Gunoiul gălățenilor este la mâna CJ Vaslui

Situația deșeurilor menajere din județul Galați este destul de critică. Acum, la început de an, primarii gălățeni sunt nevoiți să caute soluții pentru a duce deșeurile menajere la groapa de la Roșiești, în condiții destul de restrictive. Edilii  au făcut apel la cetățeni să nu scoată gunoiul în stradă până la rezolvarea problemelor.

Groapa de gunoi de la Tecuci s-a închis, cea de la Valea Mărului nu este gata încă, iar la Brăila nu ne mai primește nimeni deșeurile. Soluția a fost județul Vaslui până de curând, la groapa de la Roșiești, însă acum edilii se plâng că birocrația îi ține cu sacii de gunoi în gospodării, conform presei locale din Galați.

 „Ne descurcăm cum putem. I-am rugat pe cetățeni să nu scoată gunoiul și fiecare a făcut ce a putut. Unii au ars gunoaiele, alții le-au îngropat. Așteptăm cu nerăbdare ca cei de la Vaslui să ne spună când putem duce gunoiul, pentru că sigur reușim să îl transportăm pe tot în două sau trei drumuri. Dar până atunci, stăm cu sacii în curți”, spunea Emil Dragomir, primarul comunei Slobozia Conachi, citat de antidotul.ro.

Odată cu închiderea gropii de gunoi de la Tecuci, din cauza nerespectării normelor legale, cumulat cu refuzul brăilenilor de a mai primi gunoiul Galațiului la groapă, situația a ajuns critică în peste 50 de comune din județul Galați.

„Mi-au fost refuzate mașinile la groapa de gunoi Galați timp de două luni, pe motiv că au mai găsit si alt tip de gunoi, cum ar fi gunoi de grajd. Ne-au trimis și o adresă că s-a stricat acea mașinărie la groapa de gunoi. Au fost certuri mari cu oamenii pentru că le-am lăsat tomberoanele jos, le-am luat doar plasticul, restul gunoiului, frunzele și ce mai aveau ei acolo, le-am lăsat pe jos. Bineînțeles că s-au revoltat, au venit în fața Primăriei. Într-un final am scos-o la capăt; și-au amenajat niște platforme în curte, unde au depozitat gunoiul.

 Este o problemă foarte gravă la nivelul județului Galați. Nu e nimic bun, totul merge înspre rău. Nu avem o groapă modernă la Galați. Nu știu ce au făcut politicienii noștri începând de la vârf în jos, cu președinții de consilii județene, aleșii județeni, consilieri municipali. Au dormit, părerea mea”, susține primarul unei alte comune gălățene.

La finele anului 2017, Consiliul Județean Galați anunța că groapa de gunoi de la Valea Mărului intră în linie dreaptă și că va fi deschisă. A trecut de atunci un an și jumătate, dar gălățenii nu au unde să ducă gunoiul și așteaptă un semn de la CJ Vaslui.

 

sursa: vremeanoua.ro

foto: Tecuci