„Şcoala are, la fel ca şi biserica, un fel de aură. Doar că nu de sfinţenie, ci de sobrietate. Fără a fi un templu, şcoala îndeamnă la respect şi rigurozitate. Împreună, biserica şi şcoala, contribuie decisiv la desăvârşirea omului. Una îi reglementează relaţia cu Divinitatea, cealaltă îi modelează caracterul şi îl împinge mai pregătit în viaţă.”
(Mihail Mataringa)
Cu prilejul anului omagial şi comemorativ – Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari), Patriarhia Română organizează Concursul Național Catehetic Hristos: sufletul satului meu, concurs ce evidențiază frumuseţea satului românesc, în trecut şi în prezent, tradiţia și portul popular, unitatea de credință și de neam în țara noastră păstrată prin preoţi, învăţători, primari gospodari și oameni vrednici ai satului românesc.
Cadre didactice de la Școala Gimnazială nr. 1 Matca și preoți parohi au răspuns „prezent!” acestei provocări.
Învățătoarele: Cornelia Păncescu, Mihaela Donici, Mariana Vulpe, Gina Chirilă, Ana Pohrib Gavrilescu, Olga Pătrașc și profesoara de religie Nicoleta Sbârnea au colaborat foarte bine cu preoții Nicolae Lazăr și Valeriu Stamatin, antrenând elevii în activități menite să le stimuleze creativitatea în domeniul artistic şi literar, să dezvolte spiritul de colaborare între elevi, cadre didactice, membrii comunității, în vederea realizării obiectivelor propuse. Proiectul educațional conceput pentru acest concurs național se numește „Icoana din Matca hărniciei”.
Talentații copii din învățământul primar și gimnazial au pregătit lucrări literare şi plastice: au pictat icoane și planşe cu biserica din sat, au compus rugăciuni pentru elevi şi profesori, poezii despre sat și biserică, au realizat ppt-uri despre biserici vechi, monumente, personalități care au marcat istoria comunității.
Creațiile lor au fost admirate / ascultate de colegi și cadre didactice dar și de oamenii din sat cărora micii artiști ai școlii noastre le-au prezentat în cadrul slujbei de duminică de la cele două parohii implicate în proiect (Biserica „Sf. Nicolae” și Biserica „Sf. Cuvios Ioan Casian”).
Obiectivele vizate prin implementarea acestui proiect au fost atinse.
În urma unei astfel de experienţe, ceea ce rămâne, mai presus de premii și recunoaștere omenească, este trăirea cea duhovnicească.
Prof. înv. primar Păncescu Cornelia