Spicuiri din dialogul comercianților cu conducerea Primăriei

 

Circa 30 de comercianţi au participat marți la ședința CL, nemulțumiți de faptul că se dorește vinderea unei suprafețe de teren pentru deschiderea unui spațiu comercial în zona Kaufland.

Pentru început, cetățenii îi reamintesc primarului şi consilierilor faptul că, datorită lor sunt în poziţia actuală. Hurdubae răspunde că nu vorbesc de vot, nu aceasta e tema discuţiei, dar vor face un fel de dezbatere asupra posibilității amenajării acelui teren destinat privatizării.

Hurdubae precizează publicului că pe terenul vizat vânzării va fi o Galerie comercială care va cuprinde 8 magazine. Acestea sunt: Zoomania, JYSK, Deichmann, Pepco, Chic, Sisi, Sportisimo, Noriel: „Dumneavoastră, puteţi face concurenţă la calitatea serviciului şi produsului pe care îl comercializaţi, aceste firme care vin nu au cum să vă facă o concurenţă mai mare decât ce se întâmplă la acest momentˮ.

Un comerciant le spune că trebuiau să se gândească la ceva productiv pentru acea zonă iar răspunsul primit este „De 17 ani municipiul Tecuci aşteaptă ceva productiv, au venit acum aceşti investitori, le dăm cu piciorul?ˮ.

O patroană vine cu o altă întrebare: „Cum explicaţi că vor fi 185 locuri de muncă la cele 8 magazine, adică vor avea câte 20 de angajaţi?ˮ.

Răspunsul primit este: „Vreau să vă spun că în schemă sunt magazinele, spaţii verzi, locuri de parcare, la cele 180 locuri de muncă sunt inclusiv firmele de pază, cei care vor întreţine şi interior şi exterior, inclusiv spaţiile verzi care sunt destul de generoaseˮ.

Aceeași patroană vine cu lămuriri: „Haideţi să facem o socoteală simplă, dle primar: Dacă în Piaţă sunt 300 de tarabe, cu toate că sunt mai multe, deci 300 de angajaţi, care la rândul lor au şi familii pe care le întreţin, câţi mai sunt angajaţi şi pe strada Mare gândiţi-vă doar atât: numărul de angajaţi din aceste două locaţii este net superior acestor spaţii care vreţi să le înfiinţaţi. Gândiţi-vă la numărul de familii care trăiesc doar din Strada Mare şi din Piaţă. E adevărat, se pot face bani şi de acolo, dar noi vom pierde inclusiv valoarea magazinelor de pe Strada Mare, pentru că nu o să le cumpere nimeni. Piaţa se va duce de râpă, deci trebuie să înţelegeţi că toată lumea pierde. Mergeţi duminica la Focşani şi vedeţi cum este la Mall şi tot duminica veniţi şi la noi pe Strada Mare și vedeți diferența. Pe timp îndelungat vom pierde chiar dacă spuneţi că nu ne ating cu nimic acești investitoriˮ.

O altă comerciantă intervine precizând „pe Strada Mare avem și dezavantajul că nu există parcareˮ. Continuă, întrebând „Când se finalizează lucrarea pe Strada Mare, trebuie acea pojghiţă de asfalt, mai sunt parcările, treptele magazinelor, nimic nu se faceˮ.

Se menționează că s-a întârziat puţin şi datorită faptului că pe 7 ianuarie s-a terminat procesul cu reprezentanţii de pe Strada Mare: „Am dat sistare de lucrări din cauza vremii, de săptămâna viitoare vor intra pe toate lucrările pe care le avem. Pe Strada Mare vor fi jardiniere de flori care o să vă-ncânte, vor fi …ˮ.

Este întrerupt amintindu-se „De clienţi avem nevoie, nu de flori. De ce aduceţi alte firme când putem noi, tecucenii să închiriem şi să vindem acolo, în condiţii civilizate? Dacă nu faceţi o fabrică, ceva productiv, faceţi un Mall acolo, dar să fie spaţii pentru tecuceni, pentru noi, nu pentru alţiiˮ.

Hurdubae dă citire firmei de consultanță cu care a avut discuții pentru vinderea suprafeței de teren. Aceasta este societatea Rental Business Solusions SRL, cu sediul în str. Cluceru Udricani nr. 1-3, bl. 106 A, parter, București, administrată de Petru Ştefan Mugurel. De pe internet aflăm că are nr. înmatriculare J40/1474/2018, data înfiinţării: anul 2018.

Apoi, i se cere un termen pentru finalizarea lucrărilor pe Strada Mare, și spune „La sfârşitul lunii martie eu zic că o să avem strada terminată, inclusiv copacii şi jardinierele au fost aduse, sunt la Parcul Dendrologicˮ.

Un alt comerciant: „Trebuie avut în vedere si faptul că dacă Piaţa falimentează, pierdeţi profitul de acolo pentru bugetul localˮ. Replica primită  este „Municipiul Tecuci va beneficia de taxe şi impozite dacă va beneficia de acel proiect acoloˮ.

Spre final, după ample discuții și multe replici acide, Hurdubae precizează că taxele au rămas aceleaşi la comercianți iar aceștia îi reamintesc că şi condiţiile au rămas aceleaşi.