De pe meleagurile noastre, Mihail Filimon ajuns episcop în Australia și Noua Zeelandă

 

Mihail Maricel Filimon, episcop al Episcopiei Ortodoxe Române din Australia şi Noua Zeeleandă, s-a născut la 25 ianuarie 1964, în localitatea Matca, judeţul Galaţi. A urmat cursurile liceale în Tecuci, între anii 1978-1982.

În octombrie 1984, a intrat la Mănăstirea Cernica, unde, în 7 ianuarie 1986, a fost tuns în monahism, primind numele Mihail. În acelaşi an a fost transferat la Mănăstirea Curtea de Argeş, unde a îndeplinit ascultările de gestionar custode sală, casier, diacon şi apoi preot slujitor.

Din 1987 a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu pe care le-a absolvit în anul 1991, susţinând teza de licenţă cu titlul „Preocupări privind canonizarea sfinţilor români în trecut şi astăziˮ.

 De asemenea, în această perioadă a fost hirotonit de către episcopul Argeşului şi Muscelului, Calinic Argatu, pe seama Mănăstirii Curtea de Argeş ca ierodiacon (18 aprilie 1987), şi ieromonah (11 septembrie 1988). La 8 noiembrie 1991, a fost hirotesit protosinghel de către arhiepiscopul Dunării de Jos Casian Crăciun.

A fost profesor la catedra de Vechiul şi Noul Testament la Seminarul Teologic din Turnu Măgurele, judeţul Teleorman, în anul şcolar 1991-1992. În următoarea perioadă (1992-1993), a funcţionat la aceeaşi catedră la Seminarul Teologic din Piteşti.

În 1992, a fost recomandat de către patriarhul Teoctist Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei pentru primirea unei burse de studii postuniversitare. Astfel, în februarie 1993 a urmat cursurile pentru limba greaca la Facultatea de Filologie a Universităţii Aristotel din Tesalonic. În iunie 1993, a fost primit la Facultatea de Teologie, Universitatea Aristotel din Tesalonic, în rândul candidaţilor la titlul de doctor în teologie. A elaborat teza de doctorat „Slujirea catehetică a Bisericii Ortodoxe Soborniceşti din România în secolul al XX-leaˮ.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa de lucru din 8-9 decembrie 1994, i-a acordat rangul de arhimandrit, fiind hirotesit la 22 ianuarie 1995.

 Începând cu 1 octombrie 1999, a ocupat postul de lector la catedra de Pedagogie Creştină din cadrul secţiei Teologie Pastorală a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfânta Filofteiaˮ a Universităţii Piteşti. La 1 noiembrie 1999, a fost numit consilier pe probleme de învăţământ teologic şi religios în Eparhia Argeşului şi Muscelului. De asemenea, începând cu 1 septembrie 2000, a fost numit în postul de inspector şcolar la specialitatea Religie, lucrând în cadrul compartimentului „Curriculum şi inspecţie şcolarăˮ din Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş.

În aprilie 2003, a fost chemat la Mănăstirea „Înălţarea Domnuluiˮ din Detroit, Statele Unite ale Americii, urmând ca în 27 iulie acelaşi an să fie ales de către obştea mănăstirii în ascultarea de stareţ, fiind mai apoi confirmat şi instalat cu binecuvântarea arhiepiscopului Nathaniel al Detroitului.

La chemarea patriarhului Daniel, s-a întors la Bucureşti, fiind numit, de la 1 ianuarie 2008, în funcţia de vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în scaunul de episcop al Episcopiei Ortodoxe Române din Australia şi Noua Zeeleandă la 5 martie 2008.

Slujba de hirotonire a avut loc în Duminica Floriilor, pe 20 aprilie 2008, la Catedrala patriarhală din Bucureşti. A fost întronizat la sărbătorirea hramului Catedralei episcopale Sfinţii Petru şi Pavel din Melbourne. Ceremonia de întronizare a fost oficiată de o delegaţie de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

 

 (sursa: site-ul oficial al Episcopiei Ortodoxe Române din Australia şi Noua Zeeleandă; roeanz.com.au)