Corupţia afectează pacienţii din zona Tecuciului

 

Îngrijirea la domiciliu a bolnavilor aflaţi în stadii terminale este un drept legal, respectat însă mai mult teoretic în România. Pentru toate localităţile din nordul judeţului Galaţi şi din zona Tecuciului nu există nici o firmă care să asigure astfel de servicii medicale, după ce toţi furnizorii de profil din această parte a judeţului au fost prinşi fraudând sistemul de sănătate. Firmele ajung de regulă să preia cazurile mai uşoare, pentru ca activitatea să aducă totuşi un profit, atrag atenţia reprezentanţii asociaţiilor de protecţie a pacienţilor.

În iulie 2017, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS ) Galaţi acorda pentru domeniul îngrijirilor medicale la domiciliu suma de 126.000 de lei. Deşi în contract cu CJAS pentru acest domeniu se aflau 11 furnizori, jumătate din suma alocată, 63.000 de lei, mergea către o singură firmă din Tecuci – Medicas Nircotec SRL. Firma în cauză primise contract în aprilie 2017, fiind înfiinţată în februarie 2017. Şapte luni mai târziu, în februarie 2018, un scandal de corupţie pe această temă izbucnea în presă.

Firma amintită şi alţi doi furnizări din zona Tecuciului făceau obiectul unei anchete desfăşurate de procurorii gălăţeni, într-un dosar de fraudare a sistemului public de sănătate. Cele trei firme erau bănuite că au încasat în jur de 1.400.000 de lei, bani publici, din servicii pe care nu le prestaseră niciodată.

La un an după ce escrocheria a fost dată în vileag, iar reţeaua de tip caracatiţă, destructurată, toată zona Tecuciului şi partea de nord a judeţului Galaţi au rămas fără furnizori de îngrijiri medicale la domiciliu, după ce nici o firmă de profil din aceste zone nu a mai intrat în contract cu CJAS Galaţi, scrie viata-libera.ro.

 

Citeşte în continuare…