Vestitorii primăverii la Tecuci

 

Mărțișorul este un mic obiect de podoabă legat de un șnur împletit dintr-un fir alb și unul roșu, care apare în tradiția românilor și a unor populații învecinate. Femeile și fetele primesc mărțișoare și le poartă pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primăverii.

Împreună cu mărțișorul se oferă adesea și flori timpurii de primăvară, cea mai reprezentativă fiind ghiocelul. Mărțișorul este purtat întreaga lună martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede că aceasta va aduce belșug în casele oamenilor. Se zice că dacă cineva își pune o dorință în timp ce atârnă mărțișorul de pom, aceasta se va împlini numaidecât.

La Tecuci, mărțișoarele sunt pretutindeni iar tarabele din fața halei de brânzeturi a Pieței centrale s-au tot înmulțit în aceste zile.

Simplul mărțișor nu prea mai are căutare precum în anii trecuți, acum fiind ambalate cu șnur alb și roșu atât podoabe: broșe, brățări, lănțișoare, cât și diverse bibelouri reprezentând păpuși, îngerași, și multe altele.  Sunt destinate comercializării coșuri de diferite dimensiuni cu flori din plastic iar florile naturale au înmiresmat locurile unde sunt amplasate. Soarele de astăzi a făcut ca gâzele să le caute de nectar.

Prețurile sunt diferite, variind de la 2 la 50 lei, în funcție de preferință și buzunar.

Să aveți o primăvară binecuvântată, cu soare în suflet!