Rămân doar PSD-iştii. 10.000 de bugetari sunt pe cale de a fi concediaţi

 

„Ne dorim cu toţii o administraţie şi centrală şi locală eficientă. Nu unul munceşte şi trei pe lângă el stau”, spunea anul trecut Eugen Teodorovici. Planul ministrului Finanţelor Eugen Teodorovici de a reforma aparatul bugetar începe să prindă formă, iar primele estimări arată că în jur de 10.000 de posturi din sistemul public vor fi tăiate.

Senatorul liberal Florin Cîţu a publicat, sâmbătă, o listă cu planul de concedieri din sistemul public şi susţine că totul va demara în nu mai mult de două săptămâni şi că cei disponibilizaţi nu vor beneficia de plăţi compensatorii.

„Liviu Dragnea a luat hotărârea să păstreze, în afară de amante, rude şi şoferii, numai pe cei care sunt loiali lui şi PSD-ului… Rămân doar PSD-iştii”, a scris Florin Cîţu, pe Facebook.

Cheltuielile statului cu salariile angajaţilor în sectorul public au crescut cu 25% în ultimul an, cu 50% în ultimii trei ani şi aproape s-au dublat în ultimii şase ani, arată datele analizate de economistul Iancu Guda.

Creşterea cheltuielilor salariale din sectorul public este cauzată de supradimensionarea aparatului public – unul din patru români munceşte la stat, cel mai mult din Europa – şi decalajul enorm dintre salariul public şi cel privat – aproape 70%, cel mai ridicat din Europa şi istoria României din ultimele trei decenii.

Ponderea cheltuielilor de personal în sectorul public, exprimată ca şi procent în produsul intern brut, a ajuns aproape de 11% pe parcursul anului 2018, ceea ce reprezintă maximul istoric al României din ultimii 30 de ani, scrie adevarul.ro.

 

Citeşte în continuare…