și de redarea frumuseții umane.

 În cuvântul lui, Eduard Sandu ne spune că pictează numai din pasiune și profitând acum de faptul că la acest vernisaj este prezent și primarul municipiului, afirmă că acest spațiu este impropriu pentru o asemenea expoziție, atâta timp cât Tecuciul are o sală de expoziție care stă închisă. Cel puțin acum, la o expoziție cu o sută de tablouri, nu se pot viziona în condiții optime. Primarul a spus că va ține cont de această doleanță și va face totul pentru redeschiderea sălii de expoziție. 

A fost prezentat în continuare pictorul Constantin Ilaș din Brașov, un artist plastic cu lucrări de mare sensibilitate. Invitat să se adreseze publicului, artistul ne spune că acum este profesor la CNSH, că pictează cu multă plăcere și se străduiește pentru a realiza lucrări cât mai interesante, încercând să găsească câte ceva din felul de a fi al fiecăruia. 

A urmat pictorița Carmen Ștefan, născută la Tecuci, liceul la Galați și Facultatea de Arte la Iași. Are lucrări foarte apreciate în țară dar și peste hotare, pictând atât peisaje cât și specializată în artă decorativă. Este revenită recent din Marea Britanie. Ea ne spune că lucrează mai mult pentru sufletul ei, specializându-se recent și în lucrări cu teme religioase.

 Ne este prezentată Violeta Pastucenco, născută la Tecuci în anul 1987, absolventă a liceului, facultății și masterat în Arte plastice. Este o artistă plastică completă, soțul dânsei fiind tot pictor, specializat în icoane și restaurări de biserici. 

Facem în continuare cunoștință cu artistul plastic Bogdan Cazacincu, un artist trecut prin liceul teologic dar care era în trecut un pasionat vizitator al sălii de expoziție tecucene. 

Ne este prezentat în continuare pictorul Bogdan Badalută, născut în 1998 care ne spune că este acum la cea de a două expoziție, el absolviind CNSH.

A urmat artista plastică Georgiana Dibu, specializată în gravuri, fosta elevă a profesorului Ioniță Bebea la Clubul copiilor, ea având o spontaneitate de admirat.

 Urmează prezentarea artistei plastice Livia Copăceanu, născută în anul 1988, absolventă a Școlii populare de artă, fostă elevă a pictorului Mircea Cojocaru. Aceasta ne spune că se află acum la cea de a cincea expoziție personală, recunoscută fiind ca un fin portretist, realizând foarte multe portrete ale artiștilor și interpreților trecuți prin Tecuci și pe care le oferă acestora cu multă generoziotate. Este recunoscută ca un artist foarte modest, acum lucrând și la Clubul elevilor.

În expoziție mai apar și lucrări ale artistei plastice Andreea Marin Tofoleanu, fiind lăsat, special, la urmă, artistul plastic tecucean Marian Niță, cel care, așa cum spune Lucia Gologan „m-a ajutat enorm și mi-a dat imboldul necesar realizării acestei expozițiiˮ. Și dacă, continuă vorbitoarea, am remarcat în general la artișți un suflet bun, afirm acum că Marian Niță este un artist plastic adevărat și cu un suflet foarte mare.

 Apoi, publicul spectator a fost invitat în sala Studio unde a continuat manifestarea prin prezentarea noii apariții „Eminescu, Voievodul Culturii Româneșțiˮ, realizată la Editura Grapho Press Tecuci, în anul 2018, editată de Casa de cultură având coordonator pe Lucia Gologan iar din colectivul de autori făcând parte Ionel Necula, Miron Manega, Teodor Codreanu și Isabela Scraba Vasiliu. Prezentarea cărții a fost făcută de profesorul Ionel Necula. Analizând cartea, prof. Necula ne spune printre altele că, la Eminescu, toate poeziile pot fi puse foarte ușor pe muzică. 

A urmat un moment muzical prezentat de elevii de la Clubul Copiilor pregățiți de profesoara Alexandra Manolache, urcând pe scenă, la pian Cosmin Răducan, Ana-Maria Arhire și Matei Arhire, ultimii cântând și individual dar și la patru mâini, ca între frați!

 A urcat apoi pe scenă actorul Vlad Vasiliu, actor la Teatrul „Fani Tardiniˮ din Galați, director al teatrului. Acesta a început cu două excepționale recitări – „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românieˮ și „La steauaˮ, după care, talentatul interpret folk Virgil Gospodaru ne-a prezentat piese cu Eminescu în prim plan.

În continuare, talentata și îndrăgita interpreta Irina Ichim a prezentat piesa „O mamă, dulce mamăˮ, urmată de un excepțional dialog din poeziile lui Eminescu, cu dialoguri între Eminescu și Veronica, toate pe un sensibil și impresionant fond muzical. 

 A urmat interpretul folk cu poezia „Noapte bunăˮ, într-o nouă și sensibilă interpretare a lui Virgil Gospodaru. Au urmat piesele „Atât de fragedăˮ cu nemuritoarele versuri „Unde te duci, când o să vii?ˮ dar și piesa „Sara pe dealˮ, solistă Irina Ichim, într-o interpretare nouă, cu o linie melodică foarte frumoasă. Actorul Vlad Vasiliu ne-a fascinat cu poezia „De la Nistru pân’ la Tisaˮ, urmând încântătoare piese muzicale ale folkistului Virgil Gospodaru, unele pe textele actorului Vlad Vasiliu, un fin poet, un mare patriot.

Din excepționalul program pregătit nu putea lipsi fascinanta piesă „Eminescuˮ în interpretarea inegalabilă a regretatului Ion Aldea Teodorovici, pe textul marelui patriot poet Grigore Vieru. A urmat o excelentă recitare a poeziei „Scrisoarea a III-aˮ, unde actorul Vlad Vasiliu și-a demonstrat pe deplin calitățile, finalul „Unde ești tu, Țepeș Doamneˮ fiind și azi actual. 

 Am ascultat o altă piesă muzicală pe versurile lui Vlad Vasiliu „În țara meaˮ, după care actorul ne-a impresionat cu recitarea „Și-am venit să te sărut / Fratele meu, de peste Prutˮ. 

Folkul a intrat din nou în scenă cu un colaj din care am remarcat „Limba noastrăˮ, „Nu lăsați țară să piarăˮ, „Tu Ardealˮ, „Treceți batalioane române Carpațiiˮ, „Cântă cuculˮ și, în final, „Să fie pace în lumeˮ. 

Un spectacol foarte reușit, o sărbătoare adevărată, aici, la Tecuci. 

 

Iancu Aizic