Tecuci între promisiuni și fapte: Statuia CFR în grad avansat de degradare

 

În data de 23 august 2016, prin HCL nr. 52, Consiliul local a votat documentația pentru reabilitarea statuii CFR din Municipiul Tecuci. Aceasta este cunoscută sub denumirea de Monumentul Eroilor Ceferiști din Tecuci căzuți în primul război mondial și este amplasată în fața Gării de Sud, în piațeta gării.

Monumentul CFR a fost ridicat în deceniul al III-lea al secolului XX. Dimensiunile sunt de 5.25 X 5.25 m și o înălțime de 14.35 m.

 Postamentul este format dintr-o bază paralelipipedică peste care se ridică un turn cilindric, crenelat, cu două niveluri. Peste cornișa turnului este amplasată o statuie, o femeie cu o cunună de lauri în mâna stângă. Pe placa din marmură sunt trecute numele celor 44 de ceferiști căzuți la datorie, dar placa a fost spartă prin 2009. De-a lungul timpului, construcția a suportat două cutremure majore și altele moderate.

Apa, precipitațiile și vântul au erodat structura monumentului. Soclul, baza turnului și statuia prezintă fisuri iar mucegaiul e prezent din cauza umidității.   

În proiect, se sublinia faptul că intervențiile propuse pentru reabilitarea statuii vor păstra structura construcției. Se prezentau pentru modernizare două variante de structură rutieră în jurul piațetei, prima fiind ca sistem rutier suplu și cea de-a doua prevedea pavaj și piatră spartă.

Se menționa că în acea zonă o să fie carosabil cu două straturi de mixturi asfaltice, locuri de parcare, trotuare refăcute, se va asigura scurgerea și colectarea apelor meteorice de pe carosabil prin rigole.

 Primăria ne asigura că se va amenaja toată suprafața de 4.320 mp, suprafața casetei de 315 mp, ranforsarea de 2.350 mp, pavaj de 1.130 mp, spațiu verde de 525 mp, vor fi borduri, căi acces, 46 locuri parcare. Ba chiar, în afara reabilitării Monumentului, se amenaja și moderniza tot spațiul din piațeta gării, plus crearea unei platforme pentru diverse evenimente în care să intre 300 persoane.

Bonus aveam trecut pe hârtie o fântână arteziană, mobilier urban de epocă și vase de lemn pe rotile pentru amenajări peisagistice. Iluminatul era propus decorativ pentru a nu mai pleca călătorii din zona gării, şi a rămâne pe bănci să contemple zona.

Costurile pentru reabilitarea statuii și amenajării zonei, valoarea totală a proiectului era estimată la 1.816.139 mii lei cu TVA. Durata de realizare: 6 luni.

Au trecut doi ani jumătate iar acel monument și zona înconjurătoare se degradează zilnic.

 

Monumentul eroilor CFR Tecuci – 13 martie 2019

9 new photos added to shared album