Moșii de iarnă – Sâmbăta Morților

 

Moşii de iarnă sau Pomenirea morţilor se ţin în fiecare an în sâmbăta de dinaintea Duminicii Înfricoşătoarei Judecăţi – ziua lăsatului sec la carne pentru postul Sfintelor Paşti.

Moşii de iarnă 2019 se vor pomeni în ziua de 2 martie când în biserică se oficiază Sfâta şi Dumnezeiasca Liturghie, urmată de parastasul pentru cei adormiţi. În popor ziua mai este numită şi Sâmbăta morţilor.

În Sâmbăta morţilor se face parastas pentru cei dragi dar şi pentru morţii care nu au avut parte, din diverse motive, de slujbele rânduite la înmormântare, pentru creştinii care au murit pe neaşteptate, fără să fie pregătiţi şi fără să fi apucat să se căiască pentru păcatele lor.

Se fac slujbe şi în cimitire la mormintele celor care nu mai sunt printre noi, având asfel ocazia de a îngriji mormintele după iarnă, având grijă să nu lipsească sfânta Cruce, florile – proaspete sau semănate – pe mormânt sau împrejurul acestuia. Această zi este dedicată amintirii personelor dragi care au trecut hotarul vieţii spre moarte şi în această zi trebuie să ne reculegem la gândul că moartea nu înseamnă sfârşitul existenţei omului.

Moşii de iarnă 2019. Se face milostenie după posibilităţi

Pentru acest Praznic se pregătesc toţi creştinii, după posibilităţile materiale, fie că sunt săraci sau bogaţi fiecare după posibilităţi. În ziua praznicului se sfinţesc la biserică vin, colivă şi prescure, precum şi pachetele de mâncare pregătite pentru a fi împăţite după slujba de pomenire, săracilor de la biserică, vecinilor şi persoanelor sărmane întâlnite pe stradă. Astfel păstrăm legătura cu cei care dragi trecuţi dincolo, prin slujbe de comemorare, prin rugăciuni, prin milosteniile pe cei care familia le face pentru cei adormiţi.

În zonele rurale bătrânii povestesc încă despre sufletele morţilor care vin în această zi pe pământ şi sunt îmbunate cu mâncarea oferită de pomană.

Duminică va fi lăsata secului la carne şi astfel Moşii de iarnă 2019 sunt ultima ocazie de a da de pomană produse preparate din carne, care trebuie consumate în acest weekend.

Pe lângă obişnuitele alimente care se dau de pomană, vin, colaci, colivă, astăzi în mod special se dau de pomană sarmale. În unele zone ale ţării de Moşii de iarnă 2019 se fac piftii şi se consumă în aceaşi zi, iar ce nu se consumă se aruncă.

 

sursa: click.ro